Prehrana kod fibromialgije

Povrće

Stručnjaci smatraju da određena vrsta hrane potiče oslobađanje neurotransmitera u mozgu i djeluje umirujuće na centralni živčani sustav. Mada su znanstvena istraživanja u području utjecaja hrane na bol nedostatna, nekih pravila u prehrani se valja pridržavati jer povoljno djeluju na kroničnu bol.

Preporučuje se konzumiranje veće količine sirovog voća i povrća.

Izbjegavati rajčicu, krumpir i patlidžan za koje se smatra da mogu pogoršati osjet boli.

Smanjiti konzumiranje kave, osim ujutro, jer bolesnici s FM-om ujutro osjećaju veliki umor te su im stimulansi, kao što je kofein, potrebni.

Omega-3 masne kiseline, koje nalazimo u lososu i plavoj ribi, smanjuju upalu i štite krvne žile te se obilato koriste u prevenciji arteroskleroze, upale i boli kod reumatoidnog artritisa. Do sada nisu izvršena testiranja djelovanja omega-3 masnih kiselina u bolesnika s fibromialgijom, ali su bolesnici dali pozitivna mišljenja o njihovom utjecaju.

Kvasac i prehrana s glutenom povezana je s rastom gljivica u crijevima koje mogu pojačati bol u tijelu. Bolesnici s fibromialgijom također mogu biti osjetljivi na gluten. Izbjegavanje hrane s glutenom može pomoći u smanjenju boli i smetnji sa stomakom.

Nemojte jesti previše mliječnih proizvoda.

Neki stupanj netolerancije na laktozu zahvaća oko 70% odraslih u cijelom svijetu, tako da ne čudi što mnogi bolesnici s fibromialgijom imaju problema s probavljanjem mliječnih proizvoda.

Prehrana kod fibromialgije

Treba izbjegavati proizvode s većim ugljikohidratnim indeksom zbog hormonskog poremećaja koji nakon konzumiranja hrane bogate šećerima vrlo brzo dovodi do naglog pada šećera u krvi. Ako želite zadržati normalnu razinu šećera u krvi, bez hipoglikemije, koristite ugljikohidrate uz mješavinu proteina i masti.

Umjetni zaslađivači u prehrani, sokovima i slatkišima bez šećera, koriste kemijske skupine koje podražuju živce i mogu povećati osjetljivost na bol. Iako aspartam nije opasan za zdrave osobe, kada se konzumira u umjerenim količinama, kod bolesnika s fibromialgijom može povećati osjetljivost na bol.

Treba izbjegavati aditive u prehrani. Dodaci hrani, kao što su monosodium glutamat (MSG) ili drugi pojačivači ukusa koji se često koriste u gotovim proizvodima, stimuliraju receptore za bol.

Dokazano je da povećana razina glutamata u spinalnoj tekućini povećava razinu bola u bolesnika s fibromialgijom.

Društvo za fibromialgiju preporučuje ograničavanje ili izbacivanje iz prehrane rafiniranih šećera, kofeina, pržene hrane i vrlo prerađene hrane, drugim riječima, većine brze hrane, slatkiša i proizvoda iz automata. Osim doprinosa debljanju, ove namirnice mogu nadražiti mišiće, poremetiti san i poremetiti imunosni sustav.

Možete sami eksperimentirati s eliminacijom pojedinih prehrambenih proizvoda i tako napraviti osobni jelovnik koji vam pomaže u ublažavanju vaših tegoba.

Članak uređen:

Više o fibromialgiji saznajte u sljedećim tekstovima dr. Vlaste Urban-Tripović:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: fibromialgija prehrana, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Prehrana kod fibromialgije

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.