Crijevna viroza kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

Crijevna-viroza-kod-djece

Crijevna viroza kod djece je kratkotrajna bolest koju prati neugodan osjećaj mučnine, povraćanja i proljeva. Tijekom bolesti, grupa virusa nadražuje crijeva, a najčešći uzročnik je rotavirus koji se uglavnom pojavljuje zimi te norovirus.

Adenovirusi i echovirusi koji također mogu uzrokovati crijevnu virozu se javljaju u proljeće i ljeti.

70% akutnih proljeva u prvih 5 godina života uzrokovani su virusima.

Smatra se da djeca u prosjeku 2 puta godišnje mogu oboljeti od crijevne viroze.

Većina djece uspijeva preboljeti crijevnu virozu u samo nekoliko dana, a u nastavku teksta saznajte kako što bezbolnije preživjeti razdoblje ove neugodne bolesti.

Viroza

Crijevna viroza kod djece – uzroci

Crijevnu virozu uzrokuju virusi koji napadaju gastrointestinalni sustav, a najčešće je u pitanju rotavirus koji se prenosi putem nedovoljno obrađene hrane ili kontaktom sa zaraženom osobom. Ako osobe koje su rizične za oboljenje od crijevne viroze ne brinu dovoljno o osobnoj higijeni, vrlo vjerojatno će se brzo zaraziti.

Rotavirus zarazi većinu djece do 5. godine života. S obzirom na to da je dječji imunitet u tim godinama još uvijek nedovoljno jak da se bori s virusima, upravo djeca te dobi najčešće obolijevaju od ove bolesti.

Rotavirus je odgovoran za pojavu proljeva, povraćanja i povišene tjelesne temperature kod djece, a najbolja obrana je dovoljan unos tekućine i osobna higijena.

Virusima koji uzrokuju crijevnu virozu, a javljaju se ljeti pridonose visoke ljetne temperature koje značajno utječu na nastajanje različitih uzročnika crijevne viroze u hrani.

Virusi mogu ući u organizam kapljičnim putem ili unošenjem preko nečistih ruku te kontaminiranih predmeta i igračaka

U organizmu se virusi počinju razmnožavati i vezati za sluznicu crijeva koju oštećuju svojim toksinima i uzrokuju poremećaj metabolizma. Iz organizma izlazi tekućina s otopljenim elektrolitima, što se odražava u najčešćem simptomu crijevne viroze, odnosno učestalim, tekućim, vodenim stolicama (proljevima). Ako se virusi vežu za sluznicu gornjeg dijela probavnog trakta, dolazi i do mučnine.

Bolesno-dijete

Kako se prenosi crijevna viroza?

S crijevnim virozama treba biti iznimno oprezan zato što se lako prenose, od prljavih ruku pa čak do sline. Put prijenosa uglavnom je feko-oralni, no neki se uzročnici mogu prenositi i kapljičnim putem.

Ako dijete ima crijevnu virozu, svi ostali bi se trebali paziti što je više moguće kako se ne bi zarazili.

Kod crijevne viroze je izrazito važno redovito pranje ruku nakon bilo kakve aktivnosti, a bilo bi dobro da perete i sve stvari s kojima dijete dolazi u kontakt (npr. igračke, hrana) kako se netko drugi ne bi zarazio.

Ako osoba dodirne bilo kakve objekte koje je zaraženo dijete koristilo, vrlo vjerojatno će se zaraziti virusom.

Roditelji bi trebali posebno paziti kod mijenjanja pelena djeteta koje boluje od crijevne viroze tako da redovito i često peru ruke. 

Viroze se više javljaju kod djece u kolektivu (do 4 puta na godinu) tako da su češća pojava kod djece koja pohađaju jaslice ili vrtić.

Simptomi crijevne viroze kod djece

Kad je u pitanju crijevna viroza, mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

Ne javljaju se svi simptomi kod sve djece, nego je najčešće u pitanju kombinacija nekih od navedenih simptoma.

Važno je razlikovati virusne gastroenteritise od proljeva drugih uzroka.
Na virusnu etiologiju može se posumnjati kad:

  • je povraćanje jako izraženo,
  • je period inkubacije dulji od 14 sati,
  • se svi znaci bolesti povlače unutar 3 – 4 dana.
Viroza-kod-djece

Crijevna viroza kod djece – koliko traje?

Trajanje crijevne viroze kod djece ovisi o broju i ozbiljnosti prisutnih simptoma. Što je dijete mlađe, simptomi crijevne viroze su izraženiji i treba ozbiljnije pristupiti liječenju.

Ako dijete nema povišenu tjelesnu temperaturu nego samo povraća i ima mučninu, nakon 3 – 4 dana bi se trebalo oporaviti.

No, crijevna viroza kod djece traje najmanje 3, a najviše 7 dana što znači da u oba slučaja nije riječ o dugotrajnom oporavku.

Kod dojenčadi proljev (osobito uzrokovan rotavirusom) može dovesti do teške dehidracije zbog čega se dijete treba liječiti u bolnici i rehidrirati.

Iako je u većini situacija u pitanju crijevna viroza, bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje mogu biti pokazatelji trovanja hranom. Ono što razlikuje trovanje od crijevne viroze je izostajanje simptoma povišene tjelesne temperature.

Isto tako, kod trovanja hrane se simptomi javljaju neposredno nakon što je pokvarena hrana pojedena, a odmah poslije izbacivanja iste iz organizma se stanje smiruje.

Crijevna viroza kod odraslih

Crijevna viroza se rijetko javlja kod odraslih. Ako se pojavi, najčešće su to u pitanju roditelji čija su djeca trenutno zaražena. Odrasli se puno lakše nose sa simptomima zato što bolje primjenjuju mjere opreza i liječenja. Također, odrasle osobe imaju snažniji imunološki sustav od djece.

Posebno bi se trebale paziti trudnice zato što crijevna viroza u trudnoći može uzrokovati različite probleme s plodom. Stoga se majkama trudnicama koje već imaju zaraženo dijete, a iščekuju novo, preporučuje da posebno paze na higijenu i nadoknadu tekućine.

Također, ako je moguće, bilo bi dobro da u takvim situacijama većinu brige oko zaraženog djeteta tih nekoliko dana preuzme otac ili neka druga osoba od povjerenja kako bi se trudnice zaštitile.

Crijevna-viroza-kod-odraslih

Crijevna viroza kod djece – kada posjetiti liječnika?

Iako nije potrebno odmah reagirati na prvi simptom kod djeteta, preporučuje se praćenje simptoma unutar prvih 48 sati. Ako se ne uoči nikakvo poboljšanje ili smirivanje, nužno je posjetiti liječnika posebno ako su u pitanju djeca mlađa od 2 godine.

Također, takva djeca brže dehidriraju i najčešće budu hospitalizirana zbog toga pa je bolje reagirati na vrijeme nego predugo čekati. Ako primijetite simptome dehidracije kod djeteta, potražite hitnu medicinsku pomoć!

Nadalje, krvava stolica ili povraćanje krvi može biti pokazatelj bakterijske infekcije Escherichijom Coli što znači da obvezno morate posjetiti liječnika jer je riječ o znatno težoj dijagnozi.

Međutim, pažljivo praćenje simptoma i uočavanje poboljšanja nakon 1 – 2 dana znači da dijete dobro napreduje te da će se brzo ozdraviti.

Crijevna-viroza-liječnik

Crijevna viroza kod djece – liječenje

Najbolje terapijske mjere koje možete poduzeti kad je dijete zaraženo virusom su redovita briga o higijeni te nadoknada izgubljene tekućine kako bi se spriječila dehidracija.

Zbog simptoma proljeva bi bilo dobro konzumirati probiotike jer se pokazalo da skraćuju trajanje proljeva, a preporučuje se lagana i kuhana hrana bez sokova i slatkiša.

Stoga bi bilo dobro biti oprezan s pojedinim namirnicama životinjskog porijekla (meso, jaja) te sa svom hranom koja nije dovoljno termički obrađena zato što je takva vrsta hrane osobito prikladna za razmnožavanje bakterija koje se najčešće rukama prenose i utječu na nastajanje crijevne viroze.

Dijete ne treba biti na dijeti, ali svakako pripazite da su namirnice koje unosi lako probavljive (npr. riža, tost, banane, jabuke). Isto tako, vodite brigu o tome da se dijete dovoljno odmara.

Lijekove koje “ublažavaju proljev” (niti bilo kakve druge) nemojte davati djeci ako se niste prije toga konzultirali s liječnikom.

Moglo bi vas zanimati:

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: nadutost i temperatura kod djece, proljev i visoka temperatura kod djece, trbušna voroza kod djece, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Crijevna viroza kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.