Bugarska ruža – kraljevski tretman za dušu i tijelo

Bugarska ruža

Kako bi se miris nastavio širiti, kralj Jasmin odluči zaprositi djevojku. Putujući jednom prilikom Orijentom, zastao je u Iranu. Tamo je doživio ljubav na prvi pogled. Takvu ljepotu u svom životu još nije vidio! A miris kojim ga je ONA zavela bio je poput najslađeg nektara. Kraljica Ruža je mamila uzdahe gdje god da je prošla. Opjevana je u mnogim pjesmama, postala je dominantni simbol u književnosti i umjetnosti. Simbolizira ljubav, mladost, zadovoljstvo, povjerenje, savršenstvo i besmrtnost. Eterično ulje ruže moguće je dobiti iz vrste Rosa Damascena (damaska ruža, bugarska ruža, turska ruža) te Rosa Centifolia (indijska ruža, marokanska ruža). Eterično ulje ruže na psihu živog bića djeluje čarobno, a to je već primjećeno u domovini kultivirane ruže – Perzija.

Neki izvori tvrde da eterično ulje ruže ima najviše elektromagnetske frekvencije od svih eteričnih ulja, što znači da udahom, dermalnom i općenito aromaterapijskom primjenom, vrlo brzo podiže energiju stanica (organizma), donosi balans psihičkog i fizičkog, stvara harmoniju u cijelom tijelu i energetski djeluje iznimno blagotvorno – ovo djelovanje osobito je vidljivo na organizam žene. Otklanja negativni stress, napetost, tjeskobu i dovodi u zdravi balans energiju čakri.

Farmakologija sugerira eterično ulje ruže u terapiji bronhitisa, frigidnosti, malaksalosti, tahikardija, ginekološih problema, psihičkih tegoba i doživljenih trauma.

Te čarobne kapljice ruže danas se mukotrpno proizvode diljem svijeta, ali se među aromaterapeutima najviše cijeni ljekovitost bugarske ruže, koja raste u srcu Bugarske, podno Stare planine, u poznatoj Dolini ruža u blizini grada Kazanluka. Stimulirajuća, antiseptična, omekšavajuća i hidratizirajuća svojstva čine ovu ružu idealnim izborom za njegu svih tipova kože a osobito tanke, osjetljive, umorne, suhe i zrele.

Serija_Bio_Rose_s_organskim_ruzinim_uljem

Ružina vodica, hidrolat, dobiva se kao nusproizvod proizvodnje ružinog ulja prilikom parne destilacije latica ruže. Hidrolat bugarske ruže prvo nas osvaja svojim mirisom a potom možemo uživati i u neupitnom hidratacijskom djelovanju na kožu lica i tijela – hidrolat ruže koristi se za njegu zrele, dehidrirane i umorne kože. Bogati miris kvalitetnog hidrolata ističe se svojim parfemskim, ženstvenim notama. koje nas lako nose u opuštajuću jutarnju šetnju ružičnjakom, obasjanog ugodnom svjetlošću svježeg proljetnog jutra.

Cvjetnu vodicu ruže svjesni pojedinci okrenuti ka prirodnom rado koriste u tonicima i vodenim fazama krema. Inače, originalne baklave spravljaju se upravo s ružinom vodicom koja daje iznenađujuće finu i egzotičnu aromu nepcu.

Iako je dovoljno tek nekoliko kapi eteričnog ulja bugarske ruže da usavrši bilo koji kozmetički pripravak, nerijetko je hidrolat ruže zamjena za isto eterično ulje, koje je zbog svoje visoke cijene često na novogodišnjem popisu želja. Zbog velike količine svježe ručno ubranih latica ruže (oko 4 tone) koje su potrebne za dobivanjem samo 1 kg dragocjenog eteričnog ulja, ovo je ulje jedno od najskupljih, na što utječe i velika tržišna glad za njim.

Probioticka_serija_Yoghurt_of_Bulgaria_s_ruzinim_uljem

U drevnoj medicini i modernoj aromaterapiji, područja primjene složenog sastava eteričnog ulja ruže gotovo su istovjetna – s 300 do 450 sastavnica, ovo eterično ulje opravdano nosi hvalospjeve zbog svoje ljekovitosti kod brojnih tegoba današnjice – ojsećaji tuge, razočarenja, frustracije, malaksalosti, nesanice i depresije.

Krije li se istina u grčkim mitovima koji govore da je ruža nastala od kapljice Adonisove krvi, ili od Muhamedova znoja kako tvrdi islam, sigurno je samo jedno – ružin cvijet savršeno je djelo prirode, dar svim živim bićima, koje tonizira i iscjeljuje cijeli organizam.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Bugarska ruža – kraljevski tretman za dušu i tijelo

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.