Mogu li niskokalorična sladila pomoći osobama s dijabetesom?

stevija

Niskokalorična sladila mogu omogućiti bolju regulaciju glukoze u krvi. Studije utjecaja niskokaloričnih sladila na pretilost i kontrolu tjelesne težine pokazale su da konačni utjecaj niskokaloričnih sladila ovisi o načinu njihovog uključivanja u cjelokupan način i stil života.

Umjetna sladila kao rješenje za bolju glikemijsku kontrolu?

Prof. dr. Antonis Zampelas

Prof. dr. Antonis Zampelas

Kao gost predavač na 31. Međunarodnom simpoziju o dijabetesu i prehrani u organizaciji Studijske grupe za dijabetes i prehranu (DNSG), prof. dr. Antonis Zampelas govorio je o tome koliko je važno pronaći načine za sprečavanje dijabetesa i liječenje pretilosti.

Podsjetio je na činjenicu da je pretilost jedan od glavnih problema oboljelih od dijabetesa tipa 2 i na činjenicu da 85-90% populacije dijabetičara boluje upravo od dijabetesa tipa 2.

Predviđa se da će do  2030. g. u SAD-u 86.3% odraslih imati prekomjernu tjelesnu težinu ili biti pretilo. Hranu koja sadrži šećer optužuje se da doprinosi epidemiji pretilosti i uzrokuje lošu glikemijsku kontrolu. Zbog toga je zamjena saharoze umjetnim sladilima jedan od predloženih načina za smanjivanje unosa energije i postprandijalne razine glukoze u krvi.

Sladila mogu poboljšati glikemijsku kontrolu

Konkretno, postoje studije koje upućuju na zaključak da uporaba primjerice stevije može smanjiti ukupan dnevni energijski unos, ali i poboljšati postprandijalne koncentracije glukoze.

Studije su također pokazale kako sladila mogu pomoći ljudima da se dugoročno bolje pridržavaju plana prehrane osmišljenog u cilju glikemijske kontrole, mršavljenja i/ili održavanja tjelesne težine zbog toga što otvaraju mogućnost konzumacije ukusnijih prehrambenih proizvoda i raznovrsnijih obroka.

Općenito, niskokalorična sladila mogu ostvariti skroman utjecaj na kontrolu tjelesne težine, a taj je utjecaj to važniji što je prekomjerna težina veća.

Sladila omogućuju bolju regulaciju glikemije

Uporaba sladila u zdravstvu je raširena zbog toga što ona čine lijekove ukusnijima, a ne utječu na kontrolu glukoze u krvi.  Američka i Europska dijabetička udruga i Američka i Europska dijetetička udruga dopuštaju i zagovaraju konzumaciju proizvoda i hrane sa sladilima zbog toga što ne sadrže znatnu količinu ugljikohidrata i stoga omogućuju bolju regulaciju glukoze u krvi.

Ipak, studije utjecaja niskokaloričnih sladila na pretilost i kontrolu tjelesne težine pokazale su da konačni utjecaj niskokaloričnih sladila ovisi o načinu njihovog uključivanja u cjelokupan način i stil života.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Mogu li niskokalorična sladila pomoći osobama s dijabetesom?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.