Kokosovo mlijeko – upotreba i kako ga napraviti?

kokosovo mlijeko

Svi smo čuli za kokosovo ulje i njegove prednosti u odnosu na druga ulja koja koristimo u svakodnevnoj prehrani. No, također smo svjesni i da kokosovo ulje nije cijenom najpristupačnija opcija za sve. Na svu sreću, to nije jedini proizvod koji možemo dobiti od kokosa. Prije svega, tu je kokosovo mlijeko, odlična alternativa kravljem mlijeku.

Kokos je izrazito nutritivan i bogat vlaknima, vitaminima C, E, B1, B3, B5 i B6, kao i mineralima poput željeza, selena, kalcija, magnezija i fosfora. Kokosovo mlijeko ne sadrži laktozu, te je iz tog razloga odlična alternativa osobama koje su intolerantne na laktozu

Ono je odlična baza za izradu smoothieja, milkshakeova te općenito kao zamjena za mlijeko kod kuhanja.

Kokosovo mlijeko – upotreba

Koristi li se kokosovo mlijeko kao lijek? Kokos i kokosovo mlijeko su neopravdano stekli lošu reputaciju jer sadrže veliku količinu masti. Ipak, ako je vjerovati novim istraživanjima – nedovoljna konzumacija masnoća može uzrokovati povećanu tjelesnu težinu. Jedinstvene srednje lančane masne kiseline u kokosovom mlijeku dokazano pomažu u mršavljenju, poboljšavaju imunitet, smanjuju rizik od srčanih oboljenja te utječu pozitivno na zdravlje kože i kose.

Ono čega trebamo biti svjesni kod konzumacije kokosovog mlijeka jest to da jedna čaša sadrži između 300-400 kalorija. Stoga ako se ovo mlijeko konzumira na dnevnoj bazi, svakako se preporučuje napraviti određene promjene u prehrani i izbaciti neke dodatne kalorije. Ono što ćete primijetiti je i specifičan okus koji je najsličniji kravljem mlijeku od svih biljnih alternativa.

Kokosovo mlijeko ima antimikrobno djelovanje, a osim toga stimulira rast dobrih bakterija u crijevima. Pomaže u očuvanju zdravlja bubrega te u procesima detoksikacije jetre. Kokosovo mlijeko može pomoći i u liječenju anemije, budući da sadrži 10% dnevne doze željeza.

Kokosovo mlijeko za kosu se koristi kako bi poboljšalo i ubrzalo rast kose. Neki koriste kokosovo mlijeko za lice budući da ono regenerira kožu i briše vidljive tragove starenja. 

kokosovo mlijeko 1

Kokosovo mlijeko – loša svojstva

Premda kokosovo mlijeko ima vrlo dobre karakteristike, potrebno je spomenuti i one nešto lošije. Ako kupujete kokosovo mlijeko u konzervi (takvo se ujedno može najčešće i nabaviti), tada morate biti svjesni da se izlažete otrovnoj kemikaliji koja je poznata kao BPA

Nedavne studije pokazuju da postoji veza između dojenčadi s problemima neurobihevioralnog razvoja i majki koje u organizmu imaju visok udio Bisfenola-A. Drugi sastojak koji kod nekih osoba može izazvati probleme je guar guma – zgušnjivač, emulgator i stabilizator. Nema dokaza da je ovaj emulgator štetan, no osobama koje imaju problema s probavom preporučuje se izbjegavati unos ovog emulgatora. 

Domaće kokosovo mlijeko – recepti koje će vaše nepce pamtiti

Loše karakteristike kokosovog mlijeka se mogu zaobići pravljenjem domaćeg kokosovog mlijeka. Domaće kokosovo mlijeko je svakako jeftinija i ukusnija opcija, za koju je potrebno svega 10 minuta

Sastojci potrebni za izradu kokosovog mlijeka

 • 2 čaše kokosovog brašna (kokosove pahuljice),
 • 4 – 4.5 čaše vode,
 • agavin sirup ili med, za slađi okus – ekstrakt vanilije. 

Domaće mlijeko od kokosa – priprema

Postupak pripreme domaćeg kokosovog mlijeka nije kompliciran, no ipak zahtijeva posvećenost kako bi rezultat bio dobar. 

 1. Najprije zakuhajte vodu u posudi. Čim voda zakipi, maknite posudu s izvora topline, te u nju dodajte kokosovo brašno, promiješajte i pustite da se prohladi.
 2. Pričekajte 10-ak minuta, zatim sve prebacite u blender i miksajte otprilike jednu minutu.
 3. Na kraju mlijeko procijedite kroz gazu, kako biste eliminirali kokosovu pulpu i dobili čisto mlijeko.
 4. Najbolje rezultate ćete dobiti ako gazu uzmete u ruke i rukama dobro istisnete sve mlijeko.
 5. Po želji, mlijeko možete zasladiti agavinim sirupom ili mu dodati ekstrakt vanilije. Mlijeko može stajati 4-5 dana u hladnjaku. 

Ostatke od izrade kokosovog mlijeka nemojte baciti, već stavite da se posuše za zraku ili u pećnici, te iskoristite za pripremu kolača. U svakom smislu je riječ o pravom kokosovom brašnu, jer su sve masnoće otišle u mlijeko, te je ostala samo niskokalorična pulpa

Nadamo se da će vam ovo domaće mlijeko od kokosa biti pravo otkriće, uživajte! 🙂

priprema kokosovog mlijeka

Kokosovo mlijeko – cijena i gdje kupiti 

Kokosovo mlijeko možete potražiti u svim bolje opremljenim prodavaonicama na bio odjelu, u prodavaonicama zdrave prehrane te naravno možete naručiti putem web shopa.

 • Kokosovo mlijeko Dm (Alpro) – cijena često varira, no kreće se između 20 i 25 kuna.
 • Priroda&Društvo – Dennree kokosovo mlijeko (400 ml) – 22.60 kn.
 • Priroda&Društvo – Dr.Goerg kokosovo mlijeko (400 ml) – 27.90 kn.
 • Pekinška patka – Kokosovo mlijeko, Aroy-d, Tajland (1000 ml) – 31.00 kn.
 • Garden – Mlijeko kokosovo, EXT 60%, u limenci, Morgenland (200 ml) – 18.95 kn.
 • Bio&Bio -Kokosmilch, Napitak od kokosa (400 ml) – 23.90 kn.

Potražite već danas svoje omiljeno mlijeko, uživajte u blagom okusu i naravno – pohvalite nam se vašim iskustvom u komentaru! 🙂 

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.23 / 5   26

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kokosovo mlijeko, kako napraviti kokosovo mlijeko, kokosovo mlijeko recept, kokosovo mlijeko recepti, mlijeko od kokosa, Kako se pravi kokosovo mlijeko, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kokosovo mlijeko – upotreba i kako ga napraviti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Radila sam mlijeko po recepturi, ali ujutro me docekalo 2 cm i kokosove masti na vrhu 🙂 da li je ista kao i kad se kupi, te da li moze stajati duze vrijeme i koristiti se za izradu krema?

 2. Uvijek svjeze samljevene sjemenke lana ubacim u 2 dcl kokosovog mlijeka. Odlican napitak. Probat cu sama napraviti kokosovo mlijeko pa se javim kako mi je uspjelo

 3. Pocela sam piti kokosovo mlijeko i u njega stavim svjeze samljevene sjemenke. Odlican napitak.