Vodič kroz sastojke u kozmetici: kako razlikovati štetne i korisne sastojke?

Sastojci u kozmetici

Silikoni u kozmetici

Najlakše prepoznatljivi jer završavaju na -cone ili -oxane. Koriste se u raznim kremama, serumima i uljima za kosu, šamponima te regeneratorima.

  • Dimethicone
  • Cyclomethicone
  • Cyclopentasiloxane

Silikoni su sintetički proizvedeni sastojci koji štite kožu od vanjskih utjecaja, ne začepljuju pore i poboljšavaju teksturu proizvoda. Nažalost, nemaju nikakvo pozitivno djelovanje za kožu, a u proizvodima za njegu kose otežavaju kosu i uzrokuju nakupljanje proizvoda.

Negativno djelovanje se manifestira time da silikoni “sjede” na koži i možda daju ljepši izgled, ali dugoročno uzrokuju štetu jer je koža/kosa ispod njih i dalje suha te ne dobiva hranjive tvari.

AHA/BHA kiseline

Ove kiseline dobivaju se iz prirodnih izvora (mlijeko, citrusi i biljke), ali većina kiselina koje se koriste u kozmetici sintetički su proizvedene. Primarno djelovanje je da potiču obnovu stanica kože te posvjetljuju kožu, a mogu se primjeniti i na poblematičnu kožu, tj. akne.

  • Alfa hidroksi kiseline – AHA (glycolic acid, lactic acid)
  • Beta hidroksi kiselina – BHA (salicylic acid)

AHA kiseline smatraju se odličnim sastojcima za njegu kože te se u kozmetici uglavnom koriste glikolna i laktična kiselina jer su se pokazale najstabilnijima za topikalno nanošenje. Ove kiseline pomažu kod prvih znakova starenja, suhe kože i neuravnoteženog tena.

BHA kiselina, poznata pod nazivom salicilna kiselina, potiče obnovu i uklanja odumrle stanice kože, pomaže kod akni i mitesera te hidratizira kožu. Rezultat je mlađi i ljepši izgled kože.

Uz korištenje AHA i BHA kiselina na koži, obavezno je korištenje SPF zaštite (minimalno faktor 20) jer kiseline uzrokuju osjetljivost kože na sunce. Također, moguće su iritacije i oštećenja kod veoma osjetljive kože.

UV zaštita

UV zaštitu omogućuju fizički i kemijski blokatori, a nalaze se u svim proizvodima za koje se tvrdi da osiguravaju SPF zaštitu, poput krema za sunčanje, losiona, pudera za lice te BB i CC krema.

  • Mexory (UVA)
  • Avobenzone (UVA)
  • Oxybenzone (UVA)
  • Benzophenone (UVA)
  • Titanium dioxide (UVA i UVB)
  • Zinc oxide (UVA i UVB)

UVA zaštitu omogućavaju prethodno navedeni kemijski UV filteri koji blokiraju prodiranje UV zraka. Upravo zbog toga što su kemijski filteri, koža ih apsorbira i oni ulaze u organizam. Poznato je da uzrokuju iritacije, alergijske reakcije i ekceme. Postoji mnogo sinonima ovih blokatora, a neki od njih su: Benzoyl, Diphenylmethanone, A-oxoditane, Parsol 1789, Eusolex 9020, Escalol 517..

UVB zaštitu (i UVA) omogućuju titanium dioxide i zinc oxide koji su fizički blokatori. Naime, fizički blokatori ne bi trebali ulaziti u organizam, no većina proizvođača ove sastojke koristi u nano obliku. Nano čestice mogu prodrijeti u kožu i dugoročno uzrokuju štetne posljedice, stoga je preporučljivo birati proizvode koji koriste cinkov oksid koji nije u nano obliku.

Titanium dioxide je potencijalno kancerogen te ga se preporučuje u potpunosti izbjegavati, a može se pronaći u proizvodima dekorativne kozmetike u prahu (puder, sjenila i sl.), mineralnoj kozmetici i proizvodima za sunčanje.

Sastojci u kozmetici

Sastojci kozmetike u prahu

Kozmetika u prahu podrazumijeva baby puder, dekorativnu kozmetiku, puder za tijelo (poput onog sa šljokicama) i sl. Ovakva kozmetika sastoji se od popunjujućih sastojaka, tvari koje daju boju, konzervansa te povezujućih sastojaka.

Popunjujući sastojci

  • Talc (Talcum powder)
  • Mica
  • Silica (Silica spheres)

Talc prah je zapravo magnezijev silikat koji u tragovima može sadržavati aluminijev silikat. Dodaje se proizvodima kako bi apsorbirao vlagu, zagladio i spriječio nakupljanje proizvoda u porama/linijama lica. Preporučuje ga se izbjegavati jer može sadržavati karcinogene azbeste (zabranjene u preko 50 država). Čak i talk bez azbesta predstavlja opasnost za zdravlje.

Mica je prirodan mineral u prahu te ima široku primjenu: od dekorativne kozmetike do popunjavanja cementa i asfalta. Sigurna je za korištenje u kozmetičkim proizvodima, dok za radnike u tvornicama predstavlja opasnost od iritacija zbog inhalacije.

Silica se prirodno pojavljuje u glini, kamenu pješčaru i granitu, a poznata je i pod nazivom silikon dioksid. Zbog lakog upijanja znoja i ulja, koristi se u raznim proizvodima dekorativne kozmetike. Omogućuje bolje prianjanje proizvoda te ugušćuje formulacije losiona i krema. Silica koja se koristi u kozmetici (hydrated silica) u potpunosti je sigurna za korištenje, dok su respriratorne smetnje povezane jedino s kristalnim oblikom silice (crystalline silica).

Sastojci koji daju boju

  • Aluminum powder
  • Bismuth oxychloride
  • Iron Oxide
  • D&C i FD&C

Aluminij u prahu najčešće se koristi u dezodoransima i smatra se neurotoksičnom supstancom te ga nije preporučljivo koristiti. Kada se dodaje u kozmetičke proizvode u prahu, poboljšava izgled boje (pigmenta).

Bismuth oxychloride nastaje kao produkt prerade bakra i olova, a dodaje se kozmetičkim proizvodima kako bi povećao sjaj i spriječio lijepljenje pigmenata na kožu. Može uzrokovati iritacije kože i preporučuje ga se izbjegavati.

Iron Oxide označava željezove okside koji se u dekorativnoj kozmetici koriste za bojenje (npr. crvena, žuta i crna boja). Ovi se pigmenti često koriste za postizanje tonova u puderima za lice i sintetički su proizvedeni. Smatraju se sigurnima za topikalno nanošenje.

D&C i FD&C slijedi ime boje ili broj, a ove sintetičke supstance čak mogu biti kancerogene u velikim dozama. S time da se u kozmetici koriste u vrlo malim postotcima, smatraju se sigurnima. Većina zagovaratelja prirodne kozmetike potiče izbjegavanje ovakvih sastojaka jer ne pružaju koristi za njegu kože te mogu uzrokovati negativne posljedice na osjetljivoj koži.

Povezujući sastojci

  • Zinc stearate
  • Magnesium myristate
  • Silikoni (pogledajte u kategoriji o silikonima)

Zinc stearate predstavlja cinkovu sol stearinske kiseline, a koristi se za povezivanje suhih sastojaka dekorativne kozmetike, poboljšanje teksture proizvoda i kako bi spriječio nakupljanje proizvoda u porama/linijama lica. Često se kombinira s cinkovim oksidom (više u kategoriji o UV zaštiti), a može uzrokovati iritacije te se smatra potencijalno štetnim za zdravlje.

Magnesium myristate je mineral koji se koristi za povezivanje i omekšavanje proizvoda, zbog apsorpcijskih i adhezijskih svojstava, otpornosti na trljanje i sl. Koristi se i zbog ekonomičnosti te je odobren za korištenje u kozmetičke svrhe. Nije dokazano nikakvo štetno djelovanje ovog minerala.

Vodič kroz sastojke u kozmetici:

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2 3

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: titanium dioxide u kozmetici, benzoic acid u kozmetici, silica u kozmetici, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vodič kroz sastojke u kozmetici: kako razlikovati štetne i korisne sastojke?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.