Kako eterična ulja djeluju na emocije i psihička stanja?

eterična ulja

Aromaterapijom su se koristili iscjelitelji Kine, Tibeta, Indije i srednjeg Istoka, a na njoj je prije oko 5000 godina, gotovo u potpunosti bila zasnovana medicina staroga Egipta. Kao sastavni dio Ayurvede – drevne indijske medicine – koristi se tisućama godina.

Sam termin „aromaterapija“, skovao je Rene Maurice Gattefosse 1928., a riječ je koristio u smislu terapeutske upotrebe aromatskih supstancija, točnije, esencijalnih ulja. Aromaterapiju su poznavali i Grci i Rimljani te su ju rabili prvenstveno u kozmetici i medicini.

Tijelo, um i duh…

Od početka aromaterapije, praksa je obuhvatila ljudsku patologiju i tretmane različitih stanja (emocionalnih i tjelesnih) s upotrebom esencijalnih ulja. Kako se aromaterapija razvila u praksu, prihvatila je holistički pristup koji uključuje tijelo, um i duh. Svoje mjesto, ova je vrsta terapije našla u medicini, prvenstveno u smislu prevencije i rehabilitacije, u kozmetici i psihologiji, u kućnoj uporabi, u kemiji, agronomiji, u društvenim djelatnostima, ali i u prehrambenoj industriji.

Eterična ulja djeluju na emocije

Kada govorimo o eteričnom ulju, zapravo je riječ o hlapivoj tekućini koja nastaje destilacijom vodenom parom ili hladnim tiještenjem cijelih biljaka, biljnih dijelova ili smola. Eterična ulja zapravo i nisu “ulja”, već nemasne tekućine, a metabolički su produkt raznih dijelova biljke: korijena, kore, listova, cvjeta, sjemenke, ploda…

Njihovo djelovanje na ljudski organizam još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno, no može se reći da kemijske sastavnice eteričnih ulja farmakološki djeluju na tkiva i organe, hormonski i živčani sustav. Mirisi eteričnih ulja djeluju pozitivno na emocije i psihička stanja, posebno na psihosomatske poremećaje i posljedice prekomjernog stresa.

Eterična ulja

Dvije škole aromaterapije

Djelovanje i primjenu eteričnih ulja danas proučavaju i poučavaju dvije glavne škole aromaterapije – francuska i engleska. Dok se francuska škola bavi kliničkim istraživanjima djelovanja eteričnih ulja na bolesna stanja, Engleska škola istražuje djelovanje mirisa eteričnih ulja na emocije i psihička stanja, dakle, psihosomatske poremećaje.

Začetnica ovog pristupa, dakle engleske škole aromaterapije je Marguerite Maury, inače Gattefosseova učenica.

Brisanje negativnih emocija

Osim putem kože, ljekovite komponente eteričnih ulja se putem receptora u nosu direktno prenose u mozak. Tako specifičan miris eteričnog ulja aktivira limbički sustav unutar mozga, aktivira hipofizu (najznačajnija endokrina žlijezda, koju zovu sjedištem hormona) i hipotalamus (dio mozga koji nadzire rad vegetativnog živčanog sustava i preko hipofize rad endokrinog sustava), nakon čega slijedi aktivacija niza emocija povezanih s duboko pohranjenim sjećanjima i traumama iz prošlosti.

Eterična ulja posebno i učinkovito djeluju kod promjene tih potisnutih sjećanja tako da ih brišu ili pretvaraju negativne emocije ljutnje, straha, brige, tuge u pozitivne i zdravlju korisne.

Više članaka o aromaterapiji možete pročitati ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako eterična ulja djeluju na emocije i psihička stanja?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.