Majčina dušica kao lijek i kao začin

majcina dusica

Majčina dušica je ljekovita biljka koja ne sadrži niti jedan štetan sastojak. Latinski naziv ove biljke je Thymus serpyllum, a u narodu je poznata kao bakina dušica, divlji bosiljak, tamjanika, mažurana, bukovica, čabrac i poljski ili vrtni timijan. Rod timijana obuhvaća oko 330 vrsta te cijeli jedan niz križanih vrsta.

Majčina dušica najviše raste na kamenjaru, ravnicama, suhim travnjacima i obroncima te livadama. Riječ je o biljci koja cvjeta na osunčanim i toplim mjestima. Smatra se kako je majčina dušica porijeklom s Mediterana, a danas ju je moguće vidjeti gotovo u svim toplijim krajevima svijeta.

To je samonikla, sitna, razgranata, grmolika te puzajuća biljka čije su guste i tanke stabljike u donjem dijelu pretežito okrugle te pomalo odrvenjele. Listovi su uski, elipsastog oblika te sivozelene boje, dok su cvjetovi sitni, bijeli, svijetlocrveni ili svijetloljubičasti te ugodnog okusa i mirisa.

Svježa majčina dušica začinska je biljka koja će vašim jelima dati poseban okus i miris te blagotvorno djelovati na probavni sustav, zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima.

Ako se do sada niste susretali s majčinom dušicom u kuhinji, u nastavku teksta Vam donosimo neke ideje kako možete iskoristiti ovu biljku u kuhinji.

Majčina dušica – branje

Ljekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u cvijetu i listu. Iz tog razloga, uvijek pripazite kako je berete, nikada je nemojte čupati, već je režite srpom ili škarama.

Vrijeme berbe majčine dušice je od svibnja do rujna.

Pažljivo je i sušite na prozračnom i tamnijem mjestu te ju što manje dirajte zato što listovi i cvjetovi prilično lako otpadaju sa suhih grančica.

Majčina dušica – slike

Budući da ste nam slali dosta upita o tome kako izgleda majčina dušica, odlučili smo izložiti nekoliko prekrasnih fotografija koje će vam sigurno pomoći kod raspoznavanja ove biljke u prirodi.

majcina dusica 1
majcina dusica 2
majcina dusica 3

Majčina dušica – ljekovitost

Majčina dušica smatra se jednim od najboljih, najjeftinijih i svima dostupnih prirodnih lijekova, barem kada je riječ o ženskim bolestima. Primjena majčine dušice seže još u daleku prošlost.

Stari Grci su uljem majčine dušice masirali tijelo nakon kupanja. Rimski vojnici su majčinu dušicu koristili kako dodatak vodi za kupanje jer su smatrali kako ih majčina dušica jača. Starim Egipćanima je majčina dušica služila kao dodatak smolama koje su se koristile za balzamiranje.

Majčina dušica uglavnom se koristi za:

  • liječenje glavobolje i migrene,
  • dezinfekciju sluznice usta i ždrijela,
  • liječenje upale desni,
  • otklanjanje neugodnog zadaha,
  • liječenje kašlja, upale grla te prehlade i gripe,
  • liječenje bronhitisa, astme i upale pluća,
  • liječenje anemije i jačanje imunološkog sustava,
  • poboljšanje cirkulacije,
  • ublažavanje grčeva i bolova u crijevima,
  • suzbijanje nadutosti,
  • zaustavljanje proljeva,
  • poticanje apetita i poboljšanje probave,
  • smanjivanje menstrualnih grčeva i bolova,
  • regulaciju menstrualnih ciklusa,
  • ublažavanje reumatoidnog artritisa i gihta,
  • ublažavanje bolova u mišićima,
  • liječenje kožnih bolesti,
  • liječenje gljivica na nogama.

 Majčina dušica je biljka s jakim antiseptičkim, antibakterijskim i antifungalnim svojstvima. 

Majčina dušica za želudac

Četiri grančice svježe majčine dušice potrebno je staviti u 2,5 dl domaće rakije lozovače. Može se koristiti nakon 14 dana namakanja. Ako osjetite bolove, popiti 1 žlicu rakije.

Ovaj pripravak može pomoći i kod bolova uzrokovanih gihtom, reumom, uganućem i nagnječenjem. U tom slučaju je potrebno umasirati pripravak na bolno mjesto.

Neki tvrde kako je tinktura majčine dušice vrlo djelotvorna za liječenje akni. Tinktura se primjerice pokazala učinkovitom za uništavanje bakterija. Moguće ju je primjenjivati u obliku zavoja, obloga i losiona.

Majčina dušica – krema

Krema od majčine dušice najviše može pomoći s kožnim problemima kao što su:

  • crvenilo,
  • svrbež,
  • ekcemi,
  • iritacije,
  • suha i ispucala koža.

Majčina dušica kao začin

Je li majčina dušica začin? O, da. Jedan od onih koje nećete tako lako zaboraviti jednom kada ih probate. Majčina dušica ima karakterističan gorko-ljutkasti okus.

Majčina dušica kao začin dobro se slaže i s drugim začinima kao što je lovor, celer, peršin, češnjak i mažuran, a najviše se koristi u pripremi jela sredozemne kuhinje. Majčina dušica idealan je aromatični dodatak salatama, kojim će dati prije svega ljekovitost, a potom i nezaboravan miris.

Majčina dušica odličan je dodatak jelima od krumpira te raznim vrstama tjestenina, a može ju se koristiti i svježe nasjeckanu kao dekoraciju za jela.

Međutim, premda može biti vrlo ukusna, vodite računa o tome da je koristite u umjerenim količinama, ni premalo, ni previše. Budući da je intenzivnog okusa može nadjačati okuse ostalih sastojaka u jelu.

Jelo ili salatu ćete najbolje pripremiti ako u početku dodate vrlo malo majčine dušice kako biste se prije svega naviknuli na okus. Nakon nekog vremena, ako vam se majčina dušica svidi, možete povećati količinu ovisno o želji.

Majčinu dušicu nemojte niti zagrijavati niti pržiti na jakoj temperaturi, već je dodajte pred sam kraj kuhanja (ako je riječ o varivu). Ako pečete ili pržite jelo od povrća, dodajte je na samom kraju i poklopite posudu u kojoj ste pripremali jelo kako bi otpustila svoja aromatična svojstva.

Eksperimentirajte s majčinom dušicom, ovisno o željama i o tome koje okuse volite osjetiti u hrani. Ako razmišljate o tome da majčinu dušicu uzgojite u kuhinji ili na balkonu, savjetujemo Vam da pročitate naš članak: Uzgoj začinskog bilja u kuhinji ili na balkonu

Ako ju želite uzgojiti kod kuće, bit će vam potrebno lagano, vapnenasto, odnosno kamenito tlo s obzirom na to da majčina dušica ne podnosi vlagu. Pobrinite se da biljka boravi na sunčanom mjestu zaštićenom od vjetra.

Čaj od majčine dušice

Za pripremu čaja bit će vam potrebno 1,5 ili 2 grama majčine dušice što je otprilike 1 ili 1,50 žličica na jednu šalicu koju je potrebno preliti vrelom vodom i pustiti da odstoji. Šalicu ovog čaja potrebno je piti tri puta dnevno.

Čaj od majčine dušice možete zasladiti medom, ali ako imate gastritis ili čir najbolje je da čaj ostane nezaslađen.

Čaj od majčine dušice za djecu

Premda roditelji djeci većinom imaju naviku davati čaj od kamilice u filter vrećicama – majčina dušica je znatno bolji izbor. Majčina dušica je potpuno sigurna te ju se bez problema može koristiti u liječenju dječjih bolesti, a pogotovo kada je riječ o bronhitisu.

Ako je Vaše dijete nervozno i ne može zaspati, napravite mu blagi čaj od majčine dušice.

Majčina dušica – čaj – nuspojave

Premda majčina dušica nema štetnih sastojaka, bitno je napomenuti da kao i bilo koja druga ljekovita biljka u prevelikim količinama može izazvati nuspojave:

  • bolovi u jetri,
  • bolovi u žučnom mjehuru,
  • malaksalost,
  • usporava zgrušavanje krvi,
  • alergija (pogotovo ako je već prisutna alergija na oregano i slične biljke),
  • pogoršanje stanja vezanih uz koncentraciju estrogena (rak dojke, rak maternice, rak jajnika, endometrioza. miomi maternice).

Tijekom trudnoće i dojenja potrebno je izbjegavati majčinu dušicu jer može uzrokovati kontrakcije maternice,

Majčina dušica tinktura

Za izradu tinkture od majčine dušice potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • 200 g lišća majčine dušice,
  • 100 g glicerina,
  • 320 g koncentriranog alkohola,
  • 580 g destilirane vode.

Postupak:

  1. Lišće je potrebno usitniti te preliti smjesom glicerina i koncentriranog alkohola.
  2. Nakon 8 dana tinkturu je potrebno procijediti.
  3. 3 puta dnevno je potrebno uzimati 20 kapi tinkture.
  4. Ova tinktura najučinkovitija je kao sredstvo za iskašljavanje.

Članak uređen:

Izvori:

  1. Režek, M. (2016). Majčina dušica – ljekoviti grm koji voli sušu! Agroklub.
  2. Majčina dušica. Plantea.
  3. Thyme. WebMD.

Ocjenite članak

4.63 / 5   27

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: majcina dusica, majčina dušica čaj, majčina dušica zacin, Zacin majcina dusica, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Majčina dušica kao lijek i kao začin

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje