‘Dijetalna hrana’ koju bi trebali izbjegavati

mršavljenje

Iako se ova hrana uglavnom prodaje pod etiketom “zdrava“, istina je ipak malo drugačija. Nutricionisti su se izjasnili i napravili listu “dijetalnih” proizvoda koje bi trebali zaobilaziti u širokom luku. 

Mlijeko sa smanjenim udjelom masnoće

Mislite da unosite manje kalorija ako pijete mlijeko s manje masnoća? Zapravo si činite veliku štetu. Light mlijeko ima jako malo za ponuditi jer mu nedostaju masnoće koje bi apsorbirale kalcij i vitamin A i D.

Sljedeći put kad budete u trgovini bez straha posegnite za mlijekom s više masnoća.

Mlijeko

Margarin

Konzumiranje maslaca je puno bolja opcija od margarina. Zamjene za maslac jednostavno nisu prava hrana. Margarin je zapravo genetički modificirano biljno ulje s dodanim bojilima i okusima.

Odaberite maslac jer je zdraviji i bogatiji hranjivim tvarima neophodnim za funkcioniranje organizma.

Rajčice u limenim konzervama

Rajčice su jedna od najboljih dijetalnih namirnica, ali ne i one konzervirane! Unutrašnje stijenke konzervi sadrže bisfenol A, koji se povezuje s brojnim bolestima poput onih vezanih uz reprodukciju i dijabetes.

Kiselina kod rajčice uzrokuje da bisfenol A curi u sadržaj konzerve i zbog toga je ova hrana zapravo opasna. Umjesto onih iz metalnih konzervi jedite rajčice iz staklenki ili tetrapaka.

Rajčice

Rižini kolači

Iako se ovi kolači smatraju ultimativnom dijetalnom hranom, oni to zapravo nisu! Rižini kolači spadaju u hranu s visokim glikemijskim indeksom (čak 91!), zbog čega će vam od ovih kolača krvni šećer podivljati što naravno nije dobro za vašu dijetu niti za vaše zdravlje.

Drugi dio teksta o “dijetalnim namirnicama” koje biste trebali izbjegavati pročitajte na portalu Ultrafit by Renata Sopek.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: dijetalno mlijeko, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

‘Dijetalna hrana’ koju bi trebali izbjegavati

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.