Problemi s probavom: Nutricionistica otkriva koji su najčešći uzroci i kako si pomoći

Problemi s probavom

Problemi s probavom postali su naša svakodnevica i poprimaju razmjere epidemije, a glavni krivac je prehrana. Loša probava može dovesti do smanjene apsorpcije hranjivih tvari, što može dovesti do širokog spektra zdravstvenih problema. Usporen metabolizam može odgoditi uklanjanje otpada iz tijela, ali ne samo iz debelog crijeva.

Jetra je odgovorna za uklanjanje većine toksina (uključujući štetne tvari, hormone, lijekove, teške metale, pa čak i kolesterol) iz krvi. Velik dio ovog otpada je bačen u probavni trakt za konačno odlaganje. Ako su crijeva usporena u transportu, onda se ti toksini ne uklanjaju pravodobno i mogu biti reapsorbirani, što dovodi do pojačanog umora, glavobolje i nervoze.

Loša probava je neugodna, ponekad i bolna, ali nije opasna. Mnogi ljudi imaju probavne probleme koji ih prate cijeli život, ali ne uzrokuju nikakve komplikacije. Ako se simptomi promijene, npr. osjećaj mučnine nakon jela prijeđe u povraćanje – obratite se liječniku. Problem može biti u hijatus herniji ili žučnim kamencima

Uzroci problema s probavom
FOTO: Shutterstock

Uzroci problema s probavom

Problemi s probavom nisu bolest, već skup simptoma koji se obično javljaju prilikom jela i pića, odnosno ubrzo nakon toga. Lošu probavu mogu uzrokovati razni poremećaji, koji uglavnom nisu ozbiljni, iako se uzrok često ne može otkriti. 

Problemi s probavom su praktički sveopća tegoba. Neki ljudi osjećaju simptome kad pojedu određene namirnice (grah, kupus, luk, krastavce, svinjetinu) ili popiju gazirano piće. Kod nekih osoba se problemi s probavom pojavljuju kao posljedica prebrzog jedenja ili nakon masnog i pretjerano začinjenog obroka.

Ponekad su problemi s probavom izazvani gutanjem zraka prilikom jela ili žvakanja gume za žvakanje. Tijesna odjeća također može pogoršati probavne probleme.

Kod drugih pak loša probava može biti uvjetovana psihičkim problemima, odnosno probavne tegobe se mogu javiti kada su tjeskobni, uzrujani ili potišteni. Problemi s probavom česta su tegoba kod trudnica, strastvenih pušača, osoba koje pate od zatvora, gojaznih ili starijih osoba. 

Najčešći uzroci loše probave su:

Simptomi loše probave
FOTO: Shutterstock

Simptomi loše probave

Simptomi loše probave razlikuju se od osobe do osobe, a uključuju:

Prehrana kod loše probave
FOTO: Shutterstock

Prehrana kod loše probave

Nažalost, ljudi konzumiraju sve manje vlakana dnevno, u prosjeku 10 14 g vlakana dnevno, a liječnici preporučuju 35 g. Štoviše, idealno bi bilo kombinirati namirnice s topivim i netopivim vlaknima koje najbolje potiču zdravu probavu.

Najzdravije namirnice bogate različitim vrstama vlakana su:

Pročitajte članak “Naše tijelo je gladno vlakana! Nutricionistica otkriva zašto i kako ih trebamo konzumirati svaki dan“.

Neće svi koji imaju problema s usporenom probavom profitirati od prehrane bogate vlaknima, a uzrok tome može biti činjenica da ne piju dovoljno tekućine, što je obavezno u slučaju da unosite veću količinu vlakana.

Potrebno je piti tekućinu za svakim obrokom, ali uz vodu, čajeve i sokove potrebno je unositi i namirnice u tekućem obliku, poput juha i variva.
Kretanje za zdravlje crijeva
FOTO: Shutterstock

Ne zaboravite da je vaše crijevo mišić i, ako cijeli dan sjedite, ne samo da ćete se vi ulijeniti, nego će se to dogoditi i vašem probavnom traktu. Istraživanja su pokazala da ljudi koji sjede triput češće obolijevaju od konstipacije.

Probiotičke namirnice obiluju prijateljskim bakterijama (jogurt, kefir, kiseli kupus, miso) koje mogu pomoći u održavanju zdrave probave. Također, probiotici potiču češće pražnjenje crijeva, mekšu stolicu i smanjeno naprezanje.

Prije nego posegnete za sintetskim pomagalima potražite pomoć iz prirode. Isprobajte provjerene recepte koji mogu pomoći. Preporučuje se sok od limuna pomiješan s toplom vodom i zaslađen medom. Samo pazite da ne pretjerate sa zaslađivanjem. Ovim ćete receptom pročistiti crijeva i riješiti se mogućeg zatvora. Također, topla voda s limunom djeluje dobro i na glavobolju i mučninu.

Dobro je u prehranu uvrstiti sjemenke lana zbog dijetalnih vlakana
FOTO: Shutterstock

Dobro je u prehranu uvrstiti sjemenke lana zbog dijetalnih vlakana. Dijetalna vlakna mogu reducirati razinu kolesterola kod srčanih oboljenja, smanjuju izloženost debelog crijeva štetnim tvarima iz hrane, pomažu kod konstipacije i stabiliziraju razinu šećera u slučaju dijabetesa.

Navečer sameljite u mlincu za kavu ili mikseru tri čajne žličice sjemenki lana i potopite ih u malo vode. Tijekom noći će sjemenke lana nabubriti. Nabubrene sjemenke se uzimaju prije većih obroka (doručka, ručka i večere), po jedna jušna žlica s čašom vode. Svaku večer se priprema nova količina.

Čaj za bolju probavu

Za smanjenje probavnih tegoba preporučuje se kombiniranje raznih čajeva koji mogu imati pozitivan učinak na probavu:

Pročitajte članak “Čajevi za probavu: Evo koji čaj piti za bolju probavu i razne želučane i crijevne tegobe“.

Čaj za bolju probavu
FOTO: Shutterstock

Ako vam navedene metode ne pomognu, a simptomi se pogoršaju, treba se obratiti liječniku koji će ustanoviti radi li se o nekoj bolesti. Što točnije vašem liječniku opišete simptome, to ćete (potencijalno) brže otkriti uzrok. 

Ako se fizikalnim pregledom ili bilo kojom drugom dijagnostičkom metodom ne otkrije uzrok, liječnik će vam vjerojatno predložiti novi prehrambeni režim. Ako je u pitanju problem na psihičkoj bazi, liječnik će vam propisati sredstvo za smirenje.

Primijenite ove savjete i napravit ćete veliku stvar za sebe i svoju probavu.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   18

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: problemi sa probavom, problemi s probavom, usporena probava, hrana koja potiče probavu, probava, što potiče probavu, usporen metabolizam simptomi, namirnice koje potiču probavu, loša probava, Problem sa probavnim traktom, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu