Alzheimerova bolest i demencija – može li prehrana pomoći?
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Nova studija sugerira da konzumacija ribe barem jednom tjedno može smanjiti rizik od demencije, uključujući Alzheimerovu bolest i demenciju Lewy tjelešaca.
Istraživanje Fish Consumption, Brain Mercury, and Neuropathology in Patients With Alzheimer Disease and Dementia, objavljeno u časopisu Journal of American Medical Association (JAMA) ispituje je li konzumacija ribe uzrokuje povećane razine žive u ljudskom mozgu.
Studija je koristila ankete prehrambenih navika i snimke mozga pacijenata koji su imali genetske predispozicije od Alzheimerove bolesti, kao i pre i post mortem preglede njihovih mozgova.
Istraživači su saznali da su oni koji su jeli više ribe imali povećanu količinu žive, ali da živa nije uzrokovala nikakve dodatne slučajeve bolesti mozga.
U stvari, testni subjekti koji su jeli plodove mora, barem jednom tjedno pokazali su manje slučajeva Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije od ljudi koji nisu jeli plodove mora.
Dok viša razina žive može dovesti do poremećaja mozga, znanstvenici tvrde da je selen iz ribe neutralizira štetne učinke žive na mozak.
Vaši komentari
Komentare nagrađujemo.
Alzheimerova bolest i demencija – može li prehrana pomoći?
Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.
Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.
Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.
Što je poželjno:
Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.