Kako smanjiti dnevni kalorijski unos?

kalorije

Mislite da trebate drastičnu dijetu da bi izgubili višak kilograma? Ne nužno. Male promjene u vašoj dnevnoj rutini mogu dovesti do manjeg unosa kalorija dnevno. Uključite ovih pet malih dijetnih tikova i izgubite kilograme uz minimalan napor.

Jedite juhu prije glavnog jela (ušteda: 130 kalorija)

Jedna studija je pokazala da kada jedemo juhu prije ručka, imamo tendenciju pojesti čak 20 posto manje kalorija (u prosjeku 134 kalorije manje).

Kako juha pomaže pri mršavljenju? Juha je uglavnom voda i povrće, a to nam ispunjava želudac s manje kalorija. Studija je koristila juhu s povrćem. Cilj je konzumirati niskokalorične juhe, a ne kremaste verzije.

Jedite samo kad ste gladni, zaustavite se kad ste siti (ušteda: 100 kalorija)

Ovo je naravno jedan zdravorazumski savjet, ali svi smo se znali prejesti s vremena na vrijeme. No, zašto to činimo? Pa, uglavnom jer nam je dosadno, jer smo pod stresom i slično. Prije nego navalite na hranu, zapitajte se koliko ste doista gladni.

Ipak treba postojati određena doza samodiscipline. Zapitajte se: “Koliko sam gladan/na na ljestvici od 1 do 10?”, prije i za vrijeme jela.

Prestanite jesti kad ste na oko 7, a ne kad ste u na broju 10!

Važite se jednom tjedno (ušteda: 100 kalorija)

Trebate se pomiriti s vagom ako želite izgubiti na težini. U studiji provedenoj na 40 osoba na dijeti, oni koji su se češće vagali su izgubili više kilograma. Redovito praćenje svoje težine može pomoći da ne skrenete s „puta“. Pratite uzorak iz tjedan u tjedan i motivirajte se pozitivnim rezultatima.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako smanjiti dnevni kalorijski unos?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.