Ribe Jadrana – kako odabrati morsku ribu?

morske ribe

Ako želiš biti zdrav, jedi više ribe! – rečenica je urezana u glave većine nas. No, konzumirati ribu nije jednako kao i konzumirati neugroženu ribu.

škampi

Problem nastaje kada, radi konformizma, trenda ili čiste lijenosti, svaki puta jedemo istu vrstu ribe, ne vodeći brigu o utjecaju na okoliš. Rezultat takve prehrane je ugroženost riba, kao što su plavorepa tuna (tunj) i losos.

Rješenje nije u ribogojilištima jer kupovina uzgojene ribe negativno utječe na okoliš (osim morskih školjki, dagnji ili riba iz organskog uzgoja).

Rješenje nije ni u prestanku konzumiranja ribe, nego u odabiru manje poznatih, neugroženih vrsta, koje su jednako kvalitetne te dolaze iz Jadranskog mora.

Ako se držimo nekoliko jednostavnih pravila prilikom kupovine ribe, možemo i dalje uživati u plodovima koje more čuva.

Pravila uključuju:

  • poštivanje minimalne veličine,
  • poštivanje sezonaliteta,
  • izbjegavanjeriba koje su u svojoj reprodukcijskoj fazi,
  • mijenjanje ribe učenjem imena „zaboravljenih“ riba.

Kao što znamo da povrće i voće koje jedemo mora biti lokalno uzgojeno i sezonsko, jednako tako trebamo pripaziti da je riba koju jedemo lokalna te u sezoni.

Dakle, treba jesti planirano i dobro, kako bismo očuvali bogatstva mora i raznolikost u prirodi.

Mediteranski kalendar

Iz kalendara je lako iščitati ribu koja je pogodna za kupovinu u određeno doba godine. Kalendara se držite kako biste bili promišljen potrošač i savjestan, ekološki osviješten član planeta.

Zima:

cipal, djeverika, sinjac, orada, srdela, orhan, gof, arbun, inćun, grdobina, palamida, lokarda, skuša, morska školjka, hobotnica, sipa, lampuga.

Proljeće:

šarun, lokarda, skuša, kokot, brancin, lubin, djeverika, sinjac, orada, gof, palamida, komarača.

Ljeto:

šarun, list, komarača, gof, arbun, kokot, deverika, sinjac, orada, srdela, inćun.

Jesen:

tuna (tunj) dugokrilac, brancin, lubin, cipal, numb, kokot, lampuga.

tuna, losos

Tijekom cijele godine:

cipal putnik, ovčica, štuka, ušuta.

Nikad ne kupujte:

losos, plavorepu tunu (tunj), uzgojene tropske kozice, sabljarku, prstace, sitnu ribu.

Kupujte rijetko: smeđu kirnju, bakalar.

Više informacija možete pronaći na stranicama Slow Fish – kampanje Slow Fooda za održivi ribolov.

Navedene informacije dio su projekta ESSEDRA u Republici Hrvatskoj s ciljem informiranja potrošača o odgovornoj kupovini. Više o projektu možete pronaći ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: zdrave vrste ribe jadran, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ribe Jadrana – kako odabrati morsku ribu?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.