Razvoj stopala kod djece

djecja-stopala

Od (pokušaja) prvih koraka pa sve do prvog odlaska u školu vaši mališani zahtijevaju posebnu brigu, a isto vrijedi i za njihova stopala. Dječja stopala razvijaju se i jačaju kako vaše dijete raste, a svako razdoblje po nečemu je specifično. Budući da problemi sa stopalima mogu biti povezani i s drugim zdravstvenim problemima, o pravilnoj obući treba brinuti već od malih nogu.

Djeca u dobi od 3 do 6 mjeseci

Stopala beba su ravna, mekana i gipka. Meke kosti, koje građom više podsjećaju na hrskavicu obložene su mekanim masnim jastučićima.

Zbog mekanih kostiju važno je da beba uvijek ima dovoljno mjesta u odjeći i obući kako bi se stopalima omogućio nesmetan rast i razvoj.

bebina-stopala

Djeca u dobi od 6 do 9 mjeseci

Kako je dijete sve aktivnije, a nerijetko se uspravlja na noge, kosti stopala jačaju i okoštavaju.

Stopala su i dalje dosta gipka i savitljiva, pa je opet važno izbjegavati tijesnu obuću. Birajte obuću koja štiti prste i petu i ostavlja dovoljno prostora za razvijanje stopala.

Djeca u dobi od 9 do 18 mjeseci

U ovom periodu beba će napraviti svoje prve korake. Stopalo ima 25 kostiju koje još nisu čvrsto spojene, nego imaju dovoljno mjesta za rast koji je vrlo brz – oko 15 mm godišnje.

U srednjem dijelu stopala će se tokom sljedećih godina razviti navikularna kost i lukovi stopala.

Ovo je najvažniji period u odabiru obuće. Birajte obuću koja ima fleksibilan potplat i koja omogućuje nesmetan rast i razvoj svih struktura u stopalu.

stopala-kod-djece

Djeca u dobi od 2 do 4 godine

Dječje stopalo još uvijek može izgledati ravno i bez razvijenih lukova, što ne predstavlja problem i nema potrebe za korekcijom stopala.

Navikularna kost postaje tvrda i jaka, smanjuju se masni jastučići oko kostiju, a stopala sve više poprimaju ‘odrasli’ oblik.

Fleksibilni potplati i stabilna peta su najbolji izbor za ovaj period, kao i izdržljivi materijali koji mogu podnijeti dječju igru u ovom dobu.

Djeca starija od 4 godine

Nakon 4. godine stopala rastu duplo sporije nego do sad, oko 8 mm godišnje.

Masni jastučići oko kostiju stopala sasvim nestaju, prostor između kostiju se smanjuje i formira se “odraslo” stopalo koje će ovim tempom rasti do tinejdžerskih godina.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Razvoj stopala kod djece

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.