Prijedlog za božićni meni

božićni meni

Za božićni ručak možete inspiraciju za kuhanje potražiti u tradiciji: napraviti vegetarijansku sarmu, juhe i kuhane paprike u kojima ćete zamijeniti meso tempehom, seitanom ili sojinim ljuspicama. Medenjaci i suhi kolači iz Vaše pećnice, uz gibanicu i kuhano vino, punč ili čaj s cimetovom korom upotpunit će blagdansko zimsko ozračje. Uz smijeh i obitelj na okupu, te tradicionalna jela „u novom ruhu“, ovaj Božić će vam sigurno biti poseban.

Kroketi od brokule

Kroketi su fini dodatak raznim jelima. Najčešće se rade od krumpira. Kroketi od brokule dodaju zelenu boju na tanjur kao i mnoge vitamine kojima brokula vrvi. Evo recepta.

Sastojci:

  • 225 g brašna od slanutka,
  • 2 žličice soli,
  • ½ žličice praška za pecivo,
  • 300 ml hladne vode,
  • 700 g brokule (narezane na cvjetove),
  • začini po želji (asafetida, kurkuma, korijander, ljuta paprika), ulje.

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli promiješati brašno od slanutka, začine, sol i prašak za pecivo.
  2. Polako doliti hladnu vodu i miješati pjenjačom dok se ne dobije glatko tijesto, dovoljno gusto da se primi za povrće.
  3. Zagrijati ulje. Staviti u tijesto nekoliko cvjetova brokule i dobro ih umočiti, tako da tijesto potpuno prekrije svaki cvijet.
  4. Svaki cvijet vaditi iz tijesta odvojeno i brzo stavljati u ulje. Istovremeno pržiti nekoliko kroketa, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i postanu hrskavi.
  5. Izvaditi ih i staviti u mrežicu da se cijede. Poslužiti još tople uz rižu i pirjano povrće.

Vegansko pečenje od seitana i povrća

Sastojci:

  • 1 kg seitana,
  • 1 kg krumpira,
  • 500 g paprike,
  • 500 g mrkve,
  • 500 g artičoka,
  • 300 g graška;

Za marinadu: 

  • 1 dl sojinog umaka,
  • maslinovo ulje,
  • ružmarin,
  • papar,
  • sol,
  • češnjak,
  • origano

Priprema:

  1. Seitan narezati na komade i marinirati 24 sata u marinadi od maslinovog ulja, sojinog umaka i začina.
  2. Marinirani seitan peći na 180°C 30-40 minuta.
  3. Krumpire i mrkvu nauljiti i začiniti te peći na 180°C 30-40 minuta.
  4. Desetak minuta prije nego što je seitan pečen, dodati ostalo povrće i peći sve zajedno još 10 minuta. Za prilog poslužiti francusku salatu s majonezom bez jaja.

Vegetarijanska sarma

Sarma je divno zimsko jelo koje se diči finoćom, ali i još jednom netipičnom karakteristikom za hranu: sarma što je starija to je bolja. Jedino što je bolje od obične sarme je vegetarijanska sarma.

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa;
  • 1 kg svježeg seitana,
  • 2 šalice polukuhanih žitarica (riža ili ječam),
  • 0,5 šalice nekuhanoga prosa,
  • 100 g dimljenog seitana ili tofua,
  • 2 mrkve, 1 peršin, 1 mali celer, 2 glavice luka, 2-3 češnja češnjaka,
  • 4 žlice brašna tip 850, 2-3 žlice sojinog umaka;
  • 2 žlice škrobnoga ili integralnog brašna,
  • sol, crvena mljevena paprika, ulje

Priprema:

  1. Odreske seitana koje smo marinirali preko noći u sojinom umaku, uvaljati u brašno i kratko popržiti. Narezati na sitne kockice ili samljeti. Dodati sitno nasjeckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, naribano povrće koje smo kratko popržili na luku i 4 žlice polubijeloga brašna. Sve dobro izmiješati.
  2. Puniti listove kupusa, koje smo prethodno oprali u hladnoj vodi i izvadili debelu sredinu. Na 2-3 žlice ulja lagano zagrijati crvenu papriku. Maknuti s vatre i dodati sarme te zaliti vodom tako da sarme budu prekrivene.
  3. Kuhati 40 do 50 minuta dok kupus ne bude kuhan. Na kraju umutiti škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodati još sojinog umaka i uliti u posudu, koju protresemo da se umak rasporedi. Kratko prokuhati i poslužiti uz pire krumpir.
  4. Tko voli laganiju varijantu, umjesto prženja može seitan samo marinirati i samljeti ga ili nasjeckati.

Članak uređen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Prijedlog za božićni meni

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Sve je to super ali soja je sva gmo i zbog toga ju u širokom luku treba izbjegavati i baći zamjenu za umak i ostalo.

  2. Zdravo,
    Zelim SRECNIJA NOVA 2014 GODINA.
    Moj komentar je oko upotrebe sejtana kao zdrava namirnisa u vasim receptima.Ako znamo da je sejtan cisti gluten od psenicnog brasna i da je danasnja psenica razlicitog kvaliteta nego ranije,ondak nemozemo prihvatiti da sarme ili pecenje sa sejtanom su zdrava hrana jer cisti gluten donosi velike probleme po nasem zdravlju.To je danas mnogo puta dokazano.
    Pozdrav i nadam se da ste me pravilno razumeli..inace ja koristim neke vase recepte za moj veganski nacin ishrane i zivotni stil koji sam promenio jos od 1997 god. -:)