Resveratrol pomaže kod policističnih jajnika (PCOS)

crno-vino

Resveratrol, prirodni sastojak vina,  grožđa i oraha može pomoći u rješavanju neravnoteže hormona kod žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), jednog od vodećih uzroka neplodnosti.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)  je jedan od najčešćih hormonalnih poremećaja kod žena u fertilnoj dobi. Samo u SAD, 5 do 6 milijuna žena boluje od PCOS.

Žene s PCOS-om imaju nešto povišene količine testosterona i drugih androgenih hormona u odnosu na prosjek. Iako se radi o muškim reproduktivnim hormonima, i žene ih imaju u manjim količinama. Povišene razine kod žena s PCOS-om mogu doprinijeti nepravilnosti ili izostanku menstrualnih ciklusa, neplodnosti, debljanju, aknama ili višku dlaka na licu i tijelu. Žene s PCOS-om se suočavaju s povišenim rizikom razvoja drugih zdravstvenih problema, primjerice dijabetesa.

Resveratrol je biljni spoj iz skupine polifenola s izraženim protuupalnim svojstvima.

mlada-zena

Balansiranje hormonalne neravnoteže

Studija, objavljena u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism pokazuje da resveratrol značajno snizuje razine testosterona i dehidroepiandrosterona (DHEA) kod bolesnica s policističnim jajnicima. Ovaj dodatak prehrani može izbalansirati hormonsku neravnotežu koja je jedan od glavnih obilježja PCOS-a.

Resveratrol umanjuje čimbenike rizika za dijabetes

Ispitivanje na poljskom Sveučilištu medicinskih znanosti u Poznanu je pokazalo da kod žena koje su tijekom tri mjeseca dobivale resveratrol kao dodatak prehrani, razina ukupnog testosterona u krvi je pala za 23,1%. Usporedna grupa žena je dobivala placebo i kod njih se razina testosterona povisila za 2,9%. Razina DHEA se snizila za 22,2% u grupi s resveratrolom, a u placebo grupi, povisila za 10,5%.

Pored učinka snižavanja androgenih hormona, žene koje su bile na resveratrolu su umanjile čimbenike rizika za dijabetes. Tijekom ispitivanja je utvrđeno i da su žene koje su dobivale resveratrol postale osjetljivije na insulin.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Resveratrol pomaže kod policističnih jajnika (PCOS)

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.