Kokosovo ulje u prehrani – koje kokosovo ulje kupiti?

kokosovo-ulje-za-lice

Pročitali ste članak, čuli na TV-u, vidjeli na Internetu ili sami otkrili kokosovo ulje. Koristite ga u kuhinji, kozmetici, čišćenju ili ste mislili da služi samo za hidrataciju kože. U svakom slučaju, ono je postalo dio vaše svakodnevice, kao i dio svakodnevice vaše obitelji.

kokosovo ulje

Bez obzira jeste li ovisni o njegovoj uporabi ili ćete to tek postati kada pročitate članak na linku, važno je znati da svako ulje nije jednako, te da odabir tipa ulja ovisi o beneficijama koje ćete od njega imati.

Koji su tipovi kokosovog ulja?

Rafinirano kokosovo ulje

Svako kokosovo ulje je u principu rafinirano jer je dobiveno iz cijelog kokosa. U potpunosti nerafinirano kokosovo ulje bilo bi ono izvučeno samo iz unutrašnjosti ploda kokosa koji je netom ubran sa stabla.

Rafinirano kokosovo ulje nema boje ni mirisa, a poznato je i pod nazivom RBD (Refined, Bleached, Deodorized).

Ovaj tip ulja rađen je isključivo od osušenog mesa kokosovog oraha, poznatog kao kopra. Meso je izbijeljeno (filter proces za uklanjanje nečistoća iz kokosa) i tretirano toplinom kako bi se uništile sve bakterije u njemu.

Kokosovo ulje dobiveno iz kopre, potrebno je tretirati različitim postupcima jer proces njegova sušenja može uzrokovati stvaranje kontaminirajućih sastojaka.

Nakon izbjeljivanja, ulje je podvrgnuto visokoj temperaturi kako bi se miris i okus kokosa izvukli iz ulja. Mnogi proizvođači u ovoj fazi koriste kemikalije kako bi izvukli što je više moguće ulja iz mesa kokosa. Također, u nekim uljima se koristi natrijev hidroksid kako bi se produljila trajnost ljuske kokosa (nije slučaj kod svih rafiniranih kokosovih ulja).

kokosovo-ulje

Rafinirano kokosovo ulje ponekad je djelomično hidrogenizirano, što uzrokuje proizvodnju trans masnih kiselina.

Proces rafiniranja ne čini kokosovo ulje nezdravim, no ipak ga liši određenih nutrijenata, npr. sadrži manje antioksidansa od djevičanskog kokosovog ulja.

Ovo kokosovo ulje pogodno je za kuhanje, prženje i pečenje.

Ako je ulje označeno samo kao „kokosovo ulje“, najvjerojatnije je riječ o rafiniranom tipu ulja.

Nerafinirano kokosovo ulje

Čisto ili djevičansko kokosovo nerafinirano ulje rađeno je od svježeg ploda kokosa. Može ga se dobiti procesom hladnog prešanja ili mokrog mljevenja. Hladno prešano ulje dobiva se brzim sušenjem kokosova mesa, koje je potom prešano mehanički. Mokro mljevenje zahtijeva da je od kokosova mesa dobiveno mlijeko, te je potom kuhanjem, fermentacijom, centrifugom iz njega odvojeno ulje.

Zato što su oba procesa brza, ne zahtijevaju dodavanje aditiva ili izbjeljivanje. Ovo je ulje bogatijeg okusa od rafiniranog jer nije izloženo visokim temperaturama.

kokosovo ulje

Ovaj tip kokosovog ulja pogodan je za prirodnu kozmetiku ili kao dodatak prehrani,ljekovitije je od rafiniranog.

Ekstra djevičansko v.s. djevičansko kokosovo ulje

Razlika djevičanskog ili ekstra djevičanskog kokosovog ulja često ne postoji. Naime, nije utvrđeno točno pravilo označavanja kokosovog ulja kao djevičanskog ili ekstra djevičanskog (za razliku od npr. maslinovog ulja). Proizvođač često može koristiti naziv ekstra djevičansko kokosovo ulje kako bi naglasio da ulje nije bilo izloženo većim temperaturama u procesu proizvodnje, dok drugi može koristiti isti naziv za ulje izloženo toplini.

Organsko kokosovo ulje

Uz naziv ovog ulja uvijek treba stajati i oznaka certifikata o organskom podrijetlu kokosa. Na taj ste način potpuno sigurni da prilikom prerade ulja nisu korištena kemijska sredstva, te da je kokosov orah uzgojen organski. Proizvođač može navesti u nazivu „organski“ i bez oznake certifikata – tada se ne radi o organskom kokosovom ulju.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

3.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kokosovo ulje za prženje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kokosovo ulje u prehrani – koje kokosovo ulje kupiti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
    • Poštovana,kokosovo ulje visoke kvalitete će ispod 24 stupnja Celzija postati kruto, dok na višim temperaturama prelazi u tekuće stanje.