Kokosovo brašno – cijena, nutritivna vrijednost i recepti s idealnim zamjenskim brašnom

kokosovo-brasno

Kokosovo brašno postalo je jedna od omiljenih prehrambenih namirnica u vegetarijanskoj, bezglutenskoj i prehrani za dijabetičare.

Zbog velikog udjela vlakana, bjelančevina i zdravih masti, a niskog glikemijskog indeksa i malog broja kalorija, postaje sve popularnije i među onima koji žele smršaviti.

U nastavku članka pronađite recepte s kokosovim brašnom.

Kokosovo brašno – proizvodnja

Kokosovo brašno pravi se od mljevenog i sušenog kokosovog “mesa”.Ono nije brašno u pravom smislu riječi ili barem ne u smislu u kojem mi shvaćamo taj pojam.

Ono nastaje isušivanjem, odnosno odvajanjem kokosovog mlijeka iz njegove pulpe te pečenjem preostalog dijela na niskoj temperaturi.

Upravo zbog toga što nije “pravo brašno”, ono je vrlo pogodno za sve koji imaju alergijske reakcije na žitarice ili orašaste plodove od kojih se proizvode neke vrste brašna.

Posebno je dobro za one koji boluju od celijakije ili imaju probavne smetnje uzrokovane prehranom bogatom popularnim vrstama brašna.

Kokosovo brašno – nutritivna vrijednost

Kako navode stručnjaci s nutricionističkog portala Nutritionix, 30 grama kokosovog brašna ima otprilike:

  • 200 kalorija,
  • 19.5 grama masti,
  • 2 grama proteina,
  • 7 grama ugljikohidrata, a od toga 2 grama šećera i 4.9 grama dijetalnih vlakana,
  • 5.5% od preporučene dnevne doze željeza,
  • vitamin A, C i kalcij. 

Zbog svog blagog okusa i toga što apsorbira veću količinu vode (zbog velikog udjela vlakana) kokosovo brašno stvara meko tijesto.

Kokosovo brašno je u većini slučajeva dvostruko jeftinije od bademovog. Iako njihove cijene variraju od proizvođača do proizvođača, omjer ostaje jednak. Tako za kilogram kokosovog brašna u trgovini treba izdvojiti od 5 kuna za 100 grama do 12 kuna za kilogram.

Kokosovo brašno – zdravstvene prednosti

Kokosovo brašno sadrži dijetalna vlakna koja ljudski organizam ne može probaviti i stoga potiču rad crijevnih mišića. Također, takva vlakna su prebiotička hrana dobrim mikroorganizmima koji su nastanjeni u probavnom traktu. 

Dugotrajnim konzumiranjem hrane bogate vlaknima se poboljšava probava te smanjuje koncentracija glukoze u krvi. Posljedično se može sniziti i koncentracija “lošeg” kolesterola u krvi što štiti zdravlje srca i krvnih žila. 

Kokos, pa ni kokosovo brašno, ne sadrže protein gluten te predstavljaju dobru zamjenu za uobičajena brašna koja se koriste. Kao takva su idealna za upotrebu ljudima koji pate od celijakije odnosno intolerancije na gluten.

Uz sve navedeno, kokos sadrži takozvane kratkolančane masne kiseline koje se metaboliziraju direktno u jetri tako da se razgrade ili se iz njih sintetiziraju ketoni. 

“Dijeta u kojoj se potiče sinteza ketona se naziva ketogena ili keto dijeta. Koristi se i u medicinske svrhe, posebno kod smanjenja incidencije napadaja kod epileptičara”, ističu kanadski znanstvenici s Odjela za neurologiju dječje bolnice u Torontu.

Kuhanje s kokosovim brašnom

Kokosovo brašno može se koristiti u slatkim i slanim receptima. Zbog niske zaslađenosti te blagog okusa i mirisa, lako se kombinira s drugim sastojcima i ne prikriva druge okuse.

Dok je osušeno ima prozračnu teksturu, ali postaje gusto kada se kuha ili peče.

kokosovo-brasno-1

Foto: Photospin

Prije no počnete kuhati s njim, poželjno je da izlomite grudice u njemu ako ih ima. Ovo je brašno najbolje koristiti u kombinaciji s drugim brašnima ili samostalnim sastojcima poput jaja. No koristi se i samostalno za variva ili oblaganje sastojaka umjesto krušnih mrvica.

U ovom članku donosimo vam nekoliko ideja za obroke s kokosovim brašnom.

Tijesto za pizzu s kokosovim brašnom

S obzirom na to da kokosovo brašno može zamijeniti pšenično u slanim i slatkim jelima, otkrit ćemo u ovom i sljedećim receptima.

Sastojci:

  • 1/4 šalica + 2 čajne žličice kokosovog brašna,
  • 1/4 šalice kokosovog ulja,
  • 3 jaja,
  • 1 čajna žličica meda,
  • 1 čajna žličica praška za pecivo,
  • 1/4 čajne žličice morske soli.
tijesto-za-pizzu

Foto: Photospin

Priprema:

  1. Pomiješajte vlažne sastojke u jednoj zdjeli, a suhe u drugoj. Zatim ih spojite.
  2. Zagrijte pećnicu na 180° C. Pripremite plohu ili tavicu za pečenje tijesta.
  3. Razvaljajte tijesto i pecite ga 20 minuta na 180° C.
  4. Izvadite koru i na nju dodajte svoje omiljene sastojke za pizzu.
  5. Zatim je stavite natrag u pećnicu na dodatne 2 ili 3 minute, dok se sir ne otopi.

Dobar tek!

Palačinke s kokosovim brašnom

palacinke-s-kokosovim-brasnom

Foto: Photospin

Sastojci (za dvije palačinke):

  • 4 jaja,
  • 1/4 šalice kokosovog brašna,
  • 1/2 banane,
  • 1 čajna žličica meda,
  • 1/4 kokosovog mlijeka,
  • 1/4 šalice vode.

Priprema:

  1. Povežite sve sastojke u zdjeli. Zagrijte tavu s maslacem ili kokosovim uljem na srednje jakoj vatri.
  2. Izlijte 1/2 šalice smjese u tavu. Pecite ih od 2 minute do 5 minuta na svakoj strani, dok palačinke ne poprime zlatno-smeđu boju, a zatim okrenite.
  3. Tako ponavljajte sve dok ne potrošite smjesu.

Na palačinke dodajte svoje omiljene namaze, kekse ili voće. Uživajte!

 

Članak objavljen:

Saznajte više o bezglutenskoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   6

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu