Vodič: Kako očuvati ljepotu i mladenački izgled kože?

koža lica

Koža je najveći organ ljudskog tijela. S obzirom da čini barijeru između vanjske sredine i unutrašnjih organa, na njoj se odražavaju mnogobrojna tjelesna oboljenja kao i složeni vanjski utjecaji. Zato je neophodno upoznati osnovnu građu ovog organa. Zbog mnogobrojnih funkcija kože, moramo ju znati pravilno njegovati i štititi. Koža je naš najvažniji senzitivni organ koji omogućava osjećaj pritiska i bola.

Kako se koža mijenja s godinama?

Kako se približavamo 30-tim, naše tijelo počinje smanjivati stvaranje kolagena i elastina (dvije supstance koje daju koži čvrstinu i elastičnost) te tako uzrokuje da koža postaje opuštena i manje elastična. U isto vrijeme, masne stanice koje se nalaze ispod kože počinju nestajati, pa zajedno sa gubljenjem elastina i kolagena, a pod utjecajem zemljine teže, na koži počinju se stvarati bore. Koža također počinje gubiti sposobnost nadoknađivanja vlage što je čini suhom, često sa iritiranim dijelovima. Sa godinama se pojavljuju bore na čelu i oko očiju koje nastaju uslijed konstantnih sitnih kontrakcija mišića lica.

Kako će Vaša koža izgledati ovisi o vašim navikama

Prirodan proces starenja kože dopunjuju dugogodišnji uvjeti življenja, koji prouzrokuju njena oštećenja. Pretjerano izlaganje suncu je eksterni faktor koji najviše utječe na stanje i zdravlje kože. Mnoge od pojava koje smatramo da su nastale starenjem, u stvari su nastala uslijed višegodišnjeg izlaganja suncu, kao:

Očuvajte kožu!

Nikada nije kasno početi njegovati kožu kako bi ona izgledala zdravo i kako bi ste usporili proces starenja.

  • Minimalizirajte izlaganje suncu – Ako ste na suncu koristite sredstva za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, nosite šeširom te pokušajte izbjeći sunce između 10 i 16 sati.
  • Zaštitite kožu od isušivanja – Ne zaboravite hidratacijske kreme i losione, a možete si i sami pomoći jednostavnim receptom za zadržavanje vode u koži. Najnovija istraživanja pokazala su da namakanje kože ili tuširanje od najmanje10-ak minuta i te kako vraća koži vlagu izvana ako se neposredno nakon tuširanja namažemo hidratantnom kremom ili uljem. Koristite blage sapune, a poslije kupanja koristite losione koji vraćaju vlagu koži.
  • Pijte puno vode – Pijte barem osam do deset čaša vode dnevno, a umjesto s kavom, započnite svježe iscijeđenim prirodnim sokom ili zelenim čajem koji sadrži prirodne antioksidanse ili pak čajem od mješavine ljekovitog bilja za čišćenje organizma.
  • Zdrava prehrana – Prehrana treba biti bogata flavonoidima (mrkva, šumsko voće, tamna čokolada…) koji stanice opskrbljuju kisikom, poboljšavaju hidrataciju i smanjuju bore. Vitamin C se osim u agrumima nalazi i u svježoj paprici, cvjetači i ribizlama. Vitamina A osim u mrkvi ima u avokadu, jabukama, mangu, a blagotvorni vitamin E nalazi se u pšeničnim klicama, maslinovu ulju, jajima i mlijeku. Omega 3 i omega 6 masnim kiselinama (jaki ovlaživači kože) bogate su gotovo sve vrste plave ribe, naročito tuna, skuša, srdela, inćuni i losos.
  • Kretanje i vježbe – Vježbanjem se povećava dotok kisika tkivima što doprinosi mlađem i zdravijem izgledu kože

Članak uređen:

Saznajte više o zdravlju kože u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o njezi kože u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vodič: Kako očuvati ljepotu i mladenački izgled kože?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.