Eterična ulja – najbolji saveznik protiv celulita

eterična ulja

Prirodni lijekovi, eterična ulja i aromaterapija mogu pomoći u smanjenju celulita. Većina nas se slaže da je aromaterapija odlično, možda i najbolje rješenje za kronični stres. No, eterična ulja imaju i mnogo veću snagu i utjecaj. Ne samo da pomažu kod mnogih tegoba, poput glavobolje, tjeskobe, akni i nesanice, već aromaterapija može biti i sjajan saveznik u borbi protiv celulita.

Primjerice, poneka eterična ulja imaju ljekovita svojstva koja pomažu u reguliranju hormona. Druga su sjajna za kožu, a neka imaju i učinkovita diuretička svojstva pa mogu pomoći u borbi protiv zadržavanja vode, problema kojeg mnogi od nas okrivljuju za napuhana bedra.

Donosimo vam kratki pregled o tome što eterična ulja mogu učiniti za vas.

Koja eterična ulja koristiti protiv celulita?

Sljedeća eterična ulja pomažu u poboljšanju vašeg limfnog sustava odvodnje, a time i smanjuju zadržavanje vode te celulit:

 • Ružmarin je poznat zbog svojih osvježavajućih kvaliteta i svojstva pročišćavanja i borbe protiv zadržavanja vode. (Izbjegavajte koristit tijekom trudnoće i ako imate visok krvni tlak.)
 • Slatki komorač ima pročišćavajuće djelovanje i posebno je dobar za pročišćavanje nakon prejedanja hranom. Također je vrlo dobar za borbu protiv zadržavanja vode. Ima lijep miris. (Nemojte koristiti tijekom trudnoće ili ako patite od epilepsije.)
 • Atlas cedrovina – ovo ulje drvenastog mirisa ima diuretičko djelovanje pa može pomoći u ublažavanju zadržavanja tekućine u tijelu i smatra se da poboljšava limfnu drenažu. Također potiče razgradnju masti. (Ne koristite tijekom trudnoće.)
 • Grejp je poznat kao veliki limfni stimulans pa uvelike pomaže kod problema sa zadržavanjem vode. Također djeluje poticajno na žuč pa tako potiče razgradnju masti. Ima osvježavajući miris.
 • Pačuli – ovo egzotično ulje ima jak začinjen miris i poznat je po svojim diuretičkim svojstvima, pa tako pomaže sa zadržavanjem vode.
 • Geranij ima lijep slatki miris. Sjajan je za poticanje cirkulacije, a dobar je i za ublažavanje zadržavanja vode.
 • Čempres  – ovo osvježavajuće ulje je poznato po svojim učincima za reguliranje tjelesne tekućine. Također je vrlo dobro za cirkulaciju.
 • Smreka je dobra za ublažavanje zadržavanja vode, a može biti vrlo osvježavajuća i stimulativna.
 • Ružmarin je stimulativno i energično ulje sa adstrigentnim svojstvima što znači da je koristan u zatezanju kože na nogama i bedrima.
 • Grejp je boga vitaminom C, i dobar je antioksidans tako da je dobar za vašu kožu i pomaže joj u oporavku.
 • Pačuli je ljekovit i potiče rast novih kožnih stanica.
 • Čempres može pomoći u rebalansiranju gubitka tekućine i dobar je za hidratiziranje suhe kože na nogama i bedrima.
 • Slatki komorač ima osvježavajuća svojstva koja mogu pomoći naboranoj koži.

Hormon estrogen je povezan sa celulitom, a određena ulja pomažu u normaliziranju viška razine hormona koja je povezana sa dobivanjem kilograma.

 • Čempres je poznat po svojoj mogućnosti u balansiranju razine hormona.
 • Slatki komorač ima prirodne estrogeni sadržaj koji može imati pozitivne učinke na razinu vašeg estrogena.

Članak uređen:

Saznajte više o celulitu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ulja protiv celulita, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Eterična ulja – najbolji saveznik protiv celulita

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Isitna! Radila sam si body wrap sama kod kuće te sam napravila neku svoju smjesu stimaluriajućeg ulja ( unutra su borovi, čempresi, i sl. dalmatinsko bilje), kave i obične hidratantne kreme. u mjesec dana trčanja, i 2x tjedno radeći body wrap sam uz skroz nepravilnu prehranu izgubila 3,5 cm u bedrima.