Sirutka – vrste, priprema i kao dodatak u prehrani

sirutka

Sirutka je tekućinski nusproizvod koji ostaje nakon obiranja mlijeka. Ona je nusprodukt proizvodnje sira i koristi se u nekoliko komercijalnih upotreba.

Bogata je proteinima i često se koristi za njihovu izolaciju u praškastom obliku te prodaje kao dodatak prehrani. U nastavku članka pročitajte kako se može koristiti tekuća sirutka. 

Sirutka – vrste

Postoje dvije vrste sirutke:

  • slatka sirutka,
  • kisela sirutka.

Sirutka je tekući nusproizvod u procesu proizvodnje sira i ostalih mliječnih proizvoda. Sadrži mnogo proteina, ugljikohidrate zaostale prilikom proizvodnje sira te soli.

Ako otvorite čvrsti jogurt i na vrhu primijetite nekakvu tekućinu, to je sirutka. 

U prošlosti se često bacala jer se smatrala beskorisnom, a zapravo je sirovina za izolaciju proteinskog praha koji se skupo prodaje kao dodatak prehrani. 

Sirutka se sastoji od:

  • 94 % vode,
  • otprilike 4% laktoze,
  • mliječne kiseline,
  • vitamina B1, B2 i B6,
  • kalija, kalcija, fosfora i ostalih minerala,
  • do 1% proteina sirutke.

Jedna litra sirutke može zadovoljiti dnevne potrebe prosječne odrasle osobe za vitaminima B skupine.

Sirutka

Foto: Photospin

Slatka sirutka

Dobiva se nakon proizvodnje ”teških” sireva poput Goude ili Cheddara. Može se upotrijebiti za spravljanje Ricotte. Također dobra je za biljke u vašem vrtu jer sadrži puno hranjivih tvari.

Slatka sirutka ima veliku komercijalnu upotrebu i često se koristi kao proteinski dodatak prehrani. 

Kisela sirutka

Kisela sirutka se dobiva u proizvodnji svježeg kravljeg sira. Svaka sirutka koja ima pH manji od 5,1 spada u kisele sirutke.

“Kisela sirutka je ukusnija i stabilnija, a sadrži i manje laktoze i mliječne masti”, ističe nutricionistica Mirna Milić za zdravstveni portal Vitamini.

Kisela sirutka može imati veći postotak kalcija.

Sirutka – upotreba

Sirutka se najčešće koristi za:

  • izradu Ricotte – što je sirutka slađa, to će bolji biti okus,
  • izradu maslaca – ako ostavite sirutku nekoliko sati (preporučujemo preko noći) na vrhu će se kreirati krema, a rezultat je lijepi sloj vrhnja koji možete iskoristiti za izradu domaćeg maslaca
  • zaštitu i ishranu biljaka – neke biljke trebaju kiselo tlo kako bi niknule, a ako je to slučaj u vašem vrtu razrijedite sirutku s vodom u omjeru 1:1 te za osjetljive biljke poput paprike za svaku litru vode dodajte 1 dcl sirutke i zalijte tlo oko biljke, 
  • prehranu životinja – zbog svoje hranjive vrijednosti sirutka se od davnina koristi za prehranu životinja .

Proteini sirutke u ljudskoj prehrani

Ljudi često upotrebljavaju sirutku kao dodatak prehrani. Zbog toga što je sirutka bogata proteinima koristi se za poboljšanje mišićnih proteina i za rast mišićne mase. 

Iz tekuće sirutke se raznim postupcima izolacije i sušenja može dobiti više stupnjeva pročišćenog izoliranih proteina, a to su:

  • koncentrat proteina sirutke (WPC) – najjednostavniji i najniži stupanj kvalitete koji može sadržavati od 30 do 80% proteina, ali i određeni stupanj laktoze i masti,
  • izolat proteina sirutke (WPI) – kvalitetan proizvod koji sadrži oko 95% proteina, a laktoze gotovo da i nema,
  • hidrolizat sirutke (WPH) – vrlo složen i maksimalno komprimiran protein u prahu koji sadrži 98 – 99% proteina, a proizvodi se enzimskim postupcima i najskuplji je.

