Štetni sastojci u kozmetici – na što obratiti pozornost?

stetni sastojci kozmetika

Kada odabiremo proizvode dekorativne kozmetike razmišljamo o mogućim kombinacijama raznobojnih proizvoda, privlače nas upečatljiva imena proizvođača, elegantno i maštovito upakirane kutijice, ali koliko smo svjesni kemijskog sastava samog proizvoda? Iako postižu trenutačni vizualni efekt, može li korištenje neoprezno odabrane dekorativne kozmetike biti štetno za zdravlje?

U kozmetičkoj – jednoj od najprofitabilnijh industrija, vješto se osmišljavaju i prodaju novi trendovi, pa tako možemo primijetiti da police sve više okupiraju „green“ proizvodi.

Kako bismo se uvjerili je li proizvod prikladan da ga svakodnevno nanosimo na našu kožu, usne, nokte i kosu dovoljno je poduzeti sljedeće. Obratiti pozornost sadrži li željeni proizvod neke od ovih štetnih supstanci:

  • Parabeni – u njih ulaze methylparaben, propylparaben, ethylparaben, butylparaben… Ove kemikalije mogu uzrokovati poremećaje u lučenju hormona.
  • Phthalates – osim što mogu izazvati poremećaje u lučenju hormona, također uzrokuju i urođene mane kod laboratorijskih životinja. U kozmetici se obično koriste dvije vrste: butyl benzyl phthalate (BBP) i dybutyl phthalate (DBP).
  • Formaldehyde-releasing preservatives (FRP) – tu spadaju quaternium-15,  dimethyl-dimethyl (DMDM) hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, 2-bromo-2-nitropropane-1, 3-diol (bronopol). Trebalo bi izbjegavati FPR-e zato što otpuštaju male količine formaldehida tijekom vremena.
  • Butylated Hydroxyanisole (BHA) – za ovaj konzervans se smatra da može izazvati rak.
  • Oxybenzone – obično ga nalazimo kod ruževa i balzama za koje se navodi da imaju zaštitno djelovanje protiv štetnih sunčevih zraka. Povezan je s izbijanjem alergija, poremećajem rada hormona i oštećivanjem stanica.
  • Mirisi/Fragrance – pod imenom „fragrance“ mogu stajati razne kemikalije jer proizvođači za njih nisu obvezni navesti sastav.
  • Lead/Olovo – nije moguće u potpunosti ukloniti sumnju da neki proizvod ne sadrži olovo, budući da ono može nastati prirodnim putem u nekim sastojcima ruževa. Izloženost olovu može izazvati oštećenje mozga.
Prirodna kozmetika

Doznajte jesu li proizvodi koje koristite štetni na vrlo jednostavan način

Da ne biste morali pamtiti ove i još čitav niz potencijalno opasnih kemikalija, postoji lakši način provjere koliko su odabrani proizvodi zdravi. Enviromental Working Group Skin Deep je organizacija koja se bavi profiliranjem različitih proizvođača dekorativne kozmetike i njihovih proizvoda ovisno o tome koliko su zdravi za ljudsku uporabu.

Kakve informacije imaju o proizvodima koje vi posjedujete moguće je provjeriti putem sljedećeg linka.

Birajte prirodnu kozmetiku 

Prirodna kozmetika

Alternativa visokoprofitnoj i medijski sveprisutnoj kozmetičkoj industriji postoji u obliku prirodne kozmetike ili čak vlastoručnog pravljenja iste.

Prirodna kozmetika služi kako bi uljepšala i njegovala ljudsko tijelo putem sastojaka iz prirode. Koriste se sirovi i sastojci koji nisu kemijski tretirani kako bi pomogli koži. Djeluje tako što stimulira i potpomaže funkcije kože, revitalizira i harmonizira duh i tijelo.

Neke od prednosti korištenja prirodne kozmetike – zdravije su za vas i vašu kožu, ne ugrožavaju okoliš, te nisu testirane na životinjama. Ukoliko ćete se okušati u pravljenju vlastite dekorativne kozmetike još jedna prednost je i ta što možete u potpunosti kontrolirati sastav korištenih sastojaka. Nagrada je kvalitetan, zdrav i prirodan proizvod.

Poklanjamo Vam besplatan vodič kroz sastojke u kozmetici. Potražite ga OVDJE

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.73 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: štetni sastojci u kozmetici, methylparaben u kozmetici, stetni sastojci u kozmetickim proizvodima, stetni sastojci, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Štetni sastojci u kozmetici – na što obratiti pozornost?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.