Jesenski vegetarijanski meni

jesenski meni

Jesen. Kako kišni dolaze i zamjenjuju ljetne dane, tako se i izbor voća i povrća smanjuje te se čini kako vegetarijanski meni postaje siromašniji svakoga dana. No, žutozlatni tonovi prirode donose namirnice koje će nas zagrijati i opskrbiti potrebnim vitaminima i mineralima u hladnijim danima. 

Ja vjerujem u inteligenciju prirode i da nam ona daje upravo ono što nam u određeno doba godine treba. Prema indijskoj tradicionalnoj medicini, ayurvedi, u jesenjem godišnjem dobu dominira element vate (zraka).

Da bismo održali energetsku ravnotežu u organizmu, u jesenjim danima potreban nam je topao, hranjiv doručak (zobene pahuljice, kaše od integralnih žitarica), lagana hrana za ručak (basmati riža, mung-grah, integralni kruh, povrće kuhano na pari) te topla juha za večeru. Od napitaka, biljni čajevi i kompoti.

Najljepša uspomena na jesen meni je pravljenje zimnice. Uistinu se divim našim precima i njihovim metodama očuvanja povrća za hladne snježne dane, u vrijeme kada nije bilo supermarketa i uvoza iz tropskih zemalja. Njihova domišljatost da sačuvaju povrće u obliku ajvara, povrća za đuveč, umaka od rajčice, domaće vegete te voća pravljenjem džemova i pekmeza u meni budi duboko poštovanje. I upravo to me ponuka da napravim vlastitu zimnicu, iako je danas većina povrća, pa čak i zimnice, dostupna u prodaji. Ako se odlučite za pravljenje zimnice, preporučujem vam knjigu „Zimnica bez konzervansa“ od Tončike Cukrov.

Sušenje voća još je jedan način čuvanja voća za zimu. U doba obilja jabuka, krušaka i dunja, uz malo truda, možete sami osušiti voće za zimske kompote i kolače.

Potrebno je voće narezati na tanke kriške, nanizati na konac ili raširiti na papiru i ostaviti da se suši na toplom mjestu. Za poseban „zimski“ okus, u kompot možete dodati štapić cimeta, malo kardamona, muškatni oraščić, vanilin šećer… Za posebne prilike, možete napraviti i punč.

Lubenice, dinje, tropsko voće polako zamjenjuju dunje, divlje kruške, jabuke, kestenje… No, imaju i one svoju čar i zamaman okus i miris.

Kruh od jabuka i kompot od dunja moja su najljepša asocijacija na jesen, kao i ćurta (vrsta bundeve), juha od bundeve ili tikve, čorbice od leće i heljde. Pečurke su dar prirode koji obiluje vitaminima i mineralima, kao i kestenje. Kestenje, prženo s povrćem prava je delikatesa, kao i poslastice, poput kesten pirea ili marcipana.

Možda niste znali, balkanska regija je bogata tikvama i bundevama (čak i rijetkim vrstama). Bundeve su hranjive (bogate su betakarotenom, mineralima i vlaknima) i ljekovite, od njih se mogu spremati slatka, kao i slana jela. Sjemenke bundeve bogate su proteinima, poboljšavaju moždane funkcije, čiste organizam od parazita te sadrže selen i cink.

Uz domaći kompot, sušeno voće, džem, kolače s cimetom, ajvar, zakiseljenu salatu koju ste sami pripremili, domaću juhu od povrća, prženo kestenje i delikatese od bundeve, ova jesen će vam ugrijati tijelo i dušu.

Članak uređen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Jesenski vegetarijanski meni

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.