Jod u hrani – namirnice bogate jodom, dodatak prehrani i cijena
- 2 komentara
- 5 min čitanja
Jod je mineral od velikog značaja za ljudski organizam, ponajprije za pravilno obavljanje funkcije štitnjače. Jod u hrani je bitan aspekt dnevnog unosa hranjivih tvari i ne smije ga se zanemariti. Gdje ima najviše joda? Joda ima u hrani morskog i mliječnog porijekla, kao i u jajima, orašastim plodovima i mesu.
Nastavite čitati i saznajte kako utvrditi nedostatak joda u organizmu te što nedostatak joda uzrokuje.
Jod – izvori u hrani
Jod je mineral kemijske oznake I, koji se koristi u prehrambenim proizvodima, medicinskoj upotrebi te dezinfekciji vode. Nije otrovan i lako se veže na druge biološke spojeve te tako ulazi u organizam. Važan je za pravilno funkcioniranje štitne žlijezde, odnosno štitnjače.
Štitnjača proizvodi hormone trijodtironin i tiroksin, koji sudjeluju u reguliranju procesa:
- pravilnog rasta i razvoja ljudskog organizma,
- razvoja mozga kod fetusa,
- metabolizma.
Otprije je poznato da manjak joda kod trudnica i dojilja doprinosi slabijem razvoju moždanih funkcija i inteligencije, kao i razvoju gušavosti kod odraslih. Stoga se kod proizvodnje i pakiranja morske soli u nju dodaje mala količina joda. Ipak, ne smije se oslanjati samo na jod iz soli, nego ga treba unositi pravilnom i uravnoteženom prehranom.
Preporučene dnevne doze unosa joda su:
- od rođenja do 6 mjeseci – 110 mikrograma,
- od 6 mjeseci do godine dana – 130 mikrograma,
- od godine dana do 8 godina – 90 mikrograma,
- od 9 godina do 13 godina – 130 mikrograma,
- od 14 do 18 godina – 150 mikrograma,
- odrasle osobe – 150 – 200 mikrograma,
- trudnice i dojilje – 200 – 220 mikrograma.
Postoji i previsoka dnevna doza joda koju možete unijeti. Trebalo bi se zadržati ispod doze od 1100 mikrograma joda dnevno. U nastavku članka saznajte u kojoj hrani možete naći jod. Prije nego što se odlučite na promjenu prehrane ili uzimanje dodataka prehrani, obratite se svom liječniku.
Posebnu pozornost na uzimanje joda trebaju obratiti:
- trudnice i dojilje,
- ljudi koji pate od autoimunih bolesti i bolesti štitnjače,
- vegetarijanci i vegani,
- ljudi koji uzimaju antitiroidne lijekove, litij ili varfarin.
Namirnice bogate jodom – tabela
Neke od namirnica koje sadrže najveće koncentracije joda su:
- bakalar – 120 grama sadrži 230 mikrograma joda,
- list – 130 grama sadrži 30 mikrograma joda,
- losos – 100 grama sadrži 14 mikrograma joda,
- konzervirana tuna – 100 grama sadrži 12 mikrograma joda,
- kravlje mlijeko – 200 mL sadrži 50 – 100 mikrograma joda,
- jogurt – 150 grama nemasnog jogurta sadrži 50 – 100 mikrograma joda,
- škampi – 170 grama sadrži 60 mikrograma joda,
- jaje – jedno jaje sadrži oko 25 mikrograma joda,
- meso – oko 100 grama mesa u prosjeku sadrži 10 mikrograma joda,
- bijeli pšenični kruh – 2 šnite sadrže oko 45 mikrograma joda,
- jodirana sol – 1.5 gram soli sadrži oko 71 mikrogram joda,
- voće i povrće – 80 grama voća i povrća obično sadrži oko 3 mikrograma joda.
Namirnice koje su nabrojane u gornjem popisu sadrže neke od najvećih zabilježenih koncentracija joda. Međutim, koncentracija može značajno varirati, posebno kad se radi o mliječnim proizvodima u tekućem obliku. Također, iako je sol jodirana, ne smije se s njom pretjerivati jer to može dovesti do bolesti srca i krvnih žila.
Osim prehrane, može se koristiti i jod dodatak prehrani, s čijom se konzumacijom treba paziti i ona ne smije premašivati preporučene dnevne doze unosa joda. Jod je u dodacima prehrani najčešće u obliku kalijeva jodida ili kalijeva jodata.
