Jesu li proizvodi bez glutena zdraviji?

gluten

Nova studija, objavljena u časopisu “60 milijuna potrošača”, navodi da su bezglutenski proizvodi dobri za ljude koji zbilja pate od intolerancije na taj sastojak, dok su ostali koji se povode trendovima i izbjegavaju gluten zbog mišljenja da će poboljšati zdravlje zapravo žrtve marketinških trikova.  

Istraživanje je usporedilo deklaracije glutenskih i bezglutenskih proizvoda: tjestenina, špageti, pizza, kruh i kolači. Otkriveno je da proizvodi bez glutena sadrže manje vlakana i proteina nego što ih ima u uobičajenim proizvodima.

Gluten

Zaključili su da se u pojedina tijesta bez glutena dodaju aditivi kao što su E464 i E330 radi očuvanja elasticiteta proizvoda, a aditive je svakako bolje izbjegavati.  

Konačno, bezglutenski proizvodi  su često dvostruko skuplji od klasičnih, stoga se savjetuje potrošačima neka ne podliježu trendovima koji zapravo samo prazne njihove novčanike.

Članak uređen:

Saznajte više o bezglutenskoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4.25 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Jesu li proizvodi bez glutena zdraviji?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.