Protein sirutke se smatra cjelovitim proteinom s obzirom na to da sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina dok istovremeno ima vrlo nizak udio laktoze.

Proteini sirutke u prehrani – prednosti

Najpopularniji način korištenja sirutke u prehrani jest u obliku proteina koji se dodaju prehrani (također poznati kao whey proteini), ali se prednosti postižu i korištenjem tekuće sirutke

Što se prednosti whey proteina za ljudski organizam tiče, one su sljedeće:

  • maksimalno iskorištavanje – protein sirutke najbolje je apsorbiran od strane tijela,
  • jednostavno korištenje – može se lako integrirati u dnevnu rutinu,
  • za masu – jača potencijalni dobitak mišića tijekom treninga,
  • zaštita mišića – aktivno sprječava slom mišićne mase,
  • za mršavljenje – povećava trošenje masti i potiče metabolizam,
  • jača imunitet – pozitivan učinak na tjelesne obrambene mehanizme.

Znanstveno istraživanje, objavljeno 2010. u časopisu The British Journal of Nutrition, zaključuje kako se skupini pretilih ljudi 12 tjedana nakon suplementacije prehrane proteinima sirutke značajno smanjila koncentracija ukupnog i “lošeg” kolesterola u krvi.

Postoje slična istraživanja kod kojih se ispitanicima nakon perioda suplementacije snizio krvni tlak te čak poboljšali simptomi astme zbog unaprijeđenog imuniteta.

Sirutka – mršavljenje

Prema istraživanju obavljenom na 158 ljudi, a objavljenoj u časopisu Nutrition&Metabolism, osobe koje su redovito jele sirutku u svojoj prehrani izgubile su znatno više masnog  tkiva u tijelu.

Istovremeno su pokazali bolju očuvanost mišića u usporedbi s drugim sudionicima. 

Sirutka protiv astme

Sirutka može ojačati imunitet. Pogotovo se to primijetilo kod djece koja boluju od astme.

Djeca koja su prehranu nadopunila s 10 grama sirutke dva puta dnevno pokazala su manje simptoma astme i jači imunitet. 

sirutka

Foto: Photospin

Sirutka – kako je dobiti iz jogurta?

Ako Vas je zanima kako dobiti sirutku iz jogurta donosimo vam recept:

  1. Stavite obični jogurt u kuhinjsku krpu ili običnu pamučnu tkaninu i ostavite preko noći. 
  2. Rubove spojite i zavežite (možete običnom kuhinjskom gumicom) i objesite iznad posude ili vrča. 
  3. Sirutka će kroz tkaninu lagano kapati u posudu. Jednom kada je proces gotov sirutku spremite u staklenku i u hladnjak.

Sirutka – gdje kupiti?

Tekuću sirutku možete kupiti u trgovinama mješovitom robom i raznim mljekarama. Litra tekuće sirutke košta manje od 10 kuna

Cijena proteina od sirutke varira od 100 – 300 kn za kilogram. Možete ih kupiti u bilo kojem dućanu za sportsku prehranu, dućanu sa zdravom prehranom ili u određenim ljekarnama.

 

Članak uređen:

Izvori:

  1. Pal, S., Ellis, V., Dhaliwal, S. (2010) Effects of whey protein isolate on body composition, lipids, insulin and glucose in overweight and obese individuals. Br J Nutr. 104(5):716-23.
  2. Ulmer, G. (2018) The Nutrition in Liquid Whey. Livestrong.
  3. Gunnars, K. (2018) Whey Protein 101: The Ultimate Beginner’s Guide. Healthline.
  4. Milić, M. (2005) Sirutka. Vitamini.

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

3.25 / 5   4

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Sirutka – vrste, priprema i kao dodatak u prehrani

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.