Fibromialgija kod djece

kašalj kod djece

Fibromialgiju u djece je teško uočiti jer puno rjeđa nego u odraslih. Javlja su u djece između 13. i 15. godine života i to češće u djevojčica.

Prvi simptomi su bolne točke na tijelu. Od 18 bolnih točaka koje ispitujemo kod odraslih u djece je dovoljan nalaz na pet točaka, a bol mora biti iznad i ispod struka i trajati najmanje tri mjeseca.

Bol u djece ima različit karakter, javlja se kao ukočenost, pritisak, pečenje ili bockanje.

Mogu se javiti i drugi simptomi bolesti slični onima u odraslih, a to su umor, poremećaj sna i pospanost, razdražljivost i depresija, bol u stomaku, glavobolje, smetnje s pamćenjem, vrtoglavica i sindrom nemirnih nogu.

Program liječenja uključuje primjenu masaža, vježbi i rad u grupi sa psihoterapeutom. Prognoza je mnogo bolja nego kod odraslih i u 73 % slučajeva fibromialgija se izliječi.

Fibromialgija u djece

Dugotrajni ishod bolesti

Intenzitet kronične koštano-mišićne boli i umora s vremenom slabi. Trenutno ne postoji opće prihvaćen lijek za ovo stanje. Prema posljednjim istraživanjima, većina bolesnika može očekivati probleme doživotno.

Međutim, uvijek treba tražiti načina za poboljšanje kvalitete života. Ponekad je fibromialgija samo jedan od početnih simptoma na koje se nadovezuju i druge bolesti, poput multiple skleroze ili lupusa eritematodesa. Isto tako, u bolesnika sa sigurnom dijagnozom reumatoidnog artritisa ili lupusa može se razviti i fibromialgija. Stoga je potrebno pomno slušati bolesnike kada se žale na bolove po tijelu i ne zanemarivati njihove tegobe.

Dugotrajna bolest ne skraćuje trajanje života. Ipak, kronična bol i umor neizbježno utječu na smanjenje radnih i socijalnih aktivnosti što dovodi do smanjenja kvalitete života. Kao kod mnogih kroničnih bolesti na „ishod“ bolesti utječu i razni drugi čimbenici, kao što su psiho-socijalna podrška, imovno stanje, vještine, iskustva iz djetinjstva, smisao za humor pa i odlučnost da se „krene dalje“.

Članak uređen:

Više o fibromialgiji saznajte u sljedećim tekstovima dr. Vlaste Urban-Tripović:

Saznajte kako ublažiti proljetni umor i iscrpljenost

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: fibromialgija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Fibromialgija kod djece

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.