Vodič kroz prašak za pecivo

prašak za pecivo

Saznajte gdje kupiti zdravi prašak za pecivo i po kojoj cijeni. 
Provjerite razliku između praška za pecivo bez fosfata i običnog praška.

Lako ćete nabaviti zdravi prašak za pecivo – onaj u kojem nema fosfata. Naći ćete ga u DM-u, Intersparu, bio&bio i Gardenu.

Prašak za pecivo bez fosfata iz Gardena.
Prašak za pecivo bez fosfata iz DM-a i Interspara.
Prašak za pecivo bez fosfata iz DM-a i Interspara.
Prašak za pecivo bez fosfata iz Gardena.

Cijene praška za pecivo bez fosfata

Najisplativiji je u DM-u i Intersparu. DM prodaje svoju marku Alnatura a Interspar svoju, Natur pur. Na oba mjesta prašak je pakiran u vrećice od 17 g, a u Gardenu od 16 g. Jedna je vrećica dovoljna za 500 g brašna. U bio&bio cijela se količina nalazi u jednoj vrećici tako da ćete prašak morati podijeliti sam

  • Dm – 68 g – 7,90 kn
  • Interspar – 51 g – 5,99 kn
  • Bio&bio – 30 g – 6.90 kn
  • Garden – 64 g – 17,41 kn

Zdravi prašak za pecivo nema fosfata

Na zdravom prašku za pecivo vidjet ćete ovaj sastav:

  • vinska kiselina (navedena i kao kalijev tartarat, ili monokalijev tartarat, ili E334)
  • kukuruzni škrob
  • soda bikarbona (poznata i kao natrij hidrogenkarbonat, ili natrij bikarbonat, ili natron, ili E500)
Sastav - prašak za pecivo bez fosfata, DM i Interspar
Sastav – prašak za pecivo bez fosfata, DM i Interspar
Sastav - prašak za pecivo bez fosfata, Garden i bio&bio
Sastav – prašak za pecivo bez fosfata, Garden i bio&bio

Obični prašak za pecivo sadrži fosfate

Obični prašak za pecivo, kao i zdravi, sadrži kukuruzni škrob i sodu bikarbonu ali, UMJESTO VINSKE KISELINE sadrži FOSFATE koje u prevelikim količinama definitivno treba izbjegavati.

Tako ćete na običnom prašku za pecivo vidjeti ovako napisan sastav:

  • emulgator E450a, ili emulgator E450i, ili dinatrijev difosfat
  • soda bikarbona
  • kukuruzni škrob

Navedeni E450a, E450i i dinatrijev difosfat su fosfati, konkretnije, njihov spoj difosfati.

Oznake koje fosfati i njihovi spojevi nose kao aditivi su E339, E340, E341, E343 te E450, E451 i E452.

Zašto fosfati u hrani nisu dobri?

Fosfor je određenoj mjeri potreban našem organizmu. Problem nastaje ako ga unosimo previše što nije teško – fosfati se dodaju prehrambenim proizvodima kao aditivi u ogromnim razmjerima.

U prevelikim količinama fosfati smanjuju apsorpciju magnezija, željeza i kalcija u tijelu i tako utječu na povećan rizik od osteoporoze, gubitaka koštane mase i dovode se u vezi s oštećenjima krvnih žila i kardivaskularnim bolestima.  Zato se trudim izbjegavati običan prašak i zamijeniti ga zdravijom varijantom.

Kako radi prašak za pecivo?

Za one koji žele znati više, prašak za pecivo funkcionira na ovaj način:

  • koristi se jer podiže tijesto tako što u njemu stvara balončiće zraka
  • balončići se sastoje od ugljikovog dioksida
  • njega stvara soda bikarbona
  • da bi to mogla, trebaju joj tekućina i kisela sredina
  • tekućinu dodajemo mi sami kao mlijeko, vodu i sl.
  • kisela sredina dolazi u prašku za pecivo
  • u zdravom prašku za pecivo to je vinska kiselina
  • u običnom to su fosfati

Kukuruzni škrob koristi se za zgušnjavanje tijesta (Gustin koji koristimo za jela i kolače zapravo je obični kukuruzni škrob.)

Nadam se da vam je ovaj članak riješio poneku nedoumicu.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.32 / 5   19

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: prašak za pecivo, vinski prašak za pecivo, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu