Kako zasićene masti podižu šećer u krvi (dio 2.)

glikeni dijabetes

U ovoj epizodi bit će detaljnije opisano kako masti i to zasićene izazivaju stanje tzv. Lipotoksičnosti – tj. trovanje mastima, s posljedicom ružne povijesti – dijabetesom. Ako već niste, prvi dio teksta možete pročitati ovdje.

Masne kiseline – štetočine i dobrotvori te veza s povišenim šećerom u krvi

Razgradni produkti zasićenih kiselina zovu se ceramidi.

To je zapravo familija voskova alergičnih na propuh pa se zavlače u brave vratiju za glukozu i sprečavaju otvaranje tih vratiju.

Kako?

Proces je pomalo kompliciran, ali ću ga pokušati objasniti u nekoliko rečenica.

Naime, ceramidi po mrklom mraku i pomoću tajnih veza, sitnih podvala i svojeg utjecaja na enzime potiču stvaranje niza dodatnih spojeva koji zaključavaju vrata glukozi. To su neka vrsta Anti-VD-40- sprejeva- kontra podmazivanja vrata (muška populacija čitateljstva znat će o čemu pričam).

Teta Glukoza, u svojoj slatkoj pompoznosti, ne ulazi u stanicu pješke – svojenožno… A ne!

To ne priliči dami takvog kalibra i takve važnosti (čitaj slatkoće). Ona za ulazak u stanice mišića osim propusnice traži poseban tretman i komfor… Traži nosača – kvalitetan i udoban prijevoz do shopping centara razgradnje glukoze.

Ali informacija – obavijest nosaču da dođe po slatku Tetu Glukozu – ne dolazi. Nosač jednostavno nema radni nalog po kojem bi došao po njezino Veličanstvo Tetu Glukozu… To je maslo familije Ceramida – poznatoj po tome da su premazani svim mastima.

Ceramidi – dosjetljivi prevaranti premazani svim mastima

Oni ne daju da se informacija proslijedi do nosača glukoze pa on tamo hrče na gusto u hladovini.

Rezultat ovakvog protupravnog djelovanja je ne-ulazak glukoze u stanice – a skraćeno se zove dijabetes.

Nakon dugotrajne borbe s obavještajnim podzemljem uspio sam doći do nekih inkriminirajućih fotografija bande Ceramida na (ne)djelu.

Evo samo za naše drage čitatelje portala Kreni Zdravo – ekskluzivna fotografija djelovanje bande Ceramida – uhvaćene na (ne)djelu – uz transkript zvučnog zapisa – (pročišćena verzija – nepotrebni detalji izbačeni): – dobro ju proučite jer ju pokazujem samo jednom…

*Kliknuti na fotografiju za povećanje.

Postoji još jedan otrovni produkt razgradnje zasićenih masti. To je bliski rođak familije Ceramida jer nastaje sličnim putem. Zove se Diacil- glicerol. Mali grozni alkohol.

Otprije je poznat policiji s dokazano jakim utjecajem na otpornost stanica na inzulin u mišićima.

On bitno povećava neosjetljivost – tupost stanice na inzulin po istom sistemu.

Zasićene i nezasićene masti – ne baš tako bezazleni momci

Nažalost, nije bitno ako masnoća u krvi dolazi iz naših trbušnih masnih nakupina ili životinjske masti hranom.

Zasićene masti su u oba slučaja više štetne nego dobre, uz jedno veliko ALI. Potrebne su nam, ali u manjim količinama – u daljnjem tekstu objašnjavam i zašto. Stoga ih unosimo u manjim količinama. Princip je taj da čim je nešto otrovno, ako ga baš trebamo ili ne možemo izbjeći, onda unosimo u manjim količinama. Na više rata.

Biopsije mišića ljudi pokazuju povezanost nakupljenih zasićenih masti u mišićima s otpornosti tih istih mišića na inzulin.

Mono-ne-zasićene masti (one koje imaju samo jednu slobodnu ruku) će se lakše detoksificirati (njihova razgradnja nije toliko toksična) ili će se barem pohraniti na sigurno.

Ali razgradnja Zasićenih masti će stvoriti one otrovne proizvode poput Ceramida koji uzrokuje lipotoksičnost – otrovanje ZASIĆENIM mastima. Na korak prije dijabetesa.

margarin

Lipo znači masnoće, kao u liposukcija.

Ova toksičnost u našim mišićima je okidač za otpornost na inzulin.

Neosjetljivost naših stanica na inzulin.

Zasićene masti i trans-ne zasićene masti mogu pridonijeti napredovanju drugih bolesti, kao što su autoimune bolesti, rak i srčane bolesti, ali te masne kiseline također mogu uzrokovati otpornost na inzulin, temeljni uzrok predijabetesa i dijabetesa tipa 2 .

U sljedećoj epizodi detaljnije o zanimljivom enzimu kojemu masti ne kližu iz ruku: Karnitin-palmitoil-transferazi – Glavni švercer mastima.

Članak objavljen:

Saznajte više o mastima u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu