Anđelika – ljekovitost, čaj, tinktura, berba i upotreba kroz povijest

anđelika

Anđelika je rod kojem pripada 60 visokih i višegodišnjih biljaka iz porodice štitarki (Apiaceae). Ove biljke narastu 1 – 3 metra, a neke vrste se koriste u prehrambene i zdravstvene svrhe.

Najpoznatija vrsta je Angelica archangelica na koju se najčešće i misli kada se govori o anđeliki.

Više o anđeliki možete pročitati u nastavku.

Anđelika – uzgoj i berba

Anđeliku je moguće kultivirati na dubokom i vlažnom tlu u hladu, najbolje blizu vode. Može podnijeti različite vremenske uvijete pa čak i zimski mraz, ali ne podnosi sušu. Anđelika se može razviti i ispod stabala koji pružaju hlad. Insekti najčešće ne napadaju anđeliku u vrtu, osim malih mušica.

Najčešće procvjeta nakon dvije godine, nakon čega ili uvene ili nastavi rasti još 1-2 godine. Listovi se skupljaju prije cvata.

Može se brati krajem lipnja ili početkom srpnja tako da se odreže do korijena.

Prilikom branja divlje anđelike je važno znati razliku između anđelike i biljke kukuta koja je iznimno otrovna.

Preporučeno je korijen iskopati prve godine na jesen kada postoji najmanja šansa da postane pljesniv ili da ga pojedu crvi. 

anđelika Foto: Photospin

Anđelika kroz povijest

Anđelika se kultivira kao povrće i lijek još od 10. stoljeća. Popularnost je stekla u Skandinaviji tijekom 12. stoljeća, a od 14. stoljeća se koristi diljem Europe kao lijek. Tijekom 17. i 18. stoljeća vjerovalo se da je pomagala u liječenju kuge i koristila se za intestinalne bolesti kao što je kolera.

Tijekom drugog svjetskog rata korijen anđelike koristio se kao zamjena za duhan

Postoje i brojna praznovjerja povezana s ovom biljkom. Nekada se vjerovalo da nošenje dijela korijena anđelike pomaže u zaštiti od vračanja i prokletstva. Nosila se i kao amulet tijekom lova ili kako bi se privukao suprotni spol.  

Šumska anđelika

Šumska anđelika (lat. Angelica sylvestris) je vrsta anđelike kojoj je prirodno stanište u Europi i Aziji u vlažnim šumama.

Do 20. stoljeća koristila se kao povrće. Stabljika ove biljke se može jesti svježa, dok se listovi mogu skuhati u varivu. U tradicionalnoj austrijskoj medicini koristi se kao čaj ili tinktura.

Kineska anđelika

Kineska anđelika (lat. Angelica sinensis) je također vrsta anđelike koja raste na visokim planinama na području Kine, Japana i Koreje.

Korijen ove biljke iskopava se na jesen i koristi se kao lijek u kineskoj medicini već preko 1000 godina.

Osušeni korijen koristi se za:

  • žensko zdravlje,
  • kardiovaskularne bolesti,
  • upale,
  • glavobolje,
  • infekcije,
  • blage anemije,
  • umor,
  • visoki krvni tlak.

Anđelika kao lijek

Svi dijelovi ove biljke iskoristivi su za hranu, začine ili kao lijek. Korijen i sjemenke sadrže esencijalna ulja. U medicinske svrhe najčešće se koriste korijen, listovi i sjemenke.

Korejski znanstvenici, u radu objavljenom 217. godine u časopisu Scientia Pharmaceutica zaključuju da zbog aktivnih sastojaka u esencijalnom ulju, anđelika posjeduje antioksidativna, antimikrobna, protuupalna i insekticidna svojstva.

Anđelika može pomoći kod:

  • prehlade,
  • grlobolje i groznice,
  • te kod glavobolje i menstrualnih problema.

Ponekad se koristi za želučane tegobe kako bi potaknula probavu i pospješila apetit.

Dobra je za osobe s visokim krvnim tlakom zato što pospješuje cirkulaciju krvi. Doprinosi imunitetu i pomaže detoksifikaciji tijela.

Na tržištu postoje suplementi ekstrakta anđelike koji se koriste u zdravstvene svrhe. Suplementi dolaze u različitim oblicima, kao:

  • tinkture,
  • kapi,
  • prahovi,
  • pilule,
  • kapsule,
  • čajevi.

Prije početka upotrebe nekog od ovih suplemenata u zdravstvene svrhe preporučuje se savjetovanje s liječnikom.

Nekada se koristi i eterično ulje anđelike, ali se nikako ne smije nanositi prije izlaganja Suncu. Zbog fotoosjetljivog sastojka fumarokumarina može se pojaviti kožni osip.

anđelika Foto: Photospin

Anđelika za prehrambene svrhe

Različiti dijelovi biljke anđelike koriste se u prehrambene svrhe. Sjemenke se koriste u različitim alkoholnim pićima kao pojačivač okusa. Koriste se i ostali dijelovi biljke, i to:

  • Listovi se koriste u raznim jelima jer dodaju poseban okus juhama, varivima, piletini i ribi. Osušeni ili svježi listovi se koriste i za izradu čaja.
  • Stabljike se mogu oguliti i izrezati pa skuhati kao šparoge ili koristiti kao dodatak u pripremi marmelada. Od stabljika se ponekad rade i slatkiši.
  • Neki ljudi koriste korijen za izradu čaja. Korijen anđelike se može koristiti kao začin tako da se osuši i usitni u prah (kao đumbir). On se također može skuhati u vodi s malo soli i servirati kad omekša.

Anđelika tinktura – kako napraviti?

Od biljke anđelike možete napraviti tinkturu. Biljne kapi od anđelike mogu se napraviti u_

  • alkoholu,
  • vinu,
  • octu,
  • rakiji,
  • biljnom ulju.

Preporučena doza uzimanja ove tinkture je 20-40 kapi tri puta dnevno.

Tinktura se koristi za respiratorne bolesti i kao analgetik za glavobolje i menstrualne bolove. Može pomoći reguliranju menstrualnih ciklusa, ublažavanju grčeva i anksioznosti.

Sastojci koje ćete trebati su:

  • 4 čajne žlice suhog korijena anđelike,
  • 60 ml 25% alkohola. 

Priprema se odvija na sljedeći način:

  1. Stavite anđeliku u staklenku i prelijte ju alkoholom.
  2. Stavite poklopac i dobro protresite.
  3. Ostavite staklenku na hladnom i tamnom mjestu 6 tjedana. Nakon toga procijedite.

Tinktura se ne preporučuje tijekom trudnoće jer potiče menstruaciju. Uobičajeno doziranje tinkture je 1 do 2 mililitra do tri puta dnevno.

Anđelika biljka – čaj  

Vrući čaj od anđelike pomaže kod prehlade, grlobolje i groznice, a može pridonijeti ublažavanju tegoba s migrenama. 

Čaj se može raditi od sušenih ili svježih listova te od korijena. Preporučuje se piti jednu šalicu nakon obroka 3 puta dnevno.

Anđelika čaj – priprema 

Ako pripremate čaj od korijena potrebna vam je jedna čajna žlica osušenog korijena anđelike na 1.5 dl vode.

Čaj je potrebno prokuhati 10 do 15 minuta, pustiti da odstoji i procijediti. U smjesi s majčinom dušicom može pomoći pri liječenju bronhitisa.

anđelika čaj Foto: Photospin

Anđelika – nuspojave

Nuspojave uzimanja preporučenih doza anđelike nisu dokazane, ali konzumacija velike količine korijena ili esencijalnog ulja može biti toksična.

Svježi korijen se smatra otrovnim, te se preporučuje sušenje prije upotrebe.

Konzumacija anđelike se ne preporučuje sljedećim osobama:

  • trudnicama i dojiljama,
  • djeci ispod dvije godine,
  • osobama koje imaju crijevni/želučani ulkus i dijabetes (interna uporaba).

Korijen anđelike povećava razinu šećera u krvi pa se nikako ne preporučuje dijabetičarima. Kod dodira s kožom može izazvati preosjetljivost tj. alergiju. Pripravke anđelike ne smiju koristiti ni ljudi koji piju lijekove za zgrušavanje krvi.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Very Well Health upozoravaju da divlje branje i pripremanje proizvoda od ove biljke kod kuće može rezultirati različitim učincima.

Naime, svaka pojedina biljka može imati različite udjele ljekovitih sastojaka. Ovisno o staništu, neke biljke mogu biti i zagađene metalima.

Anđelika – cijena

Bilo koji dio anđelike je najbolje kupovati kod provjerenog travara ili u ljekarni. Možete kupiti i gotovu tinkturu, kapsule ili eterično ulje od anđelike ako ne želite sami izrađivati.

Korijen anđelike možete kupiti za 10 – 20 kn (50 g), dok tinktura košta od 70 do 120 kn. Cijena kapsula uvelike varira jer najčešće sadrže i ekstrakte drugih biljaka, ovisno za što se uzimaju.

 

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Anđelika (Angelica). (2017) Priroda i biljke. Plantea.
  2. Anđelika (Angelica archangelica). (2018) Ljekovito bilje.
  3. Wong, C. (2017) Health Benefits and Uses of the Herb Angelica. Very Well Health. 
  4. Sowndhararajan, K., Deepa, P., Kim, M., Park, S.J., Kim, S. (2017) A Review of the Composition of the Essential Oils and Biological Activities of Angelica SpeciesSci Pharm. 85(3): 33.

Ocijenite članak

4.20 / 5   5

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: anđelika kineska, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu