Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Čaj od kadulje (žalfije) – ljekovita svojstva i priprema
- 6 komentara
- 4 min čitanja

Čaj od kadulje, poznat i kao čaj od žalfije napravljen je od lišća biljke kadulje (lat. Salvia officinalis). Kadulja prirodno raste na mediteranskom području, ali se zbog ljekovitih svojstava uzgaja diljem svijeta.
U nastavku članka pročitajte o ljekovitosti čaja od kadulje te pronađite recept za njegovu pripremu.
Kadulja – svojstva
Kadulja je već gotovo 4000 godina na glasu kao biljka koja liječi mnoge bolesti. Egipćani su kadulju koristili za mumificiranje i balzamiranje, stari Rimljani su pak imali poseban obred njezinog branja.
Drevni narodi su je koristili i kod vjerskih obreda za pročišćavanje svojih domova kađenjem.
To je višegodišnja biljka s lijepim srebrnkastim listovima s plavim ili ljubičastim cvjetovima. Kadulja cvjeta od svibnja do srpnja, a prirodno raste na kamenitim područjima Mediterana, ističu stručnjaci s agronomskog portala Plantea.
Kadulja se nerijetko koristi kao začin, a također je popularna kao lijek u tradicionalnoj narodnoj medicini.
Kadulja se u povijesti najviše spominje za liječenje bolesti usne šupljine i grla te liječenje reume, probavnih smetnji, noćnog znojenja i upale mjehura.

Kadulja – nutritivni sastav
Jedna žličica suhe kadulje, kako navode stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today, sadrži:
- 2 kalorije,
- 3 grama magnezija, 1 gram fosfora, 7 grama kalija,
- 2 mikrograma folata,
- 24 mikrograma beta – karotena,
- 12 mikrograma vitamina K,
- 41 internacionalne jedinice vitamina A.
Osim navedenog, kadulja sadrži i aktivne biljne komponente koje imaju antioksidativne i protuupalne učinke na ljudski organizam. To su:
- kamfor,
- borneol,
- bornil acetat,
- kamfen,
- 1,8 – cineol.
Čaj od kadulje – ljekovita svojstva
Iako su istraživanja o čaju od kadulje vrlo ograničena, brojni su dokazi kako on može pružiti određene zdravstvene prednosti. Čaj od kadulje pomaže kod sljedećih stanja:
- bakterijskih, virusnih i gljivičnih oboljenja odnosno upala,
- liječi želučane, crijevne i žučne probleme,
- bolesti usne šupljine, grla i krajnika,
- kašlja,
- hunjavice,
- bronhitisa,
- prehlade i gripe,
- poboljšava pamćenje,
- gnojnih čireva i rana,
- djeluje kao blagi afrodizijak.
Ipak, nije dokazano da kadulja pomaže kod svih ovih zdravstvenih stanja. U nastavku donosimo pregled ljekovitih svojstava kadulje koja su dokazana.
Čaj od kadulje snižava koncentraciju “lošeg” kolesterola i glukoze u krvi
Osim što pomaže zadržati razinu kolesterola u normali, čaj od kadulje je također pokazao kako smanjuje razinu LDL (“loš kolesterol”) te poboljšava ukupnu razinu kolesterola. Istraživanja su također pokazala kako čaj od kadulje poboljšava djelovanje antioksidansa u tijelu te ih povećava.
Usprkos malom broju istraživanja, čaj od kadulje pokazao se kao odličan alternativni lijek za visok kolesterol. Međutim, taj učinak se postiže dok se čaj od kadulje konzumira, a dugotrajni utjecaj nakon prestanka konzumacije nije opisan.
Čaj od kadulje pomaže kod menopauze
U istraživanju u kojem je sudjelovalo ukupno 30 žena, pokazalo se kako su valovi vrućine (valunzi) nestali kod njih 26, dok su se kod ostale 4 znatno smanjili.
Osim što pomaže kod valunga i pretjeranog znojenja, pomaže i kod naglih promjena raspoloženja i depresije, također karakterističnih za razdoblje menopauze.
Čaj od kadulje poboljšava zdravlje oralne šupljine
Kadulja posjeduje aktivne biljne spojeve koji djeluju antimikrobno te tako smanjuju incidenciju pojave patogenih spojeva u usnoj šupljini. Tako se može smanjiti pojava upalnih bolesti zublje šupljine i dentalnog plaka.
Antibakterijski efekt je ispitan u studiji objavljenoj 2015. godine u časopisu Iranian Journal of Microbiology te je dokazan efekt ekstrakta kadulje na smanjenje pojave patogene bakterije Streptococcus mutans u usnoj šupljini ispitanika.
Čaj od kadulje pomaže kod pamćenja
Smatra se, da zbog bogatog antioksidativnog sastava, kadulja potpomaže pamćenje i moždane funkcije.
Istraživanja provedena na zdravim ljudima i pacijentima koji boluju od Alzheimerove bolesti pokazuju da već i niske dnevne doze ekstrakta kadulje mogu pomoći pri rješavanju testova pamćenja i kognitivnih sposobnosti.

Čaj od kadulje – gdje kupiti?
Čaj od kadulje je danas dostupan u svim trgovinama zdrave prehrane i ljekarnama. Ako se odlučite liječiti zdravstvene tegobe čajem od kadulje, posavjetujte se sa svojim liječnikom.
Samostalno liječenje ili odgađanje skrbi koja vam je potrebna može imati ozbiljne posljedice za vaše zdravlje.
Čaj od kadulje – recept
Kadulja se gotovo uvijek uzima u obliku čaja kada je u pitanju liječenje zdravstvenih tegoba.
- Čaj od kadulje se priprema tako da se 1 žličica kadulje najprije prokuha s 2 dcl vruće vode 4 minute kako bi otrovi iz kadulje oslabjeli.
Popijte dvije do tri šalice na dan, a prije konzumiranja čaja od kadulje u ljekovite svrhe se obavezno savjetujte s liječnikom.
Ako čaj od kadulje koristite za ispiranje usne šupljine, tada je potrebno u 2-3 dl prokuhane vode staviti 2 – 3 čajne žličice kadulje te ostaviti na kratko dok čaj ne postane zlatno žute boje. Zatim čaj procijedite i koristite za ispiranje grla i pritom ne gutajte sadržaj.

Čaj od kadulje – upozorenje
Kadulja, pogotovo njezino eterično ulje, otrovna je u velikim količinama i ne smije se uzimati dugoročno. Ne preporučuje se trudnicama i ljudima koji boluju od epilepsije jer tujon, sastojak kadulje, može izazvati napadaje.
Čaj od kadulje nije preporučljiv za:
- djecu mlađu od 12 godina,
- osobe koje boluju od epilepsije,
- osobe koje imaju visok tlak.
Ako često grgljate čaj od kadulje ili njime ispirete usta, zubi mogu blago potamniti. No, ne brinite, ova promjena je privremena i uglavnom nestane brzo nakon što prestanete koristiti čaj.
Koji god oblik odabrali, ne konzumirajte čaj od kadulje dulje od 3 do 4 tjedna. U malim količinama, kadulja je potpuno bezopasna, što dokazuje i popularnost kadulje kao začina.
Prije korištenja kadulje u ljekovite svrhe se obavezno savjetujte s liječnikom.
Izvori:
- Ljekovita kadulja. (2017) Priroda i biljke. Plantea.
- Raman, R. (2018) 12 Health Benefits and Uses of Sage. Healthline.
- Ware, M. (2018) Everything you need to know about sage. Medical News Today.
- Grupa autora. (2015) The antibacterial effect of sage extract (Salvia officinalis) mouthwash against Streptococcus mutans in dental plaque: a randomized clinical trial. Iran J Microbiol. 7(3): 173–177.
Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:
Nastavite čitati


Najpopularnije dijete za mršavljenje
-
Kreni Zdravo
- 4 min čitanja
Vaši komentari
Komentare nagrađujemo.
Čaj od kadulje (žalfije) – ljekovita svojstva i priprema
Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.
Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.
Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.
Što je poželjno:
Ako može jedno pojašnjenje…
U ovom članku o kadulji s naslovom “Čaj od kadulje (žalfije) – ljekovita svojstva i priprema” čitam “Ako čaj od kadulje koristite za ispiranje usne šupljine, tada je potrebno u 2-3 dl prokuhane vode staviti pola čajne žličice kadulje”. Znači, pola čajne žličice na 2-3 dl vode za ispiranje usta.
Na istom portalu u drugom članku o kadulji s naslovom “Čaj od kadulje za grlo i ispiranje usta – priprema i ljekovita svojstva” čitam da “Čaj od kadulje možete konzumirati na dva načina, kao topli napitak ili kao pripravak za grgljanje i ispiranje usta. U prvom slučaju čaj treba biti blaži, a u drugom nešto jači. Na 2,5 dl vruće vode dovoljno je staviti 1 žličicu čajne mješavine za piće, ili 2-3 žličice za ispiranje usta”. Znači, 2-3 žličice na 2-3 dl vode za ispiranje usta.
Što je na kraju točno za ispiranje usta? Dali u 2,5 dl vode staviti pola čajne žličice ili 2-3 žličice?
Poštovani, ispričavamo se zbog propusta te Vam zahvaljujemo na ukazanom. Ispravili smo informaciju u članku – za ispiranje usne šupljine čajem od kadulje potrebno je u 2,5 dcl staviti 2-3 žličice kadulje.
Vrlo koristan članak ….Čaj od kadulje ponekad popijem i jedan je čajeva koji izuzetno cijenim, zbog osobnog iskustva s njegovom blagotvornim učinkom na organizam. Prije desetak godina dešavalo mi se pocetkom proljeca da osjecam nervozu želuca (doslovno titranje), predpostavljala sam da imam pocetak gastritisa….par jutara bih popila čaj od kadulje i sve tegobe bi spontano nestajale…čak nisam o njima ni razmišljala više…Kadulja uistinu zaslužuje sve epitete i hvale koje joj se daju….
Jedna sam od sretnica koja voli pojesti malo ali dobro.
Nije mi problem na proslavama gledati ljude koji se trpaju suvisnim kalorijama . Osobno pojedem jedan meny i kolac(e) i to je najbolja dijeta. Imam 55g, visoka sam 175cm, teska 66kg.
Imam ispravak na koji bi se ipak radje osvrnula. A to je nacin pripreme caja od kadulje.
Kadulja se upotrebljava za ispiranje usne supljine. Kod upale grla, desni, jezika, zuba… U tu svrhu se zavrije 2-3 dl vode, skloni sa vatre i u vodu stavi najvise pola cajne zlicice kadulje. Stoji kratko, toliko da postane zlatnozut. Procijedi se i njime grglja grlo ili ispiru usta.
Kod pijenja, u 2 dl zakipjele vode stavi se do pola cajne zlicice kadulje. Potrebno ju je prokuhati 3-4min kako bi otrovi iz nje oslabili. Kod pijenja nekuhane kadulje moguca su otrovanja.
Ljudi bi trebali postivati moc biljaka. Biljke nisu bezopasne. Treba ih poznavati. Svaki caj ne priprema se isto i ovdje ne vrijedi pravilo, vise je bolje i prije ce pomoci.
Isto tako, najcesce primjenjivan i jedan od najbezopasnijih – caj od kamilice, moze izazvati trbobolju ako ga prokuhate.
Mirjana, upravu ste, velika je razlika ai greška u njihovom opisu pripreme čaja od kadulje. ovakve greške nesmiju se praviti jer imaju svoje posljedice.
Poštovana, zahvaljujemo Vam na ukazanom propustu!