Što je to Shiatsu?

masaza1

Iako se često naziva masažom, shiatsu je specifičan oblik rada na tijelu utemeljen na tradicionalnoj dalekoistočnoj medicini i filozofiji. Unaprijeđen je zapadnim saznanjima moderne anatomije, fiziologije i psihologije. U Japanu je shiatsu još 1952. službeno priznat kao pomoćna medicinska disciplina, a zbog svoje efikasnosti postao je cijenjena alternativna metoda. Primarni cilj shiatsu tretmana jest promicanje zdravlja i prevencija bolesti.

Kako shiatsu masaža funkcionira?

Tradicionalna istočnjačka medicina, pa i shiatsu, temelji se na osnovnoj postavci kako svi posjedujemo životnu energiju koja tvori našu fizičku, emocionalnu i psihičku strukturu.

Protok te energije može poremetiti vanjska trauma (ozljeda), drugi elementi iz okoline (hladnoća, vlaga, toplina, mikroorganizmi) ili unutarnji emocionalni čimbenici (ljutnja, tjeskoba, strah, napetost).

Pored ovih uzroka na stanje energije utječe i način života, posebno neodgovarajuća prehrana, te manjak sna i kretanja.

Esencija shiatsua je dodirpritisak. Pritisak prsta i dlanova na određene zone i točke tijela, istezanja i rotacije udova i zglobova, korektivni zahvati na koštanomišićnoj strukturi, istezanja mišića i fascije (fino vezivno tkivo), alati su kojima shiatsu praktičar pokreće životnu energiju i omogućava slobodan pokret u tijelu.

Shiatsu
Foto: Unsplash

Kod kojih tegoba shiatsu pomaže?

Pored činjenice da odmara i relaksira umorno tijelo, ova metoda harmonizira živčani sistem, stimulira krvotok, dišne organe i blagotvorno djeluje na cjelokupni mišićno koštani sistem.

Utjecajem na proizvodnju hormona pozitivno djeluje i na probavni i reproduktivni sistem, otklanja posljedice stresa, smanjuje bolove, pospješuje mentalne, fizičke i spolne funkcije, te stabilizira opće zdravstveno stanje.

Najveći potencijal shiatsua je u preventivi, no neosporne su njegove kurativne karakteristike, tj. primjena u stanjima kad već postoje određeni simptomi.

Kako izgleda shiatsu masaža?

Na početku ćete porazgovarati s terapeutom o razlogu svojeg dolaska, što će uključiti dijagnozu na temelju postojećih simptoma i energetske evaluacije. Zatim je potrebno samo leći i uživati jer slijedi rad na tijelu i energetskim kanalima.

Na kraju će vam terapeut, ako to procijeni potrebnim, dati pokoji savjet daljnjem radu, vježbama ili prehrani koji vam mogu pomoći. Shiatsu tretman se obavlja na prostirci na podu. Tijekom tretmana ostajete potpuno odjeveni, u ležećem ili sjedećem položaju (moguć je rad na osobama u kolicima).

Sam tretman traje oko 45 minuta, uz uvodni razgovor i završno savjetovanje oko sat vremena. Da bi tretman bio što ugodniji korisno je biti odjeven u laganu i udobnu pamučnu odjeću, te ne jesti veće obroke 23 sata prije tretmana.

Mjere opreza

Postoje određena stanja na koja treba upozoriti shiatsu praktičara kako bi on prilagodio tretman. Upozorite ako:

  • ste trudni – u trudnoći se ne koriste dinamičke tehnike i ne tretiraju se određene zone tijela
  • imate osteoporozu – potrebno je prilagoditi pritisak
  • negdje na tijelu imate kontuzije, upaljenu kožu, rane, čireve, hernije, lomove kostiju ili neke druge ozljede – moguće ih je previdjeti ispod odjeće

Kod određenih stanja (npr . bolesti srca, težih psihičkih poremećaja) shiatsu se primjenjuje uz suglasnost liječnika, a u određenim stanjima shiatsu se odgađa za vrijeme njihovog trajanja (npr. za vrijeme kemoterapije, akutnih upalnih stanja s visokom temperaturom i sl.).

Osnovno obilježje shiatsu tretmana jest potpuna posvećenost terapeuta klijentu i pomno praćenje njegovih reakcija na tretman, s ciljem pružanja podrške upravo tamo gdje je u tom trenutku najpotrebnija. Želite li isprobati shiatsu možete to učiniti u centru Shiatsu soba.

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.78 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: shiatsu masaža, shiatsu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Što je to Shiatsu?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
    • Poštovana Elizabetta, prema više stručnjaka, shiatsu masaža je između ostalog dobra i za probleme kralježnice te mišića koji je okružuju.