Konzumiranje kave smanjuje rizik od kronične bolesti jetre

Konzumacija kave

Istraživanje čiji su nalazi objavljeni u časopisu BMC Public Health otkrilo je da je ispijanje kave s kofeinom i bez kofeina povezno sa smanjenim rizikom od obolijevanja od kronične bolesti jetre i povezanih oštećenja

Istraživači sa sveučilišta u Southamptonu i Edinburghu u Ujedinjenoj Kraljevini otkrili su kako je ispijanje bilo koje vrste kave povezano sa smanjenim rizikom od obolijevanja i umiranja od kronične bolesti jetre, u usporedbi s nekonzumiranjem kave. Osim toga, zaključili su kako se najveća korist iz kave dobiva ispijanjem 3 do 4 šalice kave dnevno. 

Autori su proučili podatke istraživačkog resursa UK Biobank koji se odnose na 495.585 sudionika istraživanja koji konzumiraju kavu, a praćeni su tijekom gotovo 11 godina kako bi se vidjelo tko je od njih obolio od kronične bolesti jetre i povezanih oštećenja jetre. 

“Kava je dostupna brojnim ljudima, a koristi koje smo vidjeli tijekom istraživanja ukazuju na to da bi se potencijalno mogla koristiti u preventivnom liječenju kronične bolesti jetre. To bi moglo biti posebno važno za zemlje s nižim prihodima i lošijom zdravstvenom zaštitom, a u kojima postoji veliki broj slučajeva kronične bolesti jetre”, istaknuo je Dr. Oliver Kennedy, vodeći autor istraživanja.

Konzumiranje kave
Foto: Pexels

Od sudionika koji su bili uključeni u istraživanje, njih 78% konzumiralo je mljevenu ili instant-kavu s kofeinom ili bez njega, dok njih 22% nije pilo nikakvu kavu. Za trajanja istraživanja, zabilježeno je 3.600 slučajeva kronične bolesti jetre, uključujući i 301 smrt. Nadalje, zabilježeno je 5.439 slučajeva kronične bolesti jetre ili steatoze (masna jetra), kao i 184 slučaja hepatocelularnog karcinoma, što je vrsta raka jetre

U usporedbi s onima koji ne piju kavu, kod kavopija je zabilježen 21% niži rizik od kronične bolesti jetre, 20% niži rizik od kronično bolesne ili masne jetre te 49% niži rizik od smrti uzrokovane kroničnom bolesti jetre. Najveća korist zabilježena je u skupini koja je pila mljevenu kavu, koja sadrži visoke razine sastojaka kaveola i kafestola. Za njih se zna da djeluju protiv kronične bolesti jetre kod životinja. 

Instant-kava, koja ima niske razine kaveola i kafestola, također je povezana sa smanjenim rizikom od kronične bolesti jetre. Iako je smanjenje rizika manje nego u slučaju mljevene kave, istraživanje pokazuje kako povoljno djeluju ostali sastojci instant-kave ili potencijalno kombinacija sastojaka. 

Članak uređen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Pexels

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Konzumiranje kave smanjuje rizik od kronične bolesti jetre

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.