Urea u kozmetici – dobrobiti i zašto se koristi?

urea-krema

Urea je humenktans, odnosno tvar koja na sebe veže vodu. Našla je svoju široku primjenu u kozmetici zato što opskrbljuje kožu vlagom i sprječava isušivanje. Urea omekšava kožu, održava poželjnu razinu vlage u koži i poboljšava njenu elastičnost. Samim time, urea sprječava prijevremeno starenje i pojavu bora jer one nastaju na suhoj i nedovoljno njegovanoj koži.

Urea također povoljno djeluje na oštećenja kože i zacjeljivanje rana, a preporučuje se koristiti kozmetičke proizvode s ureom kod raznih stanja kože koja uzrokuju suhu i prhutavu kožu.

Urea u ljudskom tijelu

Urea je sastavni dio urina te nastaje kao završni proizvod metabolizma bjelančevina. Odgovorna je za proces reapsorpcije vode i za izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Svakodnevnom razgradnjom proteina nastaje i do 30 grama uree koja se zatim putem mokraće izbacuje iz organizma.

Zdrava koža uglavnom sadrži 28 mikrograma uree po četvornom centimetru. Dehidrirana i suha koža sadržava do 50% manje, a koža onih koji boluju od dermatitisa i do 80% manje uree. Sukladno tome, smanjena količina uree dovodi do slabijeg povezivanja vode unutar stanica i samim time do grube, iziritirane i napete kože.

urea-koza

Važno je znati da se urea iz urina ne koristi u kozmetici već je za tu svrhu sintetički proizvedena.

Dobrobiti uree za kožu

  • Poboljšava zaštitnu barijeru kože.
  • Ubrzava proces obnavljanja stanica.
  • Pomaže ukloniti odumrle stanice kože.
  • Može pružiti efekt lokalnog anestetika kod upaljene kože.
  • Pomaže vratiti i zadržati vlažnost kože.
  • Higroskopnost – svojstvo zadržavanja i upijanja vode.

Urea se zbog svih svojih blagodati koristi u raznim kozmetičkim proizvodima. Zbog hidratantnih svojstava poželjna je u kremama za lice, ruke, te za njegu suhih i ispucalih stopala. Kada se koristi u proizvodima za njegu kože lica, urea povećava udio vode u gornjim slojevima kože čineći kožu elastičnijom i sprječavajući stvaranje bora.

Razlika između štetnih i sigurnih oblika uree

Sintetički dobivena urea koja se koristi u kozmetičkim proizvodima naziva se još i hidroksietil urea. Zabunom se ovaj sastojak često zna spominjati na listama štetnih sastojaka u kozmetici, no to je pogrešna informacija.

Hidroksietil urea, odnosno urea korištena u kremama, losionima i balzamima u potpunosti je sigurna za korištenje u kozmetici.

Postoje još dva oblika uree koji su štetni i koriste se kao prezervativi u kozmetici. Njihovi nazivi su diazolidinyl i imidazolidinyl urea. Ova dva sastojka su antibakterijski  prezervativi koji služe da bi stabilizirali proizvod i spriječili njegovo kvarenje, a tijekom duljeg vremena ispuštaju male količine formaldehida.

Kako biste izbjegli štetne sastojke, obratite pozornost na popis sastojaka na poleđini proizvoda.

Članak uređen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Saznajte više o suhoj koži u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.14 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: urea u kozmetici, urea krema, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Urea u kozmetici – dobrobiti i zašto se koristi?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Sa ureom sam se upoznala pred nekoliko godina,ali mi je i dalje obavezni i sastavni dio torbice. U svakom poslu ruke su mi glavni alat koji često moram prati i dezinficirati što je dovelo do vrlo lošeg stanja ruku.Koža se počela perutati i biti vrlo suha.Probala sam svakakve kereme s uljima,masne i teške…Čitajući o dobrobitima uree,kupila sam najpovoljniju kremu u drogeriji i ugodno se iznenadila.Već nakon 1 nanošenja koža je bila u boljem stanju.Preporucam svima da probaju.