Čaj za bubrege – 6 čajeva za bolji rad bubrega

čaj za bubrege

Bubrezi su parni organi mokraćnog sustava. Njihove najvažnije funkcije su eliminiranje toksina iz tijela, održavanje pH vrijednosti krvi, balansiranje elektrolita i proizvodnja određenih hormona.

Važno je brinuti o bubrezima i osigurati im mogućnost optimalnog rada. U tome vam mogu pomoći različiti čajevi za bubrege i mokraćne kanale, kao i svakodnevne navike, kojih možda i niste svjesni da štete vašim bubrezima. 

Ovi čajevi mogu biti korisni i za različite upale, kao što su upala bubrega, upala mjehura i upala mokraćnog sustava. Za koji god čaj da se odlučite, nemojte pretjerivati u konzumaciji.

Ako bolujete od neke bolesti bubrega, najbolje bi bilo savjetovati se s liječnikom prije početka tretmana nekim od sljedećih čajeva.

Kako poboljšati rad bubrega?

Svakidašnje navike i način života mogu uvelike štetiti vašim bubrezima koji su važni za pročišćavanje toksina iz tijela.

Korake koje možete poduzeti kako biste pomogli bubrezima i poboljšali njihov rad, te smanjili rizik od bubrežnih bolesti, navode stručnjaci s američke nacionalne organizacije za zdravlje bubrega. To su:

 • smanjenje unosa soli,
 • hidratacija tijela dovoljnom količinom vode,
 • izbjegavanje alkohola i cigareta,
 • održavanje normalne razine kolesterola i šećera,
 • redovita tjelesna aktivnost,
 • barem 6 do 7 sati sna dnevno,
 • smanjenje konzumacije crvenog mesa. 
čaj za bubrege

Foto: Photospin

Osim ovih stvari, u poboljšavanju rada bubrega mogu vam pomoći i različiti biljni čajevi. 

U nastavku vam donosimo 6 recepata za čajeve koji pomažu u radu bubrega.

Čaj od maslačka

Biljka maslačka se smatra vrlo ljekovitom za jetru, ali i za bubrege, pa stoga čini dobar odabir čaja za bubrege i jetru. Ima diuretička svojstva, a pomaže i kod borbe protiv infekcija. Cvjetovi maslačka sadrže vitamine A i K, te brojne antioksidanse.

Čaj od maslačka može imati mnoga pozitivna djelovanja na zdravlje, a to su:

 • smanjenje upalnih procesa u organizmu,
 • regulacija koncentracije glukoze u krvi,
 • snižavanje krvnog tlaka,
 • poboljšanje probave,
 • zaštita stanica od oštećenja slobodnih radikalima,
 • zaštita jetre,
 • zaštita kože od oštećenja UV zračenjem. 

Čaj možete pripremiti prokuhavanjem jedne žlice suhog korijena maslačka u 200 ml vode 5 minuta. Kada maknete s vatre pustite da odstoji 10 minuta, pa procijedite. Preporučuje se piti dvije šalice ovog čaja dnevno, par tjedana.

Više o doziranju, ljekovitosti i nuspojavama čaja od maslačka pročitajte ovdje.

čaj od maslačka

Foto: Photospin

Uvin čaj

Čaj od uve ili medvjetke ima antibakterijska svojstva, te je odličan čaj za bubrege i mokraćne kanale. Uvin čaj najčešće se koristi za infekcije urinarnog trakta, ali može pomoći bubrezima na brojne načine.

Uvin čaj može pomoći u smanjenju nakupljanja mokraćne kiseline te kod ublažavanja boli mjehura, a koristan je i za kronični proljev. Uvin čaj se osim svega navedenog može koristiti i kao dodatak prehrani jer opušta mišiće te smiruje upaljena i iritirana tkiva.

Uvin čaj možete kupiti u obliku listića ili vrećica iz dućana zdrave prehrane, a moguće ga je kombinirati i s drugim čajevima. Ne preporučuje se konzumiranje više od 200 ml ovog čaja dnevno.

Više o uvinom čaju pročitajte ovdje.

Čaj od peršina

Peršin je blagi diuretik i antiseptik koji pomaže čišćenju tijela od štetnih tvari pa je dobar odabir kao čaj za bubrege i mjehur. Također, peršin sadrži esencijalne nutrijente koji pomažu radu bubrega, a može pridonijeti sprečavanju nastanka bubrežnog kamenca i infekcija.  

Neka djelovanja peršina koja su znanstveno potvrđena su:

 • povećano izlučivanje urina,
 • pojava obilnijih menstruacija,
 • stimuliranje apetita,
 • poboljšanje probave. 

Za pripremu ovog čaja najbolje je koristiti svježi peršin, a može se upotrijebiti i njegov korijen. Dovoljno je jednu žlicu svježeg usitnjenog peršina preliti s 200 ml vode i pustiti 5 minuta da odstoji, pa procijediti. Preporučena doza je par šalica tjedno za bolji rad bubrega.

Možete ga piti u bilo koje dana osim kasno navečer da ne bi po noći morali ići mokriti.

Više o blagodatima čaja od peršina pročitajte ovdje.

čaj od peršina

Foto: Photospin

Zeleni čaj

Zeleni čaj se koristi stoljećima u razne ljekovite svrhe zbog svojih antioksidansa. Ovaj čaj je lijek za bubrege iz razloga što može zaustaviti razvoj bubrežnog kamenca. Također ima diuretička i protuupalna svojstva koja su pogodna za poboljšavanje rada bubrega.

Jedna od najpoznatijih fitokemikalija u zelenom čaju je epigalokatehin galat (EGCG). Malezijski znanstvenici su, u radu objavljenom 2018. godine u časopisu Journal of ethnopharmacology, karakterizirali EGCG kao spoj koji iskazuje sljedeća djelovanja:

 • protuupalno,
 • antioksidativno,
 • antidijabetičko,
 • anti – aterosklerozno,
 • anti – miokardijalno. 

Zeleni čaj možete kupiti u obliku listića, a priprema se na način da se jedna čajna žličica prelije s 200 ml vode i ostavi 10 minuta, pa procijedi.

Više o ljekovitosti zelenog čaja možete pronaći ovdje.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je ukusan, egzotičan i pikantan, a djelovanje đumbira je blagotvorno za organizam. Može se piti topao i ohlađen. Preporučena dnevna doza je pola litre, odnosno dvije šalice dnevno.

Čaj od đumbira:

Ako đumbir koristite kao lijek, dozu treba pojačati. Međutim, prije konzumacije u svrhu liječenja nekih simptoma treba se savjetovati s liječnikom.

Više o čaju od đumbira pročitajte ovdje

Čaj od đumbira

Foto: Photospin

Čaj od koprive

Osim što ima svojstvo diuretika, kopriva pomaže sprečavanju razvoja infekcija, pa je poznat kao dobar čaj za bolji rad bubrega. Sadrži protuupalna svojstva, a može pomoći u prevenciji bubrežnog kamenca i povećanja prostate.

Pronađeni i izolirani spojevi iz koprive koji mogu djelovati antioksidativno i protuupalno. To su:

 • polifenoli – kempferol, kvercetin, kavena kiselina, kumarini,
 • pigmenti – beta karoten, lutein, luteoksantin. 

Preporučena doza unosa ovog čaja su 3 šalice dnevno, tj. 2-4 grama suhe koprive, 3 puta dnevno.

Više o čaju od koprive pročitajte ovdje.

Članak uređen:

Izvori:

 1. 10 Common Habits That May Harm Your Kidneys. (2019) National Kidney Foundation.
 2. Wong, C. (2019) Before You Try a Kidney Cleanse. Very Well Health. 
 3. Lockett, E., Wilson, D.R. (2019) Doing a Natural Kidney Cleanse at Home. Healthline.
 4. Eng, Q.Y., Thanikachalam, P.V., Ramamurthy, S. (2018) Molecular understanding of Epigallocatechin gallate (EGCG) in cardiovascular and metabolic diseases. J. Ethnopharmacol. 210:296-310.

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocjenite članak

4.33 / 5   12

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: čaj za bubrege, Bolovi u bubrezima prirodni lijek, čaj protiv upale bubrega, caj za bubrezi, čaj za poboljšanje rada bubrega, prirodni lijek za bubrege, Upala bubrega prirodni lijek, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Čaj za bubrege – 6 čajeva za bolji rad bubrega

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Samo jedna preporuka za sve od srca , moj spas je bio biljni jedan sirup zove se Renimin skroz prirodan a moćan.