Kućno kompostiranje otpada: Evo što smije, a što ne smije u kompost, a imamo i rješenja za najčešće probleme

Kućno kompostiranje otpada

Za kvalitetno kompostiranje otpada potrebno je točno znati koje namirnice možemo stavljati u kompostnu hrpu, a koje ne. Ako ste počeli kompostirati, donosimo savjete i pravila kompostiranja zagrebačke Čistoće. 

Ako nemate dvorište u sklopu kojeg možete kompostirati, naučite kako kompostirati na balkonu čitajući “Kompostiranje u stanu? – da, moguće je“.

Što je kompostiranje?

Kompostiranje je najstariji i najprirodniji način recikliranja otpada. Ono je proces prirodne razgradnje organskih tvari pri čemu nastaju ugljikov dioksid, voda, toplina i kompost bogat humusom.

Jeste li znali da kompostiranjem možemo smanjiti količinu otpada koja završava na odlagalištu za čak 30 %, a zauzvrat besplatno dobivamo kvalitetno organsko gnojivo koje poboljšava strukturu tla u našim vrtovima i sprječava isušivanje?

Što je kompostiranje
FOTO: Shutterstock

Što se sve može kompostirati?

Kompostirati se može gotovo sav biljni otpad, a za kvalitetan kompost potrebno je izmiješati jednaku količinu tzv. smeđeg i zelenog biootpada, odnosno onog bogatog dušikom i onog bogatog ugljikom.

Kompostirati možemo zeleni i smeđi biootpad. U zeleni biootpad spadaju:

  • ostaci povrća i voća
  • drveni pepeo
  • košena trava i korov
  • ljuske od jaja
  • vrećice čaja
  • kava
  • fekalije biljojeda i peradi
  • ostaci cvijeća.

U smeđi biootpad spadaju:

  • suho lišće i grančice
  • piljevina
  • karton
  • slama
  • ljuske mahunarki i orašastih plodova
  • iglice borova
  • paprat.
Zeleni biootpad
FOTO: Shutterstock

Kompostirati ne možemo:

  • ostatke kruha
  • mesne i mliječne proizvode
  • ostatke ribe
  • ulje
  • novinski papir
  • fekalije svejeda i mesojeda
  • pelene
  • prašinu iz usisavača
  • tekstil
  • plastiku
  • gumu
  • metal
  • staklo
  • boje i lakove
  • pesticide i insekticide
  • lakirano i obojeno drvo.

Kako kompostirati?

U nastavku donosimo korake pravilnog kompostiranja.

  1. Odaberite skrovito mjesto udaljeno od susjeda.
  2. Kompostnu hrpu postavite u direktnom dodiru sa zemljinim ili travnatim tlom.
  3. Na dno komposta stavite sloj od isjeckanih grančica i suhog otpada.
  4. Zatim dodajte raznovrsni usitnjeni organski otpad (veličina čestica između jednog milimetra i pet centimetra).
  5. Redovito rahlite i preokrećite radi prozračivanja i optimalne vlažnosti. Kad rukom stisnete uzorak, iz njega se ne smije cijediti, a ujedno mora zadržati oblik!
  6. Prije korištenja pričekajte da kompost postane rastresit, tamne boje i mirisa šumskog tla (oko 5 – 6 mjeseci).
Kako kompostirati
FOTO: Shutterstock

Najčešći problemi i kako ih otkloniti

I na kraju donosimo rješenja za najčešće probleme kućnog kompostiranja.

  • Ako je kompostna hrpa premokra, umiješajte suhi materijal poput suhog lišća, piljevine i slame.
  • Ako je kompostna hrpa presuha, hrpu poprskajte malom količinom vode, ali oprezno kako je ne biste prozračili, te dodajte malo suhog materijala.
  • Ako hrpa privlači kukce, insekte i glodavce, provjerite jeste li možda u kompost ubacili neprimjerene ostatke hrane. Kompost zatim dobro izmiješajte, a dopuštene ostatke prekrijte piljevinom ili umotajte u karton.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kompostiranje, ostaci od rucka u kompost, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu