Heljdino brašno – dobrobiti i bezglutenski recepti

heljdino brašno

Heljda je biljka koja ne sadrži gluten te je primjerena osobama koje imaju celijakiju. Heljdino brašno popularno je kao dodatak drugim brašnima ili za korištenje u slasticama.

Zbog svog intenzivnog okusa rijetko se samo koristi za pripremu kruha i drugih proizvoda već se miješa s brašnima poput pirovog, zobenog i prosenog. Brašno od heljde može biti tamnije ili svjetlije boje, a poput integralnog brašna, tamnije heljdino brašno sadrži više nutrijenata.

Unatoč popularnom mišljenju, heljda zapravo nije žitarica već pripada zeljastom povrću, a više o dobrobitima i receptima čitajte u nastavku.

Heljdino brašno – zdravstvene dobrobiti

Heljda je biljka koja se dugo vremena koristi u ljudskoj prehrani, a porijeklom je iz Azije. Smatra se žitaricom zbog kemijskog sastava zrna koje se koristi u ljudskoj prehrani, ali pripada u porodici Polygonaceae, ističu poljoprivrednici s agronomskog portala Agroklub. 

Heljdino brašno je iznimno hranjivo i nutritivno mnogo isplativije od pšeničnih i sličnih prerađenih brašna u kojima rijetko ostaje hranjivih tvari. 

Nutricionisti sa zdravstvenog portala Medical News Today navode da 1 šalica heljdinih sjemenki sadrži:

  • 5.68 grama proteina,
  • 1.04 gram masti,
  • 33.5 grama ugljikohidrata, od čega 4.5 grama dijetalnih vlakana,
  • 148 miligrama kalija,
  • 118 miligrama fosfora,
  • 86 miligrama magnezija,
  • 12 miligrama kalcija
  • 1.34 miligram željeza,
  • vitamin K, piridoksin, tiamin, riboflavin, niacin, folnu kiselinu. 

Zbog toga, heljda pruža mnoga zdravstvene prednosti, poput:

  • poboljšavanja probave,
  • trenutnog snižavanja koncentracije glukoze u krvi,
  • održavanja zdrave tjelesne težine.

Također, dijeta bogata punozrnatim žitaricama može održavati zdravlje srca i krvnih žila, snižavajući koncentraciju “lošeg” kolesterola i krvnog tlaka. 

Osim toga, istraživanja, poput onog objavljenog 2012. godine u znanstvenom časopisu Advances in Nutrition, pokazuju da se u sastavu heljde nalaze i vrijedne aktivne biljne komponente, poput:

  • rutina,
  • kvercetina,
  • viteksina,
  • D-kiroinozitola.

Ovi spojevi pretežno djeluju antioksidativno sprječavajući stanična oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima što posljedično sprječava pojavu kroničnih bolesti. 

heljda recepti

Foto: Photospin

Dodatak heljdinog brašna uobičajenim receptima za kruh, peciva ili domaću tjesteninu osigurat će više nutrijenata u vašim obrocima, dok će priprema palačinki ili slastica ublažiti intenzivan okus i pružiti vašem tijelu kvalitetne hranjive tvari.

Heljdino brašno – recepti

Heljda se u mnogim državama dodaje u specijalitete te koristi široko za razna jela. 

S obzirom na to da heljda ima osebujan i jak okus, mnogo jači od uobičajenog integralnog brašna, većinom se koristi za miješanje s drugim brašnima. Može se također koristiti u palačinkama, žgancima (palenti) i poslasticama koje će ublažiti njen okus, a doprinijeti zdravlju.

Heljdino brašno – kruh

Za lako probavljiv i nutritivno vrijedan kruh, pogledajte naš recept za izradu heljdinog kruha OVDJE. Izaberite jedan od dva recepta za ukusan domaći kruh, dok je drugi recept primjeren i osobama koje izbjegavaju kvasac, no i dalje žele uživati u kruhu.

Važno je napomenuti kako se heljdino brašno pri izradi kruha i peciva uvijek miješa s drugim brašnom. Naime, u receptu za kruh koristi se najviše 50% heljdinog brašna te nekog drugog brašna po izboru.

Heljdino brašno – palačinke

Palačinke su najčešći recept u koje se dodaje heljdino brašno, upravo iz razloga što se heljda manje osjeti u slatkim jelima.

Za izradu palačinki potrebno je:

  • 200 g heljdinog brašna (ili pola-pola s drugim brašnom),
  • 250 ml mlijeka,
  • 2 jaja,
  • 1 i pol žličica praška za pecivo,
  • 1 žličica cimeta i 1 žličica ekstrakta vanilije,
  • Za serviranje: voće, jogurt, med, pekmez ili džem.
heljdine palačinke

Foto: Photospin

Priprema:

  1. Pomiješajte (miksajte) mokre sastojke u užoj posudi.
  2. U veću zdjelu prosijte heljdino brašno te dodajte cimet i prašak za pecivo.
  3. Postupno dodajte mokre sastojke suhima, a zatim ostavite smjesu da stoji sat vremena.
  4. Nakon stajanja dodajte nešto ulja u tavu i grabite smjesu velikom žlicom.
  5. Na tavici oblikuje palačinku i pecite dok ne postane zlatna, a zatim okrenite i ponovite postupak s ostatkom smjese.
  6. Palačinke pokušajte održati toplima i odvajajte papirom za pečenje ukoliko se počnu lijepiti.

Heljdino brašno – kako napraviti?

Izrada heljdinog brašna veoma je jednostavna, a proizvodi se od sjemenki heljde. Brašno možete pripremati po potrebi i u manjim količinama za najbolje rezultate, dok je sjemenke poželjno skladištiti u dobro zatvorenim posudama do 12 mjeseci.

Sve što vam za pripremu brašna od heljde treba je:

  • suhe sjemenke heljde,
  • sjeckalica, multipraktik ili snažan blender,
  • staklena posuda s poklopcem za čuvanje.

Sjemenke pregledajte i odvojite loše sjemenke koje se doimaju pokvarenima ili su promijenile boju. Stavite čiste suhe sjemenke u sjeckalicu ili multipraktik te usitnjavajte dok ne postignete teksturu brašna.

Od tada brašno čuvajte u hladnjaku, u dobro zatvorenim staklenkama ili posudama. Brašno će u hladnjaku trajati otprilike 3 – 4 mjeseca, stoga preporučujemo kupovinu sjemenki i mljevenje istih po potrebi.

Heljdino brašno – cijena

Mnogi heljdino brašno smatraju odviše skupocjenim ili nedostupnim, no ovo brašno ponekad možemo pronaći i češće od kokosovog, rižinog ili bademovog brašna.

Cijena heljdinog brašna većinom iznosi 30 – 50 kn po kilogramu, ovisno od prodajnog mjesta ili količine u pakiranju.

heljdine sjemenke

Foto: Photospin

Cijena heljdinih sjemenki u pravilu je uvijek jeftinija te su isplativije ukoliko brašno možete sami izrađivati.

Heljdino brašno – prodaja i gdje kupiti?

Zbog kratkog roka trajanja, preporučuje se pripremati vlastito brašno ili ga češće kupovati u manjim količinama. Također, prodaja brašna na tržnicama ili štandova ponekad nije provjerena ili brašno nije prošlo inspekcijski nadzor, stoga preporučujemo oprez.

Brašno kupujte kod provjerenih proizvođača ili OPG-ova, no poželjno je da su proizvodi kontrolirani te naveden imaju rok trajanja na pakiranju.

Za sada heljdino brašno možete kupiti u raznim trgovačkim centrima, a posebice trgovinama zdrave hrane.

Članak uređen:

Izvori:

  1. Arnarson, A. (2019) Buckwheat 101: Nutrition Facts and Health Benefits. Healthline.
  2. Kandola, A. (2019) What are the health benefits of buckwheat? Medical News Today.
  3. Heljda – Uzgoj, Gnojidba, Sorte, Sadnja, Sjetva, Berba, Žetva. (2019) Agroklub. 
  4. Larson, A.J., Symons, J.D., Jalili, T. (2012) Therapeutic Potential of Quercetin to Decrease Blood Pressure: Review of Efficacy and Mechanisms. Adv Nutr. 3(1): 39–46.

Saznajte više o bezglutenskoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4 / 5   2

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: heljdino brasno recepti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Heljdino brašno – dobrobiti i bezglutenski recepti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.