Glicerin u kozmetici – zašto i kako se koristi?

glicerin

Glicerin, poznat još i pod nazivom biljni glicerol je koristan sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodima. Služi za zaštitu od vanjskih utjecaja i očuvanje lijepog i zdravog izgleda kože. Nalazimo ga u proizvodima namijenjenim suhoj koži jer je humektans (privlači vodu iz okoline i donjih slojeva kože) i zbog toga pomaže nadoknaditi izgubljenu vlagu.

Nalazimo ga u svim lipidima (mastima), bilo životinjskog ili biljnog porijekla, a može ga se i sintetički proizvesti. Zbog toga je za korištenje najbolje tražiti biljni glicerin koji se danas može kupiti u većini ljekarni. Također, prirodno ga se može naći u koži te ga je, poput kolagena, potrebno nadoknaditi ukoliko nam ga nedostaje.

Kosa također može iskoristiti blagodati glicerina jer će i nju štititi od vanjskih utjecaja. Posebno je korisna zaštita od topline prilikom stiliziranja vrućim alatima poput uvijača ili pegle za kosu. Uz zaštitu, glicerin sprječava prijevremeno pucanje kose, povećavajući udio vlage, a samim time i elastičnost vlasi.

Zbog nedostatka glicerina dolazi do prijevremenog starenja kože te se preporučuje koristiti proizvode s malom koncentracijom glicerina u sastavu. Optimalna koncentracija predstavlja do 10% glicerina u odnosu na druge sastojke, no većinom se radi o nižem postotku.

glicerin teglica

Glicerin je prozirna tekućina guste teksture, a čisti glicerin je i pomalo ljepljiv na dodir. Naravno, u kombinaciji s ostalim sastojcima, njegova se ljepljivost neće primijetiti. Također, glicerin pomaže spriječiti zadebljanje kože, a hidratantnim svojstvima povećava elastičnost i mogućnost zacjeljivanja kože.

Ovaj odličan sastojak zapravo je neophodan u svakodnevnoj njezi kože, stoga vam preporučujemo da nekada pročitate sastojke omiljenih krema ili proizvoda za njegu kože te potražite one koje sadrže glicerin.

Možete ga dodavati u svoje domaće kreme, losione i ulja za njegu, dok je par kapi glicerina u toniku za lice prava poslastica za kožu.

Oprez

Važno je napomenuti kako sam po sebi, glicerin može biti štetan za kožu, čisti glicerin može čak uzrokovati i plikove. Upravo zbog toga što je humektans, glicerin će privlačiti vodu iz donjih slojeva kože u one površinske, preko kojih se vlaga mnogo lakše gubi. Glicerin je zbog toga potrebno uvijek koristiti u kombinaciji s drugim sastojcima, a posebice uljima.

Članak uređen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Saznajte više o njezi lica u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

3.57 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: glicerin, što je glicerin, glicerin u kozmetici, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Glicerin u kozmetici – zašto i kako se koristi?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.