Vodič kroz sastojke u kozmetici: kako razlikovati štetne i korisne sastojke?

Sastojci u kozmetici

Vitamini i antioksidansi u kozmetici

Vitamini su izuzetno cijenjeni u kozmetici, a većina ih služi i kao antioksidansi. Koriste se u kremama i serumima za lice te drugim proizvodima za njegu kože.

  • Vitamin A (Retinol)
  • Vitamin E (Tocopherol)
  • Vitamin C (Askorbinska kiselina)
  • Vitamin B5 (Pantenol)
  • Resveratrol i zeleni čaj

Vitamin A poznatiji je pod imenom retinol. Ovaj sastojak je multifunkcionalan jer obnavlja kožu, zaglađuje bore i učvršćuje kožu, a posjeduje iznimno antioksidativno djelovanje. Koristi se u kremama, serumima i losionima za njegu kože, dok je pakiranje proizvoda koji sadrži retinol iznimno važno. Pakiranje ne smije biti prozirno niti dopuštati ulazak zraka jer svjetlost i zrak uvelike oslabljuju djelovanje.

Vitamin E na deklaraciji često nosi naziv tocopherol, a posjeduje jako antioksidativno i obnavljajuće djelovanje. Prirodno se nalazi u našoj koži, no djelovanjem sunca i slobodnih radikala se njegova razina smanjuje. Poželjno je koristiti sve proizvode s ovim vitaminom, a može poslužiti i za produljenje roka trajanja prirodne kozmetike.

Vitamin C, poznat i pod nazivom askorbinska kiselina posjeduje mnogo povoljnih djelovanja na kožu. Koristi se za posvjetljivanje i obnavljanje kože, uravnoteženje tena te zaštitu od slobodnih radikala i vanjskih stresora. Uz korištenje vitamina C obvezna je UV zaštita, dok je potrebno paziti na pakiranje kao i u slučaju s vitaminom A.

Pro-vitamin B5 naziva se još i pantenol. Ovaj vitamin koristi se u mnogim proizvodima za njegu kože i kose zbog svoje svestranosti. Lako se povezuje s raznim sastojcima, a služi za održavanje zdrave razine vlage u koži. Proljepšava izgled i teksturu kože.

Uz prethodno navedene vitamine, odlični antioksidansi su također resveratrol (nalazi se u crvenom grožđu i vinu) te zeleni čaj. Topikalno nanošene oba sastojka zaštitit će kožu i potaknuti obnavljanje, a mogu se pronaći u kremama i serumima za njegu kože.

Emulgatori u kozmetici

Emulgatori služe za povezivanje sastojaka koji se inače sami ne mogu povezati (poput ulja i vode) kako bi se dobila konzistentna formula te osigurala stabilnost proizvoda. Nalaze se u svim proizvodima koji miješaju nepovezive sastojke (kreme, losioni, šamponi, regeneratori).

  • Glyceryl stearate
  • PEG-100 stearate
  • Stearyl alcohol
  • Cetyl alcohol
  • Cetearyl Alcohol
  • Steareth
  • Cetyl/PEG/PPG 10 dimethicone
  • Stearic acid

Glyceryl stearate dobiva se iz palminih koštica te biljnih ulja, a prirodno ga ima u našem tijelu. Koristi se za stabilnost kozmetičkih proizvoda i da bi spriječio isparavanje vode iz proizvoda te kao njegujući sastojak. Smatra se sigurnim za nanošenje na kožu.

PEG-100 stearate nastaje povezivanjem biljnih ulja sa stearinskom kiselinom, a može biti i sintetički polimer. Koristi se kao emulgator i njegujući sastojak, neće uzrokovati iritacije na koži i smatra se sigurnim. Potreban je oprez kod nanošenja na oštećenu/nadraženu kožu.

Stearyl alcohol je sastojak bijele boje i krute/voskaste konzistencije s blagim mirisom. Osim kao emulgator, koristi se da bi spriječio nastanak pjene prilikom mućkanja proizvoda i proljepšava izgled kože zbog “podmazujućeg” djelovanja. Ne smatra se štetnim.

Cetyl alcohol nastaje kao produkt naftne industrije ili se dobiva iz biljaka. Također je bijele boje i voskaste teksture, a služi kao emulgator te za zgušnjavanje proizvoda. Krivo je uspoređivati ga s alkoholom (koji isušuje kožu) jer ima upravo suprotno, njegujuće djelovanje.

Cetearyl Alcohol nastaje miješanjem stearyl i cetyl alkohola, a služi kao emulgator, tvar za pjenjenje (sufraktant) i kao stabilizator. Postoji zabrinutost od štetnog djelovanja na ljudski organizam i okoliš.

Steareth (steareth-2, steareth-4, steareth-6) sastojci u kozmetičkim proizvodima su sintetički emulgatori, a pokazalo se da mogu uzrokovati blage iritacije. Također su bijele boje i voskaste teksture.

Cetyl/PEG/PPG 10 dimethicone je sintetička kemikalija (silikon) koja služi za njegu kože i stvaranje emulzija kod proizvoda veoma svijetle (bijele) boje. Iako se koristi za njegu kože, silikone je u kozmetici poželjno izbjegavati zbog mogućeg štetnog djelovanja na kožu i kosu.

Stearic acid ili stearinska kiselina je emulgator i masna kiselina koja se nalazi u biljnim (npr. kakao maslac) i životinjskim derivatima. Nalazi se u prirodnim sapunima napravljenim od biljnog ulja i generalno je sigurna za kozmetičke proizvode. S druge strane, postoje istraživanja koja su povezala ovu kiselinu s negativnim djelovanjem na naš organizam.

Sastojci u kozmetici

Mirisi (fragrance) u kozmetici

Najkontroverzniji sastojak kozmetičkih proizvoda je upravo miris čije se komponente ne navode kako bi “zaštitile” mirisnu formulaciju tvrtke. Na deklaraciji su većinom navedeni ovi nazivi:

  • Fragrance
  • Perfume
  • Essential oil blend
  • Aroma
  • Parfum
  • Linalool
  • Limonene

Nažalost, pod ovim nazivima se mogu skrivati brojni kemijski spojevi koji su štetni za organizam, a posebno su ugrožene trudnice i dojenčad. Preporučuje se izbjegavanje svih proizvoda kod kojih miris nije detaljnije pojašnjen jer su ovi sastojci povezani s kancerogenim djelovanjem i ometanjem rada endokrinog sustava kod oba spola.

Linalool je mirisni sastojak lavande i korijandra, no može izazvati jake kožne iritacije.

Limonene je također mirisni sastojak koji se prirodno nalazi u kori citrusa te je siguran za korištenje. Kada se izlaže sunčevoj svjetlosti i zraku, limonene se degradira te može uzrokovati respiratorne i kožne iritacije.

Sufraktanti (tvari za pjenjenje)

Najpoznatiji u kozmetičkim proizvodima za čišćenje kose, lica i tijela te u svim proizvodima koji se pjene.

  • Sodium lauryl sulfate (SLS)
  • Ammonium laureth sulfate (ALS)
  • Sodium laureth sulfate (SLES)
  • Cetearyl alcohol

Sodium lauryl sulfate (SLS) je najčešće korišten sastojak za pjenjenje proizvoda poput šampona, gelova za tuširanje, proizvoda za čišćenje lica i sl. Označen je kao srednje opasan sastojak, a dokazano isušuje te iritira kožu. Preporučljivo ga je izbjegavati.

Ammonium laureth sulfate je sličan sastojak SLS-u s istim posljedicama.

Sodium laureth sulfate je također sličan sastojak SLS-u, ali je žute boje i uzrokuje jače pjenjenje. SLES smatra se manje iritirajućim, no rizici su podjednaki.

Unatoč popularnim uvjerenjima, SLS i SLES nisu dokazano kancerogeni, no mogu biti u kombinaciji s nekim sastojcima (npr. ethylene oxide ili 1, 4-dioxane).

Više o Cetearyl acoholu pročitajte u kategoriji o emulgatorima u kozmetici.

Vodič kroz sastojke u kozmetici:

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2 3

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: titanium dioxide u kozmetici, benzoic acid u kozmetici, silica u kozmetici, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vodič kroz sastojke u kozmetici: kako razlikovati štetne i korisne sastojke?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.