Korjenasto povrće: Znate li po čemu se razlikuje od gomoljastog povrća? Imamo popis vrsta koje tu spadaju

Korjenasto povrće

Povrće je prijeko potrebno za kvalitetnu i uravnoteženu prehranu, a tu spada i korjenasto povrće. Prepoznatljivo po svojem donjem zadebljanom dijelu, korjenasto povrće obiluje raznim nutrijentima.

Danas više nije potrebno naglašavati da, ako želimo biti zdravi, moramo svakodnevno jesti dovoljne količine povrća.

Popularan prikaz tanjura uravnotežene prehrane zahtijeva unos čak 40 – 60 % povrća prilikom svakog obroka.

Podjela povrća mnoge može zbuniti, a osim uobičajenog povrća, poput paprike, rajčica, krastavaca i ostalog “mesnatog” povrća; razlikujemo zeleno lisnato, lukovičasto, gomoljasto, a zatim i korjenasto povrće.  

Korjenasto povrće - vrste
FOTO: Shutterstock

Korjenasto povrće – vrste

Ako niste sigurni koje povrće pripada skupini korjenastog, u nastavku saznajte sve potrebne informacije. Podjela povrća koje raste u zemlji uopće ne mora biti komplicirana. Ako vas zanimaju dobrobiti koje nudi korjenasto povrće, popis u nastavku bit će vam od velike koristi.

  • Cikla – bogata vitaminima i mineralima, poželjna je za zdravlje kardiovaskularnog sustava, jetre i općenito u borbi protiv staničnih oštećenja. Svježe ribana ljubičasto-crvena cikla je najzdravija kao salata, a njezin sok također. Najpoznatija je po B9 i B12 vitaminima te željezu.
  • Peršin – obiluje poželjnim spojevima, podržava zdravlje probavnog sustava, smanjuje krvni tlak i razinu šećera u krvi te može pomoći kod alergija. Popularan je dodatak svim varivima, a možete ga koristiti kuhanog ili sirovog u salatama i drugim jelima (npr. korjenasto povrće za juhu).
  • Celer – također bogat ljekovitim spojevima, čitava biljka celera ima pozitivno djelovanje. U prehrani pomaže kod nadutosti, gastritisa i slabog apetita, dok može pozitivno djelovati i kod respiratornih tegoba.
  • Rotkvica/rotkva – dok je rotkva svojom crnom bojom možda odbojna, skriva mnoge blagodati tijekom prehlade i gripe. Pomaže kod respiratornih oboljenja (pripravak s medom), djeluje protiv mikroba, ali i bolesti jetre te reumatskih tegoba.
  • Hren – ovaj aromatičan korijen koristi se najčešće u umacima, a bake i djedovi nisu bili u krivu kada su govorili koliko je hren (unatoč suznim očima) zdrav za organizam.
  • Mrkva – kraljica je korjenastog povrća bogata vitaminima i mineralima te vrlo poznatim beta karotenom. Najzdravija je svježa, a djeluje protuupalno, osnažuje imunitet te pridonosi ujednačenom tenu ljeti.
  • Pastrnjak – ako volite korjenasto povrće, pastrnjak je odličan izbor. Bogat je antioksidansima i mineralom kalijem, stoga ga je poželjno uključiti u prehranu. Također smanjuje probavne tegobe, djeluje protiv mikroba i kao diuretik te podržava kardiovaskularni sustav.
  • Repa – popularna je po svojem djelovanju na zdravlje crijeva jer ukiseljena ima probiotičke mikroorganizme. Podržava zdravlje kardiovaskularnog i živčanog sustava. Postoje nagađanja da pomaže i protiv Alzheimerove bolesti, a koristiti je možete sirovu ili kuhanu/pečenu (pečeno korjenasto povrće).

Mnoge vrste korjenastog povrća sadrže aktivne biljne komponente koje djeluju antioksidativno i zaštitno na zdravlje našeg organizma.

Tako mrkva sadrži biljne pigmente karotenoide koji su prekursori sintezi vitamina A u ljudskom tijelu. 

Jedan od karotenoida, beta karoten, povezan je sa smanjenjem rizika od nastanka raka dojke, prostate i želuca u mnogim istraživanjima, kakvo je i ono američkih znanstvenika iz 2012. godine, objavljeno u časopisu Journal of the National Cancer Institute. 

Korjenasto povrće - popis dobrobiti
FOTO: Shutterstock

Korjenasto povrće – popis dobrobiti

Iako korjenasto povrće možda nije uvijek primamljivo izgledom, sadrži brojne dobrobiti za naš organizam i dostupno je u jesensko-zimskom razdoblju.

Važnost sezonske prehrane za naše tijelo je nepobitna te je poželjno uključiti upravo ove namirnice (umjesto kemijski tretiranog povrća poput rajčica zimi).

Povrće generalno djeluje na sljedeće načine:

Iako se korjenasto povrće može pripremiti na mnoge načine, nutricionisti sa zdravstvenog portala Harvard Health preporučuju da ga jedete sirovog ako možete ili da ga pripremite uz minimalnu količinu masti.

Korjenasto i gomoljasto povrće - razlika
FOTO: Shutterstock

Korjenasto i gomoljasto povrće – razlika

Unatoč mnogim zamjenama i pogrešnoj klasifikaciji, korjenasto i gomoljasto povrće se ne može svrstavati u “isti koš”. Podjela povrća može biti komplicirana, no jednostavno pravilo je da korjenasto povrće ima upravo korijen koji raste ispod zemlje, dok su jestivi lišće i stabljika izvan zemlje.

S druge strane, stabljika i lišće gomoljastog povrća se uglavnom ne konzumiraju, a najbolji primjeri ovog povrća su krumpir i batat (slatki krumpir).

Također, gomoljasto povrće sadrži mnogo više ugljikohidrata.

Slatki krumpir posjeduje nešto više nutrijenata nego obični krumpir, ali obje vrste posjeduju mnogo škroba, što im može biti negativna odlika, objašnjava registrirana dijetetičarka Rachael Link za zdravstveni portal Healthline.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Link, R. (2023). The 13 Healthiest Root Vegetables. Healthline.
  2. The pros and cons of root vegetables. (2021). Harvard Health. 
  3. Heather Eliassen, A i sur. (2012). Circulating Carotenoids and Risk of Breast Cancer: Pooled Analysis of Eight Prospective Studies. J Natl Cancer Inst., 104(24): 1905–1916.

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: gomoljasto povrce, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu