Glina – koje su njene ljekovite moći?

zelena glina

Ljekovitost gline je poznata još u medicini starih civilizacija. Glina se kroz povijest otkupljivala zlatom i čak je korištena kao sredstvo plaćanja. Potomci Inka i Aboridžina je i danas koriste kao dodatak jelu dok je, prema starim zapisima, srednjovjekovna vlastela redovno koristila glinu za čišćenje organizma poslije neumjerenih gozbi. Danas se glina koristi u prevenciji bolesti i kao pomoćna ljekovita metoda kod brojnih zdravstvenih poremećaja.

Kako nastaje glina i koje su njene ljekovite moći?

Glina nastaje tisućljetnim taloženjem kostura jednostaničnih algi koje su se ugradile u stijene. Postupkom mljevenja nastaje prah koji se koristi za vanjsku (obloge) i unutarnju (pijenjem razmućene gline) upotrebu.

Kao sirovina, glina se danas koristi u farmaceutskoj industriji, kao i u proizvodnji mnogih kozmetičkih preparata. Postoji oko dvije tisuće raznih proizvoda koji u osnovi sadrže glinu. Među njima je i medicinska glina u prahu, za oralnu primjenu (koristi se kao napitak).

Glina apsorbira teške metale, slobodne radikale, pesticide i radioaktivne tvari, privlačeći ih zbog razlike u električnom naboju (površina čestice gline je pretežno električno negativno nabijena za razliku od pozitivnog naboja na površini spomenutih tvari) – zbog čega glina djeluje kao magnet.

Istraživanja kazuju da glina u organizmu utječe i na bolju snabdjevenost tkiva kisikom, zbog toga što glina uklanja višak natrijevih soli koje utječu na slabiju pokretljivost eritrocita i samim tim slabijem snabdjevanju stanica kisikom.

Višak natrija utječe na brzo starenje eritrocita, odnosno na smanjenu oksigenaciju tkiva. Pijenjem otopine gline u vodi, u tankom crijevu na glinu se vezuju teški metali, apsorbiraju se štetne bakterije i neželjeni produkti iz raspadnute hrane.

Zbog vezivanja masnoća na čestice gline, moguće je spriječiti porast masnoće i triglicerida u krvi, a vezivanjem viška bjelančevina mouće je ukloniti pojavu alergija na proteinske dijelove hrane.

Višak proteinske hrane (meso, mlijeko, jaja, soja) u organizmu stvara višak mokraćne kiseline – koja je jedan od uzročnika bolesti zlobova. Konzumiranjem gline uklanjaju se i patogeni organizmi poput gljivice candide albicans. Glina stimulira rad pankreasa i rasterećuje jetru – čime se, poboljšava sveukupno stanje organizma.

Članak uređen:

Saznajte više o zelenoj glini u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ljekovita glina, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Glina – koje su njene ljekovite moći?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.