Kako i zašto smanjiti unos mesa?

Vegetarijanstvo za početnike

Sjećam se jednog posjeta rodbini. Svi smo bili uzbuđeni jer nam je to bilo prvo okupljanje nakon dugo godina. Naravno, svečani doček je uključivao i svečani ručak. Otprilike tjedan dana prije našeg dolaska, razgovarali smo oko detalja, poput njihove adrese, gdje se parkirati i slično.

A onda je došlo do glavnog pitanja: “Nina, što vi točno jedete? Koje meso da napravimo za zajednički ručak?“,

Koliko vam se puta dogodilo da se čitav obrok svodi na meso?
Ah, danas imamo pureća prsa u hladnjaku, pa ćemo nešto uz njih.
Hoćeš li stići na ručak, danas jedemo piletinu?

Mnogi povezuju smanjen unos mesa, vegetarijanstvo i veganstvo samo s ljubavlju prema životinjama. Iako je ljubav prema životinjama divan razlog za smanjenje unosa mesa, definitivno nije jedini. 

Smanjen unos mesa nije (samo) usluga koju činite životinjama, već usluga koju činite čitavom planetu (a ponajviše sebi).

Zemljište za uzgoj stoke je otprilike područje veličine Afrike.
Poljoprivredna kultura zauzima malo manje prostora. Međutim, od prostora koji zauzima, oko 36 % usjeva se koristi za hranjenje stoke.

Povrat ulaganja je, međutim, samo maleni postotak. Naime, od svakih 100 kalorija usjeva kojima se hrani stoka, povrat u životinjskim proizvodima je otprilike 40 kalorija mlijeka, 22 kalorije jaja, 12 kalorija pilećeg mesa, tri kalorije govedine.

Što znači da bi jedan ručak bez goveđeg odreska bio dovoljan za čitav dan, a vjerojatno i duže, hrane za izgladnjelo dijete u Africi.

Ljubav prema životinjama
FOTO. Shutterstock

Hrana koju konzumiramo ima utjecaj na čitav ekosistem i mi moramo toga biti svjesni kad biramo namirnice za ručak. Pogreška koju ljudi često čine (u mnogim aspektima života) jest zanemarivanje šume zbog stabala.

Vi imate moć pozitivnog utjecaja, i to ne nekakvim dramatičnim djelima, već jednostavnim, sitnim djelima poput manje porcije mesa na tanjuru – danas. Poboljšati stanje čitavog planeta ne mora biti komplicirano. Počnite s jednim odreskom tjedno.

Osim utjecaja na globalnu prehranu, uzgoj stoke ima ogroman utjecaj na okoliš. Smatra se da je uzgoj stoke odgovoran za otprilike 18 % stakleničkih plinova iz ljudske proizvodnje, više nego sva prijevozna sredstva zajedno.

Nedostatak pitke vode je globalni problem. Iako Hrvatska ima sreću i privilegiju čiste, pitke vode, sve više zemalja nema tu privilegiju. Uzgoj stoke izravno utječe na pitku vodu. Naime, za proizvodnju samo jednog kilograma govedine, potrebno je 43.000 litara svježe vode. U usporedbi s tim, za kilogram žitarica potrebno je samo 1.000 litara vode. Smanjenjem unosa životinjskih proizvoda možete znatno utjecati na trošenje resursa pitke vode.

Krčenjem šuma uništavamo pluća našeg planeta. Nažalost, i ono je povezano s uzgojem stoke. Kao što smo vidjeli, uzgoj stoke zahtjeva puno prostora. Ne samo za stoku, već i za usjeve kojima se stoka hrani. Taj prostor se često dobiva upravo krčenjem šuma.

Smanjen unos mesa, naravno, pozitivno utječe i na zdravlje. Iako vegetarijanstvo i veganstvo ne mora nužno značiti zdravu prehranu (slatkiši su također većinom vegetarijanski/veganski proizvodi, kao i rafinirane žitarice), prehrana bazirana na biljkama definitivno pozitivno utječe na zdravlje.

Ključ uspjeha, dakle, nije u ekstremnim promjenama, već u dosljednosti. Puno veći utjecaj na generalno zdravlje (vaše i Zemljino) ćete postići ako uvedete jednostavne zdrave navike kojih ćete se zauvijek pridržavati, nego ako odlučite promijeniti čitavu prehranu odjednom, pa odustanete nakon tjedan dana.

U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih načina da smanjite unos mesa već danas.

Izbacivanje mesa
FOTO: Shutterstock

1. Mali koraci

Kao sa svakom navikom, počnite polako. Kompletno izbacivanje mesa i slični dramatični podvizi skloni su neuspjehu. Ako se to dogodi, lako je izgubiti motivaciju i vratiti se na staro. Dakle, puno bolja taktika su mali, jednostavni koraci koje ćete jedva i primijetiti.

Jedan obrok s pola uobičajene porcije mesa svaki dan je puno bolja odluka nego postati vegan i odustati nakon pet dana.

Isto pravilo vrijedi i za prakticiranje ovih ideja – jedna po jedna. Pokušate li u istom danu prakticirati sve navedene ideje, veća je šansa odustanka.

2. Ne budite sami

Kad odlučite smanjiti unos mesa, podijelite tu ideju s bliskim prijateljima i obitelji. Sve je zanimljivije u društvu. Svatko može podijeliti nove recepte i namirnice za isprobati, svatko može doprinijeti novoj navici. Ovo je posebno zabavno u obiteljskom okruženju s djecom – nedjeljno popodne za kuhanje! Usput, objasnite djeci da jedenjem više povrća postaju superheroji koji spašavaju planet.

3. Planirajte

Iskoristite nedjeljno popodne za kuhanje – planirajte obroke. Ne morate imati detaljan plan za čitav tjedan, ali pripremiti nekoliko glavnih namirnica i grickalica je iznimno korisno.

Samo se sjetite, kada ste zadnji put donijeli pametnu odluku za sljedeći obrok dok ste bili jako gladni? Ja nikad.

4. Servirajte više povrća

Zvuči prejednostavno da bi bilo istinito, ali funkcionira. Ukoliko jednostavno izbacite pola porcije mesa, a ne promijenite ništa drugo, tanjur će se činiti siromašnijim. Međutim, ako tanjur obogatite raznim, šarenim povrćem, percepcija se mijenja, a time i šansa za uspjeh.

Kvinoja sa povrćem
FOTO: Shutterstock

5. Istražite nove vrste žitarica i mahunarki

Iako su tjestenina punog zrna i smeđa riža dobrodošle u zdravoj kuhinji, one nisu jedine žitarice. 

Iskoristite vlastitu kreativnost i igrajte se s kvinojom, prosom, bulgurom, raznim vrstama leće i graha. Osim što su nutritivne, žitarice punog zrna i mahunarke će doprinijeti bojama i raznolikosti na tanjuru, te vlaknima – što pomaže da se dulje osjećate siti i zadovoljni.

6. Tofu nije samo za vegetarijance

Tofu ima korisno svojstvo upijanja okusa. Što znači da tofu može imati okus kakav god poželite. Isprobajte razne marinade, ili jednostavno ubacite tofu u paprikaše, juhe i ukusne umake. Kako biste smanjili unos jaja, pokušajte smrviti tofu umjesto jednog jajeta u omletu – skoro nitko ne primijeti razliku.

Još bolje, pripremite tofu kao desert.

Tofu desert – priprema

  1. Otopite čokoladu s najmanje 70 % kakaa.
  2. Iscijedite tofu od vode.
  3. Dodajte svježe iscijeđeni sok naranče.
  4. Dodajte jako zrelu bananu.
  5. Obradite u blenderu.
  6. Ohladite i uživajte.

7. Ostali trikovi

Bolognese umak je jedan od favorita, posebno dječjih. Postupno povećajte količinu rajčica, ubacite razno povrće, leću, gljive, a smanjite količinu mesa. Servirajte uz tjesteninu punog zrna.

Ukoliko ste posebno skloni eksperimentiranju s ukusnim i zdravim namirnicama, dodajte parmezan spravljen od indijskih oraščića i nutritivnog kvasca.

Parmezan od indijskih oraščića i nutritivnog kvasca
FOTO: Shutterstock

Parmezan od indijskih oraščića i nutritivnog kvasca – priprema

  1. U blender ubacite šalicu indijskih oraščića
  2. Dodajte 2 – 3 žlice nutritivnog kvasca i malo soli.
  3. Isprobajte i po potrebi prilagodite vlastitom ukusu).

Nutritivni kvasac je jako ukusna i iznimno zdrava zamjena za sir, te ga, osim kao parmezan, možete koristiti i za pizzu.

Pizza je jedno od najomiljenijih jela uopće, što znači da će izbacivanje mesa biti najmanji problem – tko bi odbio pizzu samo zato što je bez salame? Usput, postepeno dodajte i pokoji komadić povrća i mahunarki, smanjite količinu bijelog brašna te dodajte integralno. Pizza nije nezdrava sama po sebi, nezdrava je onima koji tako odaberu.

Zaključak jest da smanjen unos mesa nudi mnoštvo prednosti globalnog značaja, a uvođenje novih navika ne mora biti naporno, bolno ni prepuno odricanja. Svatko od nas može doprinijeti boljitku planeta, svaki dan. Na kraju krajeva, ako uništimo Zemlju, gdje ćemo živjeti?

Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu