Je li vašoj kozmetici istekao rok trajanja?

kozmetika

Svaka žena koju poznajemo ima gomile make-upa na svojim policama ili u kozmetičkim torbicama koje samo „ponekad“ koristi. U prijevodu – nikada ne koristi, ali čuva za slučaj da konačno nauči kako se pravilno koristiti njima. Iako se teško odričemo bilo koje kozmetike u koju smo uložile novac, ne smijemo zaboraviti da i ona ima svoj rok trajanja.

Oftalmolozi i dermatolozi upozoravaju da korištenje make-upa kojem je istekao rok trajanja može uzrokovati iritacije, upale i bakterijske infekcije, pogotovo ako ga dijelite s prijateljicama. Naravno, svaka žena ima drugačiji tip kože i osjetljivija koža će brže i jače reagirati na „pokvarenu“ kozmetiku.

Kako bismo umanjile mogućnost pojave nuspojava, poželjno je usvojiti ovih nekoliko navika:

 1. Kozmetiku uvijek odlagati čvrsto zatvorenu na tamnom, suhom i hladnom mjestu.
 2. Oprati ruke prije svakog korištenja i upotrebe make-upa.
 3. Spužvice i kistovi se moraju redovito održavati čistima (prati ih sapunom i vrućom vodom).
 4. Ne dijeliti kozmetiku s prijateljicama i ne nanositi direktno na kožu testere u trgovinama.
 5. I naravno, najbolji pokazatelj isteka vijeka trajanja je svaka promjene boje, teksture i mirisa, nastajanja grudica ili kapljica ulja na površini. U tom slučaju, vrijeme je da se proizvod baci.

U nastavku donosimo okvirne preporuke o roku trajanja za pojedine proizvode kako biste lakše procijenili u kakvom je stanju vaša kozmetika.

 • Tekući puder i korektor – preporučeno vrijeme upotrebe je 12 mjeseci. Ako su se komponente počele razdvajati i nije moguće ujednačeno nanošenje na lice, proizvodu je istekao rok trajanja. Šteti im direktna Sunčeva svjetlost.
 • Puder u kamenu ili prahu – preporučeno vrijeme upotrebe je 2 do 3 godine. Spužvice i četke uvijek održavajte čistima kako bi se spriječilo prenošenje bakterija.
 • Maskara – preporučeno vrijeme upotrebe nakon prvog otvaranja je 3 do 6 mjeseci. Uvijek ju čvrsto zatvorite i nemojte ju umakati nekoliko puta zaredom jer tako ubacujete zrak koji ju isušuje i omogućuje stvaranje bakterija.
 • Sjenilo – sjenila u prahu traju do 3 godine i imaju duži vijek trajanja od kremastih koje bi prema preporuci trebalo mijenjati svakih 6 mjeseci do godinu dana.
 • Olovka za oči ili usne – preporučeno vrijeme upotrebe je do 3 godine. Poželjno je nakon svakog nanošenja našiljiti olovku.
 • Ruževi i sjajila – preporučeno vrijeme upotrebe je do 2 godine, a korištenjem kistića za nanošenje produžujemo vijek trajanja.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Je li vašoj kozmetici istekao rok trajanja?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.