Pečeni bademi – kako (i zašto) peći bademe?

bademi

Bademi su nezaobilazni u zdravim doručcima o kojima ovdje često pišemo. Konzumiramo ih sirove ili pečene. Pečeni bademi (prženi bademi ili tostirani bademi) imaju nekoliko prednosti, prva je da imaju puno intenzivniji orašasti okus. Druga, lakše se grizu i probavljuju.

Neki plodovi, poput kikirikija pečenjem dobivaju na nutritivnoj vrijednosti. Pretpostavljamo da je tako i s bademom, mada nemamo znanstvenu pozadinu za to (nitko još nije proveo istraživanje).

Pečeni bademi dodaju se zobenoj kaši i ostalim doručcima, dodaju se na salatu ili u sendvič, a mogu se grickati poput kokica dok gledate televiziju.

Dva su osnovna načina kako zapeći (pržiti, tostirati) bademe, u pećnici i na tavi.

Kako zapeći bademe u pećnici?

Pečeni bademi
  • Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva C.
  • Rasporedite bademe i pecite dok ne poprime zlatno smeđu boju i ne zamirišu.
  • Kada mislite da su gotovi zagrizite jedan i provjerite.
  • Ovisno o pećnici pecite 10 do 20 minuta.

Kako zapeći bademe na tavi?

Bademi na tavi
  • Izaberite plitku tavu, idealno onu za palačinke i stavite na nju jedan sloj badema.
  • Grijte na laganoj vatri, stalno miješajući kako bademi ne bi zagorjeli.
  • Nakon nekog vremena, kada miris badema preplavi kuhinju, ugasite vatru.

Napomena: Bademi su bogati uljem pa će se peći i neko vrijeme nakon što ih maknete iz pećnice/ tave.

Kako oguliti bademe? 

Najlakši i najbrži način uklanjanja kožice je blanširanje badema.

  1. Stavite kuhati vodu u lončić.
  2. Kad voda zakuha ubacite bademe na 30 sekundi.
  3. Potom ocijedite bademe i isperite ih pod hladnu hladnu kako bi se ohladili.
  4. Zatim odstranite kožicu.

Još jedan način uklanjanja kožica badema je da ih pustite u hladnoj vodi nekoliko sati ili preko noći. Nakon namakanja kožica badema se može jednostavno odstraniti.

Kada ste dobili svoje pečene bademe predlažemo da ih ubacite u nešto od sljedećega:

Članak uređen:

Ocjenite članak

3.71 / 5   14

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: prženi bademi, peceni badem, pečeni bademi, kako ispeci bademe, pecenje badema, prženje badema, sirovi ili peceni badem, kako pržiti bademe, peceni ili sirovi badem, esterhaye bademi peceni, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Pečeni bademi – kako (i zašto) peći bademe?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Vezano za članak o bademu…..ja ga pripremam za doručak sebi i sinovima, za cijeli naredni tjedan. Bila sam uvjerena da sam time sebi i svojim sinovima osigurala zdrav doručak….skuhala bih ječam i držala ga u friž. određeno vrijeme, a u posebnoj zdjeli bih imala:
    opran, osušen badem usitnjen u sjeckalici,
    oprane i osušene grožđice,
    prepržen i zatim u mlincu usitnjen lan i sezam
    suncekretove sjemenke
    i svaki dan doručak bi bio
    2 žlice ječma, 2 žlice ovog mixa,
    prelivenog sa kiselim ili običnim mlijekom…..bila sam baš ponosna na sebe…međutim, onda sam u potrazi za jeftinijm bademima, shvatila da se u 90% slučaju uvoze iz usa, te da se pasteriziraju da bi se odvojili od lupine, a zatim, da bi izdržali transport, nemilice praše razno raznim “otrovima”
    moje pitanje…da li da odustanem od svog doručka???
    da li da ih, bademe ogulim, prepržim, pa usitnim…to radim ovih dana…..zanima me, da li sam na taj način uklonila opasnost od ovih “konzervansa”..odnosno, ako jesam, da li je išta od nutrijenata ostalo živo????
    hvala unaprijed

    • Dobro pitanje… meni se vaš doručak jako sviđa, jedino bih ja možda malo mijenjao orašaste plodove, da nisu uvijek bademi… pogotovo bih ubacio orahe jer su oni uglavnom domaći pa sigurno nisu pasterizirani, a i imaju puno omega-3 masti. Također, ja koristim sirovi, mljeveni lan jer sam čuo da on pečenjem gubi nutritivna svojstva… Inače, čini mi se da su bademi dosta pojeftinili, ima ih i po 69 kn/kg… a ne znam jesu li američki dobri ili ne..