Prirodna zaštita od komaraca

no-komarci

Legenda kaže da nas češnjak štiti od vampira. To je točno. Pravi vampiri koji nam svako ljeto piju krv su komarci. Oni ne vole češnjak. U nastavku saznajte što još ne vole i primijenite to kako bi vas komarci izbjegavali u širokom luku.

Prehrambene navike komaraca

Komarci se ne hrane isključivo krvlju sisavaca. Muški primjerci jedu nektar iz cvjetova. Ženke uz nektar piju i krv jer im treba dodatna energija zbog jajašaca koja nose.

Komarci vole sve što ih podsjeća na nektar ili na meso sisavaca bilo oblikom, bojom ili mirisom.

Ako koristimo parfem s cvjetnim mirisom komarac će nas doživjeti kao mirisni obrok. Isto je i s dezodoransima te sapunima koji ostavljaju miris na našem tijelu.

Komarci imaju razvijen ukus i kad je u pitanju odjeća. Oni preferiraju napadati ljude u tamnoj odjeći vjerojatno zato što ih podsjeća na boju mesa. Sviđa im se i uska odjeća. Zanimljivo, i jako svijetla odjeća ih privlači, vjerojatno ih podsjeća na cvijeće.

Azijski tigrasti komarci – kako ih prepoznati?

Glavne karakteristike tigrastog komarca:

 • Aktivni su i danju i noću (dakle mogu vas ubosti bilo kada)
 • Krupniji su od običnih i imaju bijele točkice
 • Ne zuje dok lete
 • Ne lete daleko od gnijezda, do 200 m. Ako ga primijetite, niste daleko od gnijezda.
 • Azijski tigrasti loši su letači, tromiji od običnog komarca.
 • Ubadaju najčešće u nogu.
 • Njihov ubod više boli i veći je rizik prijenosa zaraznih bolesti.

Kako se zaštititi od komaraca?

 • Ne nanositi mirise na sebe, upotrebljavati kozmetičke preparate bez mirisa. Mirisi, pogotovo cvjetni, privlače komarce.
 • Nositi odjeću neutralnih boja, npr. maslinasto zelena i svijetlo smeđa
 • Prekriti odjećom sve dijelove tijela

Deet – najučinkovitija, ali štetna zaštita od komaraca

Deet je najčešći sastojak sredstava za zaštitu od komaraca. On je efikasan, ali u novije vrijeme sve više znanstvenih studija pokazuje da loše utječe na ljudski mozak. Zato preporučujemo da ga izbjegavate.

Vitamin B12

Vrlo efikasna zaštita od komaraca je uzimanje dodatne doze B vitamina, naročito vitamina B12 koji je odbojan insektima. Ako u krvi imate dovoljnu količinu vitamina B12 komarci će vas izbjegavati. Vitamin B12 moguće je nabaviti u ljekarni.

Češnjak – zdrava alternativa

Nije poznato zašto točno, ali komarci ne podnose češnjak. Najefikasnije je namazati se češnjakom no to je ponekad nezgodno ako se krećemo među ljudima.

Srećom, dovoljno je i pojesti dva češnja češnjaka. Postoji ulje češnjaka koje se može namazati koje je blažeg mirisa od čistog češnjaka.
Ova eterična ulja također štite od komaraca:

U borbi protiv komaraca kao i drugih insekata koji imaju tendenciju bockati pomoći će vam i eterična ulja cimeta, limunske trave, ružmarina, cedra te orgnsko sojino ulje. Spas možete potražiti i u jabučnom octu

Neke od biljaka poput: citronelle, divlje metvice, matičnjaka, bosiljka, nevena i lavande možete i posaditi te tako dobiti prirodne repelente

Kako se vi štitite od komaraca?

Imate li neku posebnu metodu i želite ju podijeliti napišite nam. Jeste li upoznali tigraste komarce ili još niste imali tu ”sreću”?

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.53 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: yhs-ddc_bd, zastita od komaraca, prirodna zaštita od komaraca, komarci zaštita, tigrasti komarac zaštita, obrana od komaraca, sta komarci ne vole, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Prirodna zaštita od komaraca

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje