Osnove prirodne kozmetike – maska od gline i prirodne kreme

prirodne maske za lice

Funkcija gline je da izvlači štetne tvari iz kože, poglavito toksine, ali i staru masnoću. Tako čisti pore, a u isto vrijeme u kožu ugrađuje vrijedne minerale koji pomlađuju i zatežu kožu: silicij, aluminij, željezo, kalcij, magnezij, oligoelemente, titan i druge prirodne sastojke.

Glina jako nježno odstranjuje sloj mrtvih stanica i vrši blagi piling te cjelokupno pomaže koži da se sama regenerira, poveća prokrvljenost, tonizira, što rezultira svježim i odmornim izgledom. Maske od gline, kao i svi oblici prirodne kozmetike, imaju svoje stupnjevanje.

Ovdje ćemo navesti najjednostavniju izradu maske od gline s najosnovnijim materijalima koju možete izraditi i u kućnoj radinosti.

Razlikujemo zelenu, bijelu, roza, crvenu, žutu, smeđu i crnu glinu. Glina je u principu zemlja, osušena vrsta zemlje s nekog posebnog mjesta gdje je karakterističan kemijski omjer koji joj daje boju, ali i svojstva djelovanja.

Pretpostavimo da ste nabavili zelenu glinu, nju je najjednostavnije nabaviti, a i najbolja je za neku širu primjenu. Ja osobno koristim zelenu glinu Argital jer nije ni svaka glina dobra.

Postoje razlike između ventilirane i neventilirane gline. Ventilirana ima puno sitnije čestice, puno je finija. To ujedno znači da će se u kožu otpustiti više minerala, ali i da će se više “zavući” u kožu pa će je biti teže isprati. Da ju niste dovoljno isprali, znat ćete po tome što će vas koža nakon upotrebe maske od gline jako zatezati. Zato lice isperite u više navrata prvo vodom, a onda nekim prirodnim mlijekom za lice ili kakvim baznim uljem (npr. uljem sjemenki grožđa).

Kako napraviti masku od gline?

Prvo uzmete 1 – 2 male žlice nekog kvalitetnog baznog ulja (koštice marelice, jojoba, badem, lješnjak i sl.) i u njega ukapate 3 kapi eteričnog ulja (ona se tope samo u baznim uljima ili u čistom alkoholu, nemojte ih naknadno dodavati u već zamućenu kompaktnu masu maske).

Izbor eteričnog ulja ovisi o stanju vaše kože i o onome što želite postići, u proljeće će biti korisno ulje sjemena mrkve koje će djelovati na brže tamnjenje kože, protiv bora i dignuti imunitet kože.

Drugi izbor je ružmarin kemotip verbenon koji djeluje izrazito dobro na tonus kože, anti-age, diže imunitet kože, pojačava joj cirkulaciju itd. Ako želite nešto još specifičnije za kožu lica, ali i egzotičnije (i po cijeni), onda uzmite ružu, neroli, smilje, bušin, tanacetum, kamilicu, tamjanovac.

Dakle, eterično ulje izmiješamo u baznom ulju i tek tad dodamo u posudu u koju smo prethodno stavili 2 velike prevršene žlice gline. Glinu i sve što radimo s njom radimo isključivo plastičnom, drvenom ili staklenom žlicom zato što ona u dodiru s metalom mijenja kemijska svojstva i takva maska može izazvati teški osip na licu (dokazano!).

Lagano miješamo i dodajemo malo po malo hidrolat koji opet ovisi o potrebama “dotične“ kože. Hidrolat od ruže i nerolija bi bio univerzalan za žensko lice (i dušu), ako želimo anti-age efekt, dodajemo hidrolat smilja i bušina, koža koja treba smirenje tražit će hidrolat kamilice, a pomoći će i hidrolat lavande.

Dakle, dodajemo hidrolat i miješamo dok ne dobijemo gustoću (kupovne) paste za zube. Na kraju dodamo ½ – 1 žličice biljnog glicerola (kupimo ga u ljekarni).

Pripremljenu masku nanosimo 1 – 2x tjedno u sloju od 2 – 3 mm na cijelo lice izbjegavajući područje oko očiju i usana.  Ostavimo ju da se potpuno posuši te višekratno dobro isperemo mlakom vodom i nježnim prirodnim sredstvom za čišćenje. Masku čuvamo u frižideru u zatvorenoj posudici.

Učinak je vidljiv već nakon prvog nanošenja. Nakon što smo isprali masku s lica, nanosimo kakvu potpuno prirodnu kremu.

Prirodne kreme za lice

Prirodne kreme za lice u bilo kojem stupnju je puno teže napraviti nego masku od gline i zaista zahtjeva prethodnu edukaciju iz fitokemije eteričnih ulja, ali to ne znači da ne možemo reći nešto o njima.

Sastav prirodnih krema  je različit, zavisno od individualnih potreba. Svima treba biti zajednička činjenica da su 100% prirodne, uvijek rađene rukom i svježe te izrađene od nerafiniranih hladnoprešanih ulja, hidrolata i najkvalitetnijih eteričnih ulja.

Detaljnu izradu i filozofiju koja stoji iza izrade individualne prirodne hidratantne kreme možete naučiti na raznim radionicama.

Krema se nanosi na netom očišćeno lice još vlažno od vode i nježno umasirava u lice, dostatna je veličina zrna graška. Mijenom godišnjih doba i  nadohranom kože kvalitetnim kremama količina se smanjuje do količine zrna riže.

Bitno je naglasiti da je potrebno kreme (i maske) nanositi i na vrat jer može nastati prevelika razlika u kvaliteti i strukturi kože u odnosu na lice. Ako se iz upotrebe izbace svi kemijski (komercijalni) preparati i koristi se samo 100% prirodna kozmetika, dolazi do velikog poboljšanja kvalitete i izgleda kože za otprilike 1 mjesec.

Svi prirodni preparati trebaju se čuvati na hladnom i mračnom mjestu. To pogotovo vrijedi za kreme koje su spoj lipofilne (uljne) i hidrofilne (vodene) faze i kao takve su vrlo osjetljive na temperature pa ih treba čuvati u frižideru. Ovakve kreme uvijek treba uzimati čistim prstima, a rok trajanja je 1 – 3 mjeseca.

Članak uređen:

Saznajte više o zelenoj glini u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: maska od gline, zelena glina recepti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Osnove prirodne kozmetike – maska od gline i prirodne kreme

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Super članak… ja osobno koristim gotovu glinenu masku od tajnagline.hr i jako sam zadovoljna…