Hrana bogata jodom i selenom
Osim joda, za naš organizam je bitan selen, koji spada u kategoriju elementa u tragovima. Bez obzira na to što ga dnevno trebamo jako malo, on sudjeluje u mnogim za život bitnim procesima. Selen je najčešće kofaktor enzima koji sudjeluju u antioksidativnim i protuupalnim reakcijama.
Preporučeni dnevni unos selena je oko 55 mikrograma za odrasle osobe, a možete ga naći u:
- ribi i morskim plodovima,
- mliječnim proizvodima,
- mahunarkama i grahoricama,
- mliječnim proizvodima.
Kao i jod, selen je bitan za regulaciju rada štitnjače, a posebno regulira proizvodnju hormona trijodtironina. Namirnica koja sadrži najveću koncentraciju samog selena je brazilski oraščić.
Nedostatak joda – simptomi
Kako utvrditi nedostatak joda u organizmu? Kao prvo, kronični nedostatak joda izaziva niz simptoma i promjena u tijelu koji se mogu mjeriti i vidjeti. Nedostatak joda uzrokuje:
- gušavost ili oticanje vrata – nedostatak joda dovodi do povećanja štitnjače čime se pokušava efikasnije “uhvatiti” molekule joda u organizmu,
- neočekivanog debljanja – štitnjača regulira metabolizam odnosno način probavljanja hrane i dobivanja energije u organizmu, a nedostatak joda uzrokuje nisku razinu hormona štitnjače koji ubrzavaju metabolizam,
- gubitak kose – hormoni štitnjače kontroliraju rast kose, a nedostatak joda u organizmu rezultira gubitkom kose,
- umor – manjak joda uzrokuje manjak proizvodnje hormona štitnjače što može usporiti metabolizam i otkucaje srca, a to će ostaviti osjećaj neobjašnjivog umora pa čak i vrtoglavice,
- osjećaj hladnoće – manje molekula joda u organizmu dovodi do sporijeg rada štitnjače koja usporava metabolizam, a tako i stvaranje energije s kojom je povezana i temperatura tijela,
- probleme s pamćenjem i koncentracijom – nedostatak joda kod djece može uzrokovati poremećaje u razvoju mozga, posebno hipokampusa, koji je odgovoran za pamćenje i fokusiranje.
Osim nabrojanih simptoma, moguća je pojava suhe i oljuštene kože, kao i bolnih i iregularnih menstruacija.
Mjerenje joda u organizmu se provodi putem mokraće, a može se mjeriti direktno ili putem hormona štitnjače. Kako nadoknaditi nedostatak joda? Manjak joda u organizmu se ponajprije može nadoknaditi zdravom i ujednačenom prehranom, ali i pomoću dodataka prehrani.
Namirnice bez joda
Konzumacija i koncentracija određenih hranjivih tvari treba biti umjerena. Tako ni koncentracija joda u organizmu ne smije biti previsoka ni preniska. Višak joda u organizmu izaziva poremećaje u proizvodnji hormona štitnjače, što može rezultirati njihovim smanjenjem ili povišenjem.
Previše joda – simptomi su:
- mučnina i povraćanje,
- bol u trbuhu,
- proljev,
- metalni okus u ustima,
- pretjerana žeđ,
- visoka temperatura,
- kašljanje,
- napadaji.
Dugotrajna izloženost visokim koncentracijama joda može povećati rizik od nastanka:
- Hashimoto sindroma,
- hipotireoidizma,
- hipertireoidizma,
- Gravesove bolesti.
Namirnice s malo joda su:
- nejodirana sol,
- neposoljeni kruh i tjestenina,
- grožđice,
- tamna čokolada,
- većina svježeg povrća, osim mahunarki, grahorica, i krumpira,
- većina svježeg voća, poput breskvi ili ananasa,
- meso poput svinjetine ili teletine koje nije posoljeno,
- med.
- Cijena joda u ljekarni
Jod u ljekarnama se može kupiti kao dodatak prehrani u obliku kapi, a može se kupiti i jod za dezinfekciju rana. Osim u ljekarnama, jod u tabletama ili u obliku kapi možete kupiti u nekim trgovinama zdrave hrane.
Cijena joda kao dodatka prehrani je 101 kuna za 30 mL Kernnel kapi joda. Za trudnice i dojilje postoje posebno osmišljene kapsule koje sadrže mnogo hranjivih tvari, pa tako i jod. Cijena im se obično kreće oko 100 do 150 kuna za 30 kapsula.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Kako se oraspoložiti za seks ako vam se ne da? Psihologinja ima odgovor
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja