Jabučni ocat za zdravlje i mršavljenje

jabucni ocat

Po svom sadržaju vitamina, minerala i dijetalnih vlakana jabučni ocat se ubraja u nutritivno vrlo vrijednu namirnicu. Dobar je izvor kalija, a sadrži i natrij, magnezij, fosfor, kalcij i željezo. Nađene su čak 93 različite djelotvorne komponente, stoga i ne čudi što ima široku zdravstvenu primjenu.

U doba kada je svaka druga osoba pretila vrijedi znati da prehrana koja uključuje jabuke i jabučni ocat pomaže u kontroli apetita. Pa krenimo na ona najvažnija svojstva zbog kojih nutricionisti preporučuju jabučni ocat:

Kontrola kolesterola

Povećana razina kolesterola smatra se glavnim uzročnikom krvožilnih bolesti. Pektini iz jabuke prisutni u jabučnom octu su po svojoj prirodi topljiva vlakna koja vežu masnoće i kolesterol te ih izlučuju iz organizma te tako smanjuju njihov nivo u organizmu.

Metabolizam

Jetra predstavlja ključnu ulogu u metabolizmu. Ako se hrana pravilno ne prerađuje doprinosi povećanju tjelesne težine. Jabučni ocat se već stoljećima koristi kao pripomoć jetri u čišćenju od toksina ali i kod probave hrane bogate mastima. Masti se bolje iskorištavaju za dobivanje energije što postupno dovodi do smanjenja tjelesne težine.

Smanjuje apetit 

Ocat sadrži pektinska vlakna koja ispunjavaju želudac i doprinose bržem osjećaju sitosti. Osim toga doprinosi i održavanju konstantne razine inzulina te tako ne dovodi do iznenadnog napada gladi.

dijabetes jabucni ocat

Dijabetes

Pektinska vlakna iz octa također smanjuju apsorpciju glukoze te tako doprinose regulaciji suvišnog šećera u krvi. Kalij prisutan u octu povoljno utječe na zdravlje srca i regulaciju krvnog tlaka.

Zatvor

Neredovito pražnjenje crijeva čest je uzrok zatvora. Kod starijih osoba zbog smanjene sekrecije probavnih enzima sve se više toksičnih materijala zadržava u organizmu umjesto da se iz njega uklanja. Redovitim uzimanjem jabučnog octa povećavamo unos vlakana koja pomažu u normalizaciji pražnjenja crijeva.

Artritis 

Artritis je stanje kod kojeg se toksične komponente uslijed nezdravog načina života nakupljaju oko zglobova . Mnoge osobe s artritisom svjedoče o pozitivnom učinku jabučnog octa u njihovoj terapiji.

Kandida 

Jabučni ocat često se koristi kod problema s gljivičnim infekcijama. Njegov pozitivan učinak posljedica je ravnoteže kiselo-baznih reakcija u organizmu.

Ako ste mislili da se jabučni ocat može konzumirati samo kao tekućina prevarili ste se. Danas je moguće konzumirati jabučni ocat i u kapsulama te šumećim tabletama.

Članak uređen:

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.14 / 5   22

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: jabucni ocat, jabučni ocat za mršavljenje, jabucni ocat kapsule, jabučni ocat mršavljenje, kapsule jabučnog octa, jabučni ocat encian, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Jabučni ocat za zdravlje i mršavljenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Hvala na ovom lijepom članku. Mene zanima treba li se kod odabira jabučnog octa paziti na to da su jabuke nešpricane i netretirane, ili to nema znatni utjecaj na zdravlje…. hvala

      • Poštovani, dnevno se ukupno smije konzumirati 1 – 2 žlice jabučnog octa pomiješanog s vodom. Navedenu dozu obavezno treba raspodijeliti u 2 – 3 puta tijekom dana jer prevelika doza može uzrokovati mučninu. Smatra se najboljim konzumirati prije obroka, a ako se tek počinje, savjetuje se početi s 1 žličicom jabučnog octa pomiješanog s vodom kako biste vidjeli smeta li Vam.