Djeca koja doručkuju su uspješnija u školi

djeca dorucak

Nova studija pruža dosad najjači dokaz o vezi između kvalitete doručka i uspjeha u školi.

Stručnjaci javnog zdravstva Sveučilišta u Cardiffu uspoređivali su prehrambene navike 5000 djece u dobi 9-11 godina iz više od 100 osnovnih škola i uspoređivali ih s uspjehom u školi.

Nedvojbeno je utvrđeno da djeca koja konzumiraju doručak, a osobito ona koja kvalitetnije doručkuju, postižu više rezultate u nastavi. Njihovi izgledi za postizanje natprosječnog obrazovnog uspjeha su do dvostruko veći u usporedbi s onima koji ne doručkuju.

Doručak za djecu

Iako je dobro poznata veza jutarnjeg obroka s općim zdravstvenim stanjem i mogućnošću koncentracije te kognitivnim funkcijama, značaj ovog istraživanja leži u činjenici da je to do sada najjači dokaz veze prehrambenog ponašanja i uspjeha u školi.

Chris Bonell, profesor sociologije i socijalne politike na University College London Institute of Education, pozdravio je rezultate istraživanja i naglasio da se škole moraju brinuti za zdravlje i obrazovanje kao komplementarne, a ne kompetitivne prioritete.

Uvođenje doručka u školama, ili poticanje njegove konzumacije kod kuće, može predstavljati važan mehanizam jačanja obrazovnih učinaka nastave.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Djeca koja doručkuju su uspješnija u školi

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.