Kako očistiti četku za kosu?

ciscenje cetke

Imati lijepu i meku kosu u današnjem je društvu poželjno i moderno. To su osobine kose zbog kojih kupujemo sve one proizvode, te dajamo novac za tretmane koji bi nam trebali omogućiti kosu iz reklame.

Pritisak da budemo savršeni, potrebno je shvatiti kao nerealan cilj. Na taj ćemo način lakše prihvatiti i voljeti vlastito tijelo. Jedino čemu bismo trebali težiti je postizanje i održavanje zdravlja tijela. Uz to povezano, zdravlje kose jednostavno je ostvariti. Osnovna stvar koja nas vodi do dobrog stanja naše “grive” su – čisti češalj i četka za kosu.

Zasigurno ne obraćate dovoljno pozornosti na svoju četku, možda ju ni ne koristite. Ako imate dužu kosu preporučljivo je da to počnete činiti. Uz to, poželjno je koristiti drvenu.

Zašto koristiti drvenu četku i češalj?

 • Plastične četke i češljevi više će čupati kosu te ju “trgati”.
 • Drvene četke mast s tjemena šire cijelom duljinom lasi, za razliku od plastičnih koje ne upijaju masti kose, te ju ni ne rasprostranjuju ravnomjerno. Češljanjem drvenom četkom hidratizirate pramenove i odmašćujete tjeme.
 • Drvene četke bolje su za okoliš. Svi smo dobro upoznati s činjenicom onečišćenja okoliša, a pogotovo onečišćenja uzrokovanog ne odlaganjem plastike na pravilna mjesta (pravilne kontejnere).
 • Drvene četke i češljevi pružaju tjemenu ugodnu masažu.
drveni-cesalj

Kako održavati svoju četku „zdravom“ za kosu?

Naravno da ne želite da se u četki koju koristite nakuplja prašina, stara kosa, grinje i ostale stvari na čiju pomisao napravimo neugodnu grimasu. Još manje želite te iste stvari u svojoj svježe opranoj kosi!

Slijede savjeti i načini koji će vam pomoći da svoju četku i češalj održavate urednima.

 1. Prva stvar koju želite napraviti je odstraniti zapetljanu kosu i stare dlake te klupko “otpalog krzna” ukloniti s četke. Ovo možete učiniti uz pomoć čačkalice, škara, igle ili pribadače.
 2. Namočite četku i češalj u toploj vodi koja curi. Ovaj će korak omekšati sve što je ostalo na vašoj četki.
 3. Na čekinje četke stavite šampon, ovo će očistiti mast kose koja se nakupila, te očistiti samu četku.
 4. Nježno očistite čekinje četke češljem. Za najbolje rezultate češalj povlačite samo u jednom smjeru, vadeći kosu između čekinja svakim pokretom.
 5. Nastavite nježno čistiti četku, dok nju i češalj držite pod toplom vodom koja teče. Sve dok sva kosa i sapunica nisu uklonjeni. Ako sapunica nestane prije nego ste u potpunosti odstranili dlake, ponovite proces. Također, budite nježni s čekinjama četke kako ne bi popucale ili se oštetile.
 6. Osušite četke i češalj na suhom ručniku.
sisanje-kose

Ostale metode

1. Namačite svoju četku!

Češljeve i četke možete očistiti tako da ih položite u vodu (šalicu vode) u koju ste prethodno stavili šampon. Također, možete zamijeniti šalicu vode šalicom bijelog octa, koji će odstraniti masnoću. Nakon toga isperite i osušite.2

2. Koristite stare četkice za zube

Kako biste očistili četke, koristite stare četkice za zube uz korištenje blagog sapuna ili šampona. Ovo je jednostavan način čišćenja češlja, ali preporučujemo da imate spremnu novu četkicu za zube u blizini. Ako su obje jednake, obilježite ih kako ne bi došlo do zabune!

Članak uređen:

Saznajte više o kosi u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cetka za ciscfnje kose, čišćenje četki za kosu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako očistiti četku za kosu?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.