Čaj za nesanicu

caj za nesanicu

Uzrok nesanice može biti psihički (npr. briga, planiranje sutrašnjeg dana, stres) ili fizički (prejeli smo se, odspavali smo 2 sata popodne pa sad ne možemo…). Puno češće nesanicu uzrokuju psihički problemi. Zato, da bismo osigurali miran san moramo se psihički ustabiliti (čitaj: opustiti). U tome nam može pomoći prirodni, biljni čaj.

Ovi čajevi opuštaju i pomažu kod nesanice:

  • kamilica
  • lavanda
  • čaj od zobi
  • ružmarin
  • komorač
  • melisa
  • svaki drugi koji je možda vama osobno posebno drag i opušta vas

Kako piti čaj prije spavanja?

Važna napomena je da ne smijete piti neposredno prije spavanja nego sat do pola sata prije. Također, nemojte piti više od 2 dcL čaja. Ova napomena vrijedi i za sve druge tekućine a razlog je jasan- da ne morate usred noći na WC.

Potrebno je izbjegavati navečer piti čajeve koji daju energiju poput čaja od đumbira, mente ili bilo kojeg ‘refresh’ čaja. Crni, zeleni čaj i bilo koji drugi s kofeinom ne dolaze u obzir.

Kako kupiti dobar čaj?

Predlažemo da kupujete čaj u rinfuzi, a ne u vrećicama. Prvo, u rinfuzi je obično kvalitetniji i manje obrađen, a drugo, jeftiniji je. Ako kupujete čaj u vrećici pročitajte sastav jer na policama trgovina postoji i ‘čaj od naranče’ u kojem uopće nema naranče.

Ostale metode protiv nesanice

Kako biste upotpunili opuštajući dojam, zapalite si mirisnu svijeću (gledanje u plamen svijeće uspavljuje), pustite laganu muziku…

Mnogi su prijavili da im pri uspavljivanju pomaže čitanje dosadne knjige.

Članak uređen:

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

4.50 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: čaj za spavanje, caj za nesanicu, čajevi za spavanje, čaj prije spavanja, čaj protiv nesanice, najbolji čaj za spavanje, cajevi za nesanicu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Čaj za nesanicu

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje