Internacionalna vege jela koja biste trebali kušati

indijski specijaliteti

Ukoliko želite kušati neka nova vegetarijanska jela, zašto ne biste posjetili internacionalni restoran (ako ga imate u vašem gradu) i naručili nešto drugačije od vašeg svakodnevnog jelovnika ili pak eksperimentirali u vašoj kuhinji s novim zanimljivim receptima?

Putovanja u druge gradove ili zemlje gdje možete posjetiti internacionalne restorane također su odlična prilika da kušate sasvim nova vege-jela koja će vrlo vjerojatno osvojiti vaše nepce.

Ako se odlučite za kušanje internacionalne kuhinje, ova jela biste svakako trebali kušati:

Indijska kuhinja

Vegetarijanstvo predstavlja tisućljetnu tradiciju u Indiji i način je života. Vegetarijanska hrana poslužuje se u svakom hinduističkom domu, svakome gostu, na svim religijskim festivalima, veseljima, vjenčanjima i drugim prigodama, te se priprema svakoga dana.

Ukoliko imate priliku posjetiti Indiju ili indijski restoran u vašem gradu, onda biste svakako trebali probati svaku vegetarijansku deliciju (bez iznimke) jer je teško reći koje je jelo najukusnije.

Neka od najpoznatijih jela sjeverno-indijske kuhinje su: palak-paneer (špinat sa sirom), matar-paneer (grašak sa sirom), aloo-gobi (krumpir sa karfiolom), aloo-dhoom (krompir punjen sirom i suhim voćem), malai-kofta (čufte od sira i krumpira), punjene parathe (integralni kruh pečen na tavi punjen povrćem), te razne vrste variva od mahunarki, a južnoindijske kuhinje: dosa (palačinka od rižinog brašna), idli (uštipak od rižinog brašna ili griza kuhan na pari), sambhar (varivo od povrća i leće), chatni (ljutkasti sos od kokosa).

Ukoliko želite saznati više o vegetarijanskoj tradiciji u Indiji pročitajte tekst “Indija: raj za vegetarijance

Kineska kuhinja

Noodles (tanki rezanci) od povrća su “zvijezda” kineske kuhinje, a ako izbjegavate gluten, možete probati rezance od heljde (sobu).

Jela od povrća sa tofu-om su prava delicija, kao i spring rolles (proljetne rolice od povrća), te kim-chi (super-zdrava fermentirana salata od povrća) i momosi (rolice od povrća zamotane u tanko tijesto, skuhane na pari).

Vegetable-Spring-Rolls

Orijentalna kuhinja

Slanutak (leblebija) je jedan od temeljnih namirnica orijentalne kuhinje, a možete ga probati u različitim varijantama (pripremljen kao cijelo zrno na maslinovom ulju, u kombinaciji s povrćem, kao varivo ili u vidu namaza-hummus), te falafela (uštipaka od kuhanog slanutka).

Cous-cous (kus-kus) je jedna od temeljnih žitarica orijentalne kuhinje i služi se umjesto kruha, sama te ponekad i u kombinaciji s povrćem: vrlo je ukusan.

Meksička kuhinja

Vegetarijanske tortilje biste svakako trebali probati ukoliko u vašem gradu postoji meksički restoran. Osim tortilja, možete kušati poznati čips od krumpira (nachos) s ljutim sosom, casserole bez mesa, enchilade bez mesa, te fantastične salate (od kuhanog kukuruza, graha i svježih paprika).

Grčka kuhinja

Grčka kuhinja obiluje vegetarijanskim, odnosno veganskim receptima, budući da Grci tradicionalno, prema pravilima ortodoksne religijske tradicije poste gotovo 200 dana u godini (tijekom dana posta, jela s mesom nisu dozvoljena).

Svakako kušajte slavne grčke pite, koje su dostupne u raznovrsnim okusima i načinima pripreme, zatim vegetarijansku sarmu od listova vinove loze, tradicionalna zapečena jela s bijelim grahom i slanutkom (leblebijama), te dinstano zeleno lisnato povrće na maslinovom ulju i češnjaku. Naravno, grčka salata i baklava se podrazumijevaju. 🙂

grcka-pita-2

Talijanska kuhinja

Vjerojatno ste već jeli vegetarijansku pizzu, no talijanska kuhinja ima još mnogo toga za ponuditi, poput njoka pripremljenih s raznim vrstama sira i rajčicama, zatim raviole od zelja i sira, razne vrste jela od tjestenine bez mesa, špagete s povrćem, salate od mozzarelle, bosiljka, rajčica, maslina i povrća s maslinovim uljem, te zapečeni kruh (bruskete).

Ukoliko nemate internacionalni restoran u vašem gradu, možete eksperimentirati u vašoj kuhinji i pokušati napraviti neka od navedenih jela sami.

Namirnice i sastojke za neka od navedenih jela možete pronaći u trgovinama zdrave hrane, koje u ponudi imaju proizvode, soseve i začine, koji se tradicionalno koriste u pripremi indijske, kineske, meksičke I orijentalne kuhinje.

Članak uređen:

Saznajte više o indijskoj kuhinji u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4.60 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: indijska jela, indijski recepti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Internacionalna vege jela koja biste trebali kušati

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje