Je li vašoj kozmetici istekao rok trajanja?

kozmetika

Svaka žena koju poznajemo ima gomile make-upa na svojim policama ili u kozmetičkim torbicama koje samo „ponekad“ koristi. U prijevodu – nikada ne koristi, ali čuva za slučaj da konačno nauči kako se pravilno koristiti njima. Iako se teško odričemo bilo koje kozmetike u koju smo uložile novac, ne smijemo zaboraviti da i ona ima svoj rok trajanja.

Oftalmolozi i dermatolozi upozoravaju da korištenje make-upa kojem je istekao rok trajanja može uzrokovati iritacije, upale i bakterijske infekcije, pogotovo ako ga dijelite s prijateljicama. Naravno, svaka žena ima drugačiji tip kože i osjetljivija koža će brže i jače reagirati na „pokvarenu“ kozmetiku.

Kako bismo umanjile mogućnost pojave nuspojava, poželjno je usvojiti ovih nekoliko navika:

 1. Kozmetiku uvijek odlagati čvrsto zatvorenu na tamnom, suhom i hladnom mjestu.
 2. Oprati ruke prije svakog korištenja i upotrebe make-upa.
 3. Spužvice i kistovi se moraju redovito održavati čistima (prati ih sapunom i vrućom vodom).
 4. Ne dijeliti kozmetiku s prijateljicama i ne nanositi direktno na kožu testere u trgovinama.
 5. I naravno, najbolji pokazatelj isteka vijeka trajanja je svaka promjene boje, teksture i mirisa, nastajanja grudica ili kapljica ulja na površini. U tom slučaju, vrijeme je da se proizvod baci.

U nastavku donosimo okvirne preporuke o roku trajanja za pojedine proizvode kako biste lakše procijenili u kakvom je stanju vaša kozmetika.

 • Tekući puder i korektor – preporučeno vrijeme upotrebe je 12 mjeseci. Ako su se komponente počele razdvajati i nije moguće ujednačeno nanošenje na lice, proizvodu je istekao rok trajanja. Šteti im direktna Sunčeva svjetlost.
 • Puder u kamenu ili prahu – preporučeno vrijeme upotrebe je 2 do 3 godine. Spužvice i četke uvijek održavajte čistima kako bi se spriječilo prenošenje bakterija.
 • Maskara – preporučeno vrijeme upotrebe nakon prvog otvaranja je 3 do 6 mjeseci. Uvijek ju čvrsto zatvorite i nemojte ju umakati nekoliko puta zaredom jer tako ubacujete zrak koji ju isušuje i omogućuje stvaranje bakterija.
 • Sjenilo – sjenila u prahu traju do 3 godine i imaju duži vijek trajanja od kremastih koje bi prema preporuci trebalo mijenjati svakih 6 mjeseci do godinu dana.
 • Olovka za oči ili usne – preporučeno vrijeme upotrebe je do 3 godine. Poželjno je nakon svakog nanošenja našiljiti olovku.
 • Ruževi i sjajila – preporučeno vrijeme upotrebe je do 2 godine, a korištenjem kistića za nanošenje produžujemo vijek trajanja.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: koristenje kreme nakon isteka roka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Je li vašoj kozmetici istekao rok trajanja?